Julstämning i trädgården

Årets kanske mysigaste tid är äntligen här. Har du tid och lust kan du med några enkla, men genomtänkta, inslag förvandla din trädgård till en magisk plats där julens glädje och värme sprids. Här är några idéer för att skapa en härlig julstämning i din trädgård!

Julstämning i december trädgården

Hur du skapar julstämning i trädgården med naturens material

Vintern är här på riktigt. Trädgårdshandskarna är troligtvis utbytta mot varmare vinterhandskar, och både spadar och krattor har nog hittat in i redskapsboden vid det här laget. Även om det må vara lågsäsong för trädgårdsarbete är det ändå härligt att komma ut i trädgården en stund. Varför inte ta en stund för att skapa härlig julstämning i trädgården? Genom att använda naturens vackra material och addera några härdiga (och härliga) blommor och lite ljus, så kan du snart njuta av julmyset även utomhus.  

Julpynta vinterträdgården med material från naturen

Vintergrönt från naturen ger julkänsla

Naturen är en underbar plats för att hitta både inspiration och vackert material till att skapa juliga stilleben och stämningsfulla dörrdekorationer. Även vintertid bjuder naturen på grönska som man kan använda till juldekorationer. Gran- och tallris är otroligt vackert som det är, i frosttåliga vaser eller krukor och kanske dekorerade med röda band eller varför inte en ljusslinga? Att lägga granris framför dörren eller klä in trappräcken ger också genast en julig känsla.  

Mossa i krukor eller som del i ett arrangemang blir vackert och hållbart julpynt. Med mossa är det också lätt att skapa en grön bas till dörrkransar som sedan kan dekoreras med exempelvis band, nypon eller kvistar av lingonris. Finns det inte tid att binda kransar i allt annat julstök, kan du enkelt binda ihop ett knippe ris och hänga som det är på dörrar eller räcken. Enkelt och vackert.  

Innan du plockar ris eller mossa i skogen, tänk på att fråga markägaren om lov. Har du inte möjlighet att skaffa material från skogen så säljs både mossa och vackra ris i butikerna kring jul. 

Julros i kruka

Julens blommor utomhus 

Kan man ha blommande växter i trädgården i december? Ja, det går faktiskt att ha blommor utomhus under julen, åtminstone när temperaturen håller sig runt nollan eller strax därunder. Hyacinter och julrosor är exempel på växter som faktiskt trivs väldigt bra utomhus, såvida det inte är alldeles för kallt. Hyacinter blir ofta både finare och mer hållbara om de får stå på en sval plats. Julrosor klarar många minus medan hyacinterna gärna kan få stå inomhus under de allra kallaste nätterna. Det går också att använda rankor av murgröna eller andra vintergröna växter för att dekorera sin vintriga plantering.  

Ljuslykta i vinterträdgården

Dekorera vinterträdgården med ljus

Ljus är ett bra sätt att skapa en stämningsfull vinterträdgård. Vi är nog många som inte kan vara utan ljusslingor ute under den mörkaste tiden, men våga ta belysningen ett steg längre. Använd lyktor med blockljus, batteriljus eller slingor och ställ på trappan eller vid grinden, eller varför inte sätta upp en adventsstjärna anpassad för utomhusbruk i uterummet eller växthuset?  

Skapa enkla islyktor genom att frysa vatten i hinkar eller skålar som sedan ställs ute med ett värmeljus eller ljusslinga. Perfekt när det är minusgrader.  

Bjud in till glöggfika i trädgården och lys upp med brinnande eldfat och marschaller. Ljus i trädgården ger genast en ombonad och välkomnande känsla och kan pigga upp när det känns som att dagarna mest består av mörker.  

Så ta en stund för att skapa lite julmagi även utomhus i vinter! Du kommer inte att ångra dig.  

Krans av granris i vinterträdgården
Granris ger julkänsla i vinterträdgården
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.