Odla inomhus på vintern

Låt inte odlingssäsongen ta slut bara för att det blir mörkt och kallt! Med små medel kan du fortsätta skörda året om, även om du stannar inomhus. Här är några tips på hur du odlar läckra grönsaker på fönsterbrädan även under vintern, både med och utan växtbelysning. 

Smörgåskrasse - inomhusodling

Inomhusodling – med och utan växtbelysning 

Groddar – snabbt och nyttigt

Att grodda hemma har fått ett uppsving under de senare åren. Inte konstigt eftersom groddar både är snabbväxande och sprängfyllda med näringsämnen. Du kan grodda många olika slags frön, linser, ärter och bönor. För groddning finns olika slags burkar och färdiga kit att köpa men det funkar oftast lika bra med en vanlig glasburk och en silduk.  

Groddar - inomhusodling i vinter

Det man vill grodda blötläggs i vatten, vanligtvis i åtta till tolv timmar. Därefter sköljer man igenom de blivande groddarna med kallt vatten två- tre gånger om dagen tills de är färdiga att äta. Vissa groddar äts råa medan andra behöver tillagas. Groddar blir bäst om de får växa i mörker så här krävs ingen extra belysning.  

 

Tre bra nybörjargroddar:

  • Mungbönor 
  • Linser 
  • Alfalfa 

Smakrikt (till)skott

Gillar du groddar ligger det nära tillhands att odla skott från olika frön. Likt groddarna går det oftast snabbt och lätt att kunna skörda fina skott, fulla med nyttigheter. Skott kan odlas på lite olika sätt men för de flesta varianter fungerar det bra att strö fröna över ett par centimeter med fuktig jord. Sådden täcks med lite mer jord och en bit plastfolie med lufthål i för att behålla fukten. På ett par veckor kan man oftast skörda skotten genom att klippa av dem strax ovanför jordytan. Det finns mängder av olika frön som passar för att odla skott, exempelvis gula ärtor, rädisor, solrosfrön (hela med skal) och broccoli.  

Smörgåskrasse, som också är ett slags skott, odlas enkelt genom att strö ut frön på en tallrik med en bit fuktigt hushållspapper. Är man noga med att hålla pappret fuktigt kan man, efter ett par dagar, klippa härligt kryddig krasse till frukostmackan.   

Att odla skott kräver heller ingen växtbelysning men sådden får gärna stå i ett ljust fönster.  

ärtskott - inomhusodling om vintern

Odla grönsaker i vatten

Har du provat att odla direkt i vatten? Att odla i enbart näringsberikat vatten kallas hydroponi. Det finns flera mindre system för att odla i vatten, som passar utmärkt att ha i fönsterkarmen. I de flesta system används små korgar som fylls med odlingspluggar och frön, och hänger ner i näringsrikt vattnet. Luftspalten mellan odlingspluggen och vattnet gör att rotsystem kan bildas utan att få syrebrist och man kan, på så vis, odla frodiga grönsaksplantor på liten yta. Vanligast är att odla sallat och örtkryddor, men hydroponiska system kan också användas till mer krävande växter som tomat och chili. Under den mörka årstiden krävs att någon form av växtbelysning används tillsammans med vattenodlingen.  

Hydroponisk odling om vintern
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.