Plantera om lökarna och få nya blommor

Vad ska göra du göra med överblommade påsk– och pingstliljor? De gula påskliljorna lyser som små solar på våren och piggar upp oss alla efter en lång mörk vinter. Men när de har gjort sitt, skrumpnar de vackra blommorna ihop till trista, bruna skruttar. Då är det dags att ge dem nytt liv, och så här gör du! 

Ta vara på överblommade påskliljor

Överblommade påsk- och pingstliljor – ge dem nytt liv!

Knipsa bort vissna blommor 

Då är det dags att knipsa av blommorna, men låta stjälkar och blad vara kvar. Det gör du enkelt med fingrarna, eller sax. Bladen som är kvar lämnas, och får vissna ner av sig själva, och på så sätt dra ner energin till löken igen, och laddar inför nästa års blomning.  

Man kan även passa på att gödsla lökväxterna, för att på så sätt boosta extra till nästa säsong.  

Gräv upp och plantera om, få nya lökar gratis 

Påskliljor är tacksamma blommor, eftersom de med tiden förökar sig, och ger nya lökar, och nya blommor. För att ge bra förutsättningar för varje lök att utvecklas ordentligt, kan man med 3 till 4 års mellanrum gräva upp hela lökbeståndet.  

Väl ovan jord, separerar du lökarna och planterar helt enkelt tillbaka ett antal påskliljor. De som blir över kan du sätta på ett nytt ställe eller ge bort om du har ont om plats. På så sätt får du många nya plantor helt gratis! 

Överblommad påsklilja kan planteras om

Lökar i kruka 

Till vårens högtider, pyntar man gärna entréer och annat med krukor där det står vackra liljor. Även dessa kan du plantera ut i trädgården. Gräv ett hål, gödsla lite och plantera lökarna. I de flesta fall får du nya påskliljor till nästa vår.  

Pingstlilja
Nya påskliljor från överblommade lökar
Trädgårdsplanerare

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

EN ODLARKOMPIS MED GRÖNA FINGRAR OCH FOTOGRAFISKT MINNE

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Google-Play
App store

Läs mer om trädgård här:

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.