5 rosor med kunglig glans

Vem älskar inte rosor? Dessa trädgårdens juveler har länge haft en särskild plats i trädgårdar jorden över. Många av dem är dessutom så vackra att de fått namn av kungligheter. I denna lista presenterar vi fem bedårande rosor som har fått sina namn efter drottningar och prinsessor, låt oss beundra deras skönhet och kunglig elegans tillsammans.

Roses in garden

Vackra rosor som är uppkallade efter drottningar och prinsessor 

Austin ros; ”Queen of Sweden

Denna vackra ros, med fyllda ljusrosa blommor, är uppkallad efter vår svenska drottning Kristina som regerade i Sverige i mitten av 1600-talet. Hon var dotter till Gustav II Adolf som grundade Göteborg.  

De stora, symmetriska blommorna har en ljus, sofistikerad nyans av rosa, som blommar från juni till sensommar. ’Queen of Sweden’ är en Austinros, som växer rakt och smalt, och som med fördel omges av perenner som planteras runt omkring. Du kan även plantera en ‘Queen of Sweden’-ros i en stor kruka, som en lågvuxen häck eller placera henne som en äkta kunglighet på egen tron, som en friväxande solitär. 

Rosa Ros ’Queen of Sweden’ som blommar

Rosa Ros ’Queen of Sweden’ som blommar. Fotograf: Wikimedia Commons

Engelsk klätterros; Kronprinsessan Margareta’

Även denna ros har kopplingar till Sverige. Den är uppkallad efter kronprinsessan Margareta, som var barnbarn till drottning Victoria av England och som gifte sig med den svenske prinsen Gustaf Adolf. Rosen har stora, fyllda och persikofägade blommor, med en doft av fruktiga citroner och hasselnötter! Blomsterglädjen är långvarig, ända mellan juni och oktober. Du kan plantera den solitärt, i grupp med andra eller i en kruka. 

Gul ros ’Kronprincessan Margareta’ Engelsk klätterros, David Austin

Gul ros ’Kronprincessan Margareta’ Engelsk klätterros, David Austin. Fotograf: Wikimedia Commons

Tehybridros; ’Princess Charlene De Monaco’

Rosen ”Princess Charlene of Monaco” namngavs så sent som 2014, till ära av HSH Albert II av Monacos fru Charlene. Det är en fantastisk trädgårdsros, med mycket stora blommor färgade i intervallet från aprikos till laxrosa och den sprider en söt doft av parfym runt om. Blommorna liknar pioner och passar utmärkt till stora romantiska buketter. 

 

Tehybridros; ’Diana, Princess of Wales’ 

Med vackra ljusgula blommor, med kronblad doppade i mjukt rosa, namngavs denna perfekt formade ros för att hedra Diana, prinsessan av Wales 1998, året efter hennes tragiska död. Det är en elegant tehybridros, som blommar från sen vår till höst. Den har en måttlig doft av milt sött te och är frisk och resistent mot sjukdomar. Med glänsande grönt bladverk passar den utmärkt som snittblomma. 

Ros ‘Princess of Wales’, Diana

Ros ‘Princess of Wales’, Diana

Ros; ’Queen Elizabeth’ 

Denna ros är uppkallad efter drottning Elisabeth II och är en av de mest populära världen över. Den har vunnit många priser, bland annat ”Worlds favorite rose” 1979. Det är en klassisk ros med stora, fyllda, ljusrosa blommor och glänsande mörkgröna blad. 

Det rekommenderas att plantera den i grupper om minst tre och den är perfekt för snittblomsarrangemang. Det är en tålig och sjukdomsresistent sort som dessutom är nästan taggfri. 

Rosa ros, ‘Queen Elizabeth’

Rosa ros, ‘Queen Elizabeth’. Fotograf: Jenny Rydebrink

Tips och råd när du vill plantera dina egna rosor

Skall du plantera nya rosor? Då kan du läsa vårt inlägg med tips vid plantering av rosor här. Lycka till!

Trädgårdsplanerare

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

EN ODLARKOMPIS MED GRÖNA FINGRAR OCH FOTOGRAFISKT MINNE

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Google-Play
App store

Läs mer om trädgård här:

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.