Odla exotiska frukter – med och utan växthus

Drömmer du om att kunna skörda solmogen melon eller vill du kanske bjuda på persikopaj med frukter från din egen trädgård? Det går faktiskt att odla en hel del av de exotiska frukter vi annars bara hittar i mataffären, resultatet blir dessutom så mycket godare. Och bäst av allt: alla kan lyckas, även om man inte har ett växthus. Så här gör du!

Odla exotiska frukter, med eller utan växthus - Jenny Löfström

Fyra exotiska favoriter i trädgården

Låt oss börja med att vara realistiska, det går inte att komma ifrån att vi i Sverige har en kortare odlingssäsong och mer varierande väder. Vi kommer därför, i de allra flesta fall, inte kunna odla meloner stora som fotbollar eller tillräckligt med persikor för att bjuda hela fotbollslaget. Med detta sagt så blir de exotiska frukter vi faktiskt lyckas odla på våra breddgrader desto lyxigare och upplevelsen desto mer njutningsfull!

Odla melon i Sverige - med och utan växthus

Odla melon

Melon odlas som ettårig växt och det finns flera sorter som går fint att odla i Sverige. Frukterna blir visserligen inte så stora som de som importeras från varmare länder men att plocka egna meloner är något verkligt speciellt och de blir helt otroligt goda. Melon sås vanligtvis i maj månad och plantorna kräver mycket gödsel för att frodas. De flesta sorterna behöver också beskäras för att frukterna ska hinna mogna. Läs på om sorten du väljer, det brukar stå på fröpåsen hur beskärningen ska gå till för bästa resultat.

Odla Kiwi

Kiwi är en klättrande, flerårig, växt som, på rätt odlingsplats, snabbt växer sig stor. Det är därför klokt att förbereda ett ordentligt växtstöd redan vid planteringen. Att tänka på är att kiwi ofta kräver en hanplanta och en honplanta för att bli pollineringen ska fungera och plantorna ge frukt. För pollinering kan man också plantera den närbesläktade och mycket fina kameleontbusken, se bara till att den blommar samtidigt som den kiwisort du valt. De vanligaste kiwisorterna som passar vårt klimat är minikiwivarianterna ”Anna” och ”Paula” som båda pollineras av hanplantan ”Oskar”. Sorten ”Jenny” är självfertil men får mer frukt om man också har en hanplanta. Kiwi beskärs, precis som vinrankor, i november – december.

Odla physalis - Jenny Löfström

Odla Physalis

Physalis, kapkrusbär eller gyllenbär är alla varianter av de små orangegula bären som omges av ett pappersliknande hölje och smakar underbart. Det är en riktig favorit som växer sig hög och stor, även utan växthus. Physalisen odlas främst som ettårig växt men frösår sig lätt så med lite tur får du nya plantor även nästkommande år, helt utan ansträngning. För bästa resultat förodlas plantorna inomhus tidigt på säsongen, gärna i februari/ mars och planteras ut efter sista frost. Bären mognar sent men det blir desto härligare att sköra de orangegula bären när mycket annat har vissnat ner för säsongen.

Odla Persika

Persikoträd har blivit allt vanligare att hitta i trädgårdshandeln. Det är tack vare ständiga förbättringar inom växtförädling som det nu finns det flera olika sorter som passar att odla i vårt klimat, åtminstone i de södra delarna av Sverige. Persikoträd blommar ofta ganska tidigt på säsongen och det är också en del av utmaningen. Frost under blomningen förstör fruktsättningen och eftersom inte så många pollinatörer har vaknat så behöver man pollinera för hand med pensel för att få gott om frukt. Lite extra pyssel kan tyckas men väl värt det när man får sätta tänderna i en solmogen, perfekt mjuk persika. De bästa, och vanligaste, sorterna för svenska odlingsförhållanden är ”Riga”, ”Frost” och ”Redhaven”.

Odla persika med och utan växthus - Jenny Löfström

Fyra tips att tänka på när man odlar exotiska frukter

  • Välj rätt plats: De flesta exotiska frukter älskar sol. Hitta en plats i din trädgård som får mycket sol, helst minst 6–8 timmar per dag.
  • Satsa på bra jord: De flesta tropiska frukter föredrar väldränerad jord. Om din trädgård har tung lerjord kan du behöva förbättra den med kompost och sand.
  • Skydda mot kyla: Även om du inte har ett växthus kan det vara bra att ha en plats där du kan skydda dina växter mot kalla vindar och frost. Fiberduk eller ett mindre odlingstält kan vara bra att kunna ta till under kalla perioder.
  • Gödsla och vattna: Exotiska växter ställer ofta lite extra krav på odlarens skötsel och omvårdnad. Glöm därför inte att tillföra näring regelbundet och se till så att plantorna inte torkar ut.
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.