Bygg en enkel odlingslåda – DIY

Är du också i behov av mer odlingsyta i trädgården? Av någon anledning tycks vi som är odlingsbitna alltid ha för lite plats att odla på. Som väl är kan man enkelt råda bot på platsbristen genom att snickra en enkel odlingslåda i trä, eller varför inte flera? Här är en enkel byggbeskrivning!

Bygg en enkel odlingslåda – DIY

Odlingslåda eller pallkrage, skapa nya ytor för odling och plantering

Med odlingslådor skapar man enkelt ny yta för odling och plantering. Att odla i lådor underlättar eftersom det blir en tydlig gräns mellan det som är plantering och det som inte är det. Ogräs och gräs har svårare att ta sig in och det är mer skonsamt för ryggen att ha odlingsytan en bit upp från marken. Att bygga odlingslådor är inte svårt och det är mycket billigare än att köpa färdiga. Sätt igång nu så har du snart lite extra plats åt det du vill odla.

Blommor för odlingslåda - få mer plats i trädgården

Det här behöver du tänka på innan du börjar bygga:

Följer du denna byggbeskrivning får du en rektangulär odlingslåda som är 46 cm hög, 79 cm bred och 52 cm djup. Måtten går såklart att anpassa precis som man vill för att göra både större och mindre lådor. Om du istället vill bygga en låda som är väldigt lång är det bra att förstärka med ytterligare en regel mitt på varje långsida för att brädorna inte ska tryckas isär av jorden i lådan.  

Det här behöver du till en odlingslåda: 

  • Regel 45 mm x 45 mm (totalt cirka 1,8 m)
  • Obehandlad ytterpanel 145 mm x 25 mm (totalt cirka 10 m)
  • Såg
  • Rostfria skruv eller spik, tex trallskruv eller träskruv för utomhusbruk
  • Skruvdragare/ hammare
  • Tvingar
  • Markduk eller fuktskyddsmatta
  • Färg/ Olja eller annat rötskydd

Gör så här för att bygga din odlingslåda:

Börja med att såga fyra likadana bitar av regeln som är 44 cm långa. Dessa kommer att utgöra stommen på lådan som alla bräder kommer att fästas i. Såga därefter till 9 bitar av ytterpanelbrädorna som är 79 cm långa och sex bitar som är 48 cm långa. Panelbrädorna blir väggar och botten i lådan.   

Bygg en enkel odlingslåda – DIY

Montera odlingslådans alla delar

Börja med att lägga ut två av regelbitarna och fäst tre av de korta brädbitarna på lagom avstånd så att ytterkanterna ligger kant i kant mot kanterna på reglarna. Gör likadant med de två andra bitarna tillsammans med de tre återstående panelbrädorna av den korta varianten. Dessa delar bildar lådans kortändor. Montera sedan tre av de längre brädorna på vardera sidan av lådans långsida genom att fästa dem i regelns ena sida. Sätt fast brädorna med tvingar så blir det lättare att hålla dem på plats när man skruvar. Gör likadant på andra sidan. Till sist monterar du lådans undersida genom att fästa de tre resterande brädorna med lagom avstånd till varandra. 

Bygg en enkel odlingslåda – DIY

Skydda träet mot fukt

För att förlänga livslängden på din odlingslåda så behöver du behandla den. Skydda mot fukt och röta kan man göra på olika sätt, till exempel genom att måla den med giftfri färg, olja eller bränna träytan. Vad du ska välja beror på tycke och smak och vilket slutligt utseende du vill att odlingslådan ska få. Man kan också välja om man vill behandla träet innan eller efter montering. Insidan kan också kläs med markduk eller fuktskyddsmatta för att jorden inte ska ligga an direkt mot träet, vilket också gör att lådan håller längre.  

Bygg en enkel odlingslåda – DIY

Färdig odlingslåda, så här ser den ut:

Bygg en enkel odlingslåda – DIY
Bygg en enkel odlingslåda – DIY
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.