Stora bönguiden – odlingstips och sortval

Sommaren står för dörren och det är läge att så bönor. Men hur gör man för att lyckas och vilka av alla sorter ska man välja? Med denna guide kommer du att lära dig allt du behöver veta om att odla bönor i din trädgård.

Odla brytböna - sorter och skötselråd

Så här lyckas du med bönodlingen, tips och råd

Få trädgårdsväxter är väl så mångsidiga som bönor och liksom andra baljväxter är de också sprängfyllda med nyttigheter. Bönor är lättodlade och med rätt förutsättningar kan de ge stora skördar. Nästan alla bönor går också bra att lagra och ger mat på bordet även efter trädgårdssäsongen är över. 

Brytböna med växtstöd

Behöver bönor förodlas?

I de allra flesta fall behöver bönor inte förodlas men av olika anledningar kan det vara smart att driva upp plantor inomhus som sedan planteras ut. Förodling ger ett säkrare resultat eftersom plantorna redan kommit en bit på vägen innan de planteras ut. Det ger också bättre skydd mot skadedjur och fåglar och kortar också tiden tills bönorna är skördeklara.  

Vissa odlare menar att blötläggning av fröerna något dygn innan sådd gör så att de gror snabbare medan andra inte märker någon skillnad. Prova dig fram för att se vad som passar dig bäst.

Tips! Har du frön som har legat ett tag, gör ett grobarhetstest genom att lägga fröna mellan några lager blött hushållspapper eller disktrasa. Ställ varmt och håll fuktigt tills fröna börjat gro. Plantera sedan de som har grott i jorden.
Brytböna frön
Rosenböna frön

Växtplatsen – varm och väldränerad

Bönor älskar värme och så vänta med att så bönor tills jorden är riktigt uppvärmd. I maj brukar det vara lagom att så de flesta sorters bönor på friland. Ett undantag är bondbönan som klarar kalla temperaturer bra och kan därför direktsås i mars/ april, åtminstone i de något lägre odlingszonerna. Förodlade bönplantor planteras ut efter sista frost.  

Jorden får gärna vara lucker och väldränerad och eftersom bönor älskar föredrar varma växtplatser är soliga odlingsytor att föredra. Bönor kan odlas på friland, i odlingslådor och i krukor. Läs på om sorterna så att du väljer en bra sort för platsen du tänkt odla bönor på.  

Växtföljd och kvävefixering

Liksom för de flesta ettåriga trädgårdsväxter är det klokt att tänka på växtföljden när man odlar bönor. Odla helst inte bönor på samma plats två år i rad eftersom det kan öka risken för sjukdomar och angrepp av, bland annat, bönstjälkfluga.  

Det kan däremot vara en fördel att odla bönor på en växtplats där man under nästföljande år tänker odla näringskrävande växter, så som kål. Detta eftersom bönor fixerar kväve i sitt rotsystem som sedan utsöndras i marken och gödslar jorden helt automatiskt.

Brytböna i trädgårdslandet

Välj sort efter förutsättningar och smak

Det är lätt att inspireras av alla härliga sorters bönor som finns i handeln. Innan du köper fröer och sätter igång att så är det därför klokt att fundera på vilka slags bönor du gillar att äta och vilka förutsättningar du har där du odlar. Äter du aldrig, till exempel, kokbönor kanske odlingsytan passar bättre till något annat. Är du däremot en person som alltid har torkade bönor hemma i skafferiet och äter mycket av det är det underbart att odla och tröska sina egna kokbönor.  

Odlar du i de högre odlingszonerna kanske du också hellre ska satsa på snabbväxande bönsorter istället för, exempelvis, sojabönor som kräver en lång säsong och mycket värme för att hinna bli skördeklara innan frosten.  

Eftersom bönor är så variationsrika finns det garanterat en sort som passar just dig, oavsett om du odlar på balkongen eller i en stor trädgård.

Odla brytböna - tips och råd

Odlingsvärda bönsorter

Bondböna ”Witkiem” – Tidig sort som gror redan vid fyra grader. Ger stora skördar med många fullmatade bönskidor.  

Störbrytböna ”Blue Lake” – Blir upp till två meter hög och klättrar vackert på hässjor eller annat växtstöd. Ger bra skörd av goda bönor.  

Vaxböna ”Maxidor” – Smidig sort som endast blir cirka 40 cm hög. Goda, smöriga baljor i gul färg.  

Kokböna ”Borlotto” – klassisk sort som är vanlig i det sydeuropeiska köket. Vackert r osamelerade baljor.  

Lagra bönor för att äta hela året

Oavsett om du föredrar kokbönor eller bryt- eller vaxbönor så går de att lagra. För vaxbönor och andra likande sorter så blir de bäst om de skördas när baljorna är färdigutvecklade men bönorna inuti ännu inte börjat växa. Denna typen av bönor lagras bäst genom att förvälla dem i ett par minuter och sedan frysa dem, hela eller delade i mindre bitar. Perfekt att ta fram senare under året och fräsa eller woka.  

Kokbönor däremot, får sitta kvar på plantan tills bönorna är fullt utvecklade och baljan torkat. De behöver sedan eftertorkas ytterligare innan bönorna pillas ut och lagras på en torr plats.  

Lycka till med bönodlingen! 

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.