Odla melon – från sådd till skörd

Visst hör väl solmogna meloner sommaren till? Närproducerade meloner känns dock snudd på omöjligt att köpa i affären. Tur är det väl då att meloner faktiskt kan odlas hemma i trädgården. Det är lite pyssel men väl värt besväret. Tricket för att lyckas är att välja en sort som mognar snabbt och att ha några extra knep med sig på vägen. Så här gör du för att odla egen melon hemma hos dig.

Odla egen melon - Gardenize - Jenny Löfstrom

Hur du odlar melon i din egen trädgård

Sortval och sådd när du odlar melon

Meloner behöver förodlas inomhus under våren för att hinna mogna i tid. En bra tumregel när man odlar melon är att så fröerna cirka fyra veckor innan utplantering, vilket brukar innebära april-maj, beroende på var du bor. Liksom andra gurkväxter är meloner värmeälskande och gillar inte att växa i kall och blöt jord – då ruttnar fröna. Placera därför sådden på ett varmt ställe, gärna på ett värmegolv eller värmematta. Melon är snabbväxande och för att inte tappa sin växtkraft behöver plantorna skolas om snart efter att de kommit upp. Ibland krävs ett par omplanteringar om de inte kan planteras ut på växtplatsen tidigt.   

Utplanteringen sker när det börjat bli varmt ute, helst ska det inte vara kallare än 15 grader någon gång under dygnet där melonerna ska växa. Meloner trivs bäst i välgödslad, varm jord och även om det går att odla vissa melonsorter på friland så är det betydligt lättare att få en fin skörd om man odlar i växthus.  

Meloner är mycket näringskrävande och behöver gödslas regelbundet under växtperioden. Jorden behöver hållas fuktig så vattna regelbundet och täck gärna marken runt om med löv, gräsklipp eller annat växtmaterial kring plantorna för att skydda mot uttorkning. När du vattnar, tänk på att stjälken är känslig för väta så vattna hellre bredvid än på plantan.  

För att lyckas med melonodling är det viktigt att välja sorter som växer snabbt och mognar tidigt. Bra sorter att odla på våra breddgrader är till exempel Sugar Baby, Charentais, Stellio och Little Darling.

Odla egen melon - Gardenize

Pollinera och beskära – ett måste!

Med rätt förutsättningar växter melonplantorna sig snabbt stora och frodiga efter utplantering. Lämnar man dem att växa fritt skjuter de rankor åt olika håll och producerar stora mängder blommor och fruktanlag. Om de tillåts växa fritt blir det svårt att få dem att mogna. Därför är det så viktigt att gallra och beskära. Behåll endast en eller två meloner per planta. 

Rankorna behöver också beskäras för att plantans kraft ska läggas på att fruktmognaden istället för att producera bladmassa. Efter att det vuxit fram ett par meloner, klipps rankan rakt av, några bladpar ovanför frukterna. Klipp även bort sidoskott som bildas men var försiktig så du inte råkar klippa någon av rankorna som bär frukt.  

Melonerna behöver även pollineras för bästa resultat. Detta görs lättast för hand med en pensel som förs mellan hanblomma och honblomma några gånger under blomningen. Honblommorna kan enkelt särskiljas från hanblommorna eftersom de har en liten knöl vid blomman som senare ska bli en melon.

Melonfrön - odla egen - Gardenize

Hur vet man att melonen är färdig att skörda?

Melonerna kommer att vara fullstora ett bra tag innan de är klara för att äta. Det kan vara lite knepigt att veta när de är färdiga att skörda och man vill inte riskera att skörda för tidigt eller för sent så att allt pyssel med plantorna är förgäves.  

Ett bra sätt att veta om melonen är mogna är att titta på stjälkfästet, har det torkat och släpper lätt från frukten är den mogen. Melonen ska också dofta sött och gott när den är färdig att skörda.  

Tips! Tänk på att binda upp melonerna varsamt eller låta dem växa nära marken, frukterna blir tunga och riskerar annars att ramla av innan de hunnit mogna.

Melonplanta - hur du odlar och skördar melon
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.