Ordning bland fröerna

Nytt år betyder ny odlingssäsong för många trädgårdsälskare. Kanske är din frölåda precis där oorganiserad och stökig som du lämnade den i höstas? Gör dig redo för en ny odlingssäsong genom att inventera och rensa bland dina fröer för att få en riktigt bra start på det nya odlingsåret.

Frö i hand - Jenny Löfström

Sortera och skapa ordning bland dina fröer

I början på varje nytt år kommer odlingsivern tillbaka och lusten att köpa nya fröer smyger sig på. Flera fröpåsar köps hem, ofta innan man hunnit inventera vad man faktiskt har hemma. Många gånger upptäcker man att man köpt sorter man redan har eller att man trott sig ha en viss sorts frön som sedan visade sig bara vara en tom fröpåse. Ta en stund för att gå igenom dina fröer, rensa ut och skapa ordning inför det nya odlingsåret.

Fröpåsar sortera - Jenny Löfström

Rensa ut gamla fröer

Ett bra första steg till att få ordning och reda är att rensa ut alla tomma påsar, skänka bort fröer som inte används och slänga fröer som är för gamla. Men hur vet man om fröerna är för gamla och att det är dags att slänga dem?  

Hållbarheten varierar både med sättet de förvaras på och vilka sorter det är. Det finns fröer som i princip aldrig blir dåliga medan andra sorter likaväl kan slängas om de inte sås första året. Palsternacka, persilja, lök och majs är exempel på fröer vars grobarhet försämras avsevärt efter bara ett år och ofta ger ett rätt så dåligt odlingsresultat. Chili och tomatfröer å andra sidan brukar gro bra även när de har några år på nacken.  

Fröer mår generellt bäst av att förvaras torrt och svalt. Frysen är en bra förvaringsplats.  

Rensa och sortera fröpåsar

Testa fröernas hållbarhet 

För att inte slänga fröer i onödan är det bra att testa grobarheten vilket görs enkelt hemma i köket. Allt du behöver är lite fuktigt hushållspapper och en plastpåse. Några av de fröerna som ska testas läggs mellan några lager hushållspapper som blötts med vatten. Det fuktiga pappret viks ihop och stoppas i en plastpåse och placeras i den temperatur där de aktuella fröerna gror bäst. Då och då kontrolleras fröerna för att se om de har grott. Har exempelvis endast ett frö av tio grott efter ett par veckor så vet du att grobarheten är dålig medan om flera frön har grott så vet du att du kan använda dem ytterligare ett år.  

Större fröer som luktärter och bönor testas enkelt genom att de läggs i en skål med vatten. Efter en cirka en timme är det lätt att se vilka frön som kan användas. De tomma eller döda fröerna sjunker nämligen till botten av skålen medan de levande flyter.  

Sortera och organisera fröerna

När rensningen är klar är det dags att sortera och skapa ordning. Har man många olika fröer och odlar mycket så kan det vara en god idé att organisera dem utifrån när de ska sås. Gamla glasslådor eller andra plastlådor märkta med de olika såmånaderna kan vara ett sätt att organisera. Har man sorter som sås fler gånger på en säsong så flyttar man enkelt över dem till nästa låda för den månad man tänkt så dem nästa gång. Är det sorter som man endast sår en gång kan man lägga tillbaka dem i en större låda när man sått färdigt så ligger de redo för nästa säsong och slipper ta plats bland de fröerna som ska användas igen under året. Ett annat sätt att organisera sina fröer är att skaffa ett fotoalbum eller pärm med plastfickor. Då blir det enkelt att ha en sort per plastficka och på så vis få bra överblick över de sorter som finns. Även i ett album kan de kategoriseras efter, till exempel, såmånad, växtfamilj, blomningstid eller skördetid.   

Genom att få ordning och reda så blir du bättre förberedd och du kommer tacka dig själv för den organiserade frösamligen när sedan de hektiska vårmånaderna kommer.  

Sorterad fröpåse
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.