Beskär och föröka lavendel på ett enkelt sätt

Älskar du också lavendel? Få växter är väl så förknippade med väldoft och härliga vistelser kring medelhavet som just lavendel. Inte konstigt att växten är en riktig favorit i mångas trädgårdar och örtagårdar även i Sverige. Här kan du läsa mer om hur man beskär sin lavendel och samtidigt kan skapa fler plantor – helt gratis.

Beskära och skörda lavendel

Hur och när ska du beskära lavendel?

Lavendel är en lättskött och tålig trädgårdsväxt som klarar torka och värme bra. En etablerad planta kräver egentligen ingen särskild omvårdad men ger du den lite kärlek ibland belönar den dig med kaskader av väldoftande blomspiror.  

Genom att beskära dina plantor föryngras de och håller sig fina länge och när du ändå är framme med sekatören kan du enkelt göra fler plantor till din trädgård. För man kan väl inte ha för mycket lavendel? 

Lavendelbukett i korg

Beskära och skörda lavendel

Lavendel behöver inte beskäras för att överleva, i naturligt tillstånd klarar den sig bra utan att ansas alls. Anledningen till att man vill beskära lavendel i trädgården är att den då ”buskar” till sig och blir den där täta, frodiga växten många önskar sig. Utan beskärning blir plantorna glesa och får färre blommor.  

Lavendel kan beskäras vår eller höst och vissa klipper den faktiskt flera gånger om året men lite mindre varje gång. Vårklippning görs i mars/ april när plantorna börjat bli gröna. Klipp inte för tidigt eftersom en köldknäpp kan skada växten om den är nyklippt. Lavendel tål hård beskärning och en bra tumregel är att klippa ner minst en tredjedel av plantornas höjd.   

Vill du hellre klippa ner lavendeln på sensommaren/ hösten går det lika bra. Vänta då tills efter blomningen men beskär medan det fortfarande är relativt varmt ute. Augusti/ september brukar vara lagom. 

Skörda också blomstänglarna flera gånger under sommaren eftersom lavendel sätter nya blommor där man plockat. Blommorna är vackra i buketter och går också utmärkt att torka. Doften sitter kvar även när blomman är torkad och den används ofta i doftpåsar och potpurrier.  

Lavendeläng framför växthus.

Föröka lavendel – steg för steg:

Lavendel är enkel att föröka och genom ett par steg kan du skapa nya plantor, helt gratis. Passa på att göra sticklingar av det du klipper bort när du beskär dina plantor. Lättast är det att ta lavendelsticklingar på våren.  

Gör såhär: 

  • Klipp sticklingar som är cirka 10 cm långa. 
  • Repa av alla blad förutom på ett par centimeter längst upp.  
  • Stick ner sticklingarna i såjord eller på en skyddad plats i trädgårdslandet om det är vår.  
  • Håll jorden fuktig.  
  • Snart utvecklas små rötter, har du planterat sticklingarna i krukor är det dags att plantera om dem en och en.    

Det är lätt att se vilka av sticklingarna som har fått rötter eftersom de växer och blir gröna medan de som inte klarat sig torkar och vissnar ner.  

Tips! Lavendel gör sig extra bra när den planteras i grupp, som häck eller tillsammans med exempelvis ljusrosa buskrosor.  

Lavendelsticklingar efter beskärning.
Bukett med lavendel i olika lilablå färger.
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.