Hösten – bästa tiden att plantera

Hösten är tiden på året när allting i trädgården saktar ner. Några tappra växter kanske fortfarande blommar men allteftersom dagarna blir kortare förbereder sig naturen inför vintervilan. Det kan tyckas konstigt men just den här tiden på året är, ur flera aspekter, bästa tiden att plantera. Här kan du läsa om varför!

Höstplantering tips - jenny lövström

Det här bör du tänka på när du höstplanterar

Nyttja den fuktiga väderleken

Listan över vad man kan plantera på hösten kan göras lång, faktum är att de flesta träd, buskar och perenner kan planteras på hösten. Hösten är också tiden då man planterar vitlök och vårblommande lökar som narcisser och tulpaner.

På hösten kanske man egentligen känner sig ganska färdig med trädgården, till skillnad mot våren då odlingslustan ofta är på topp. På våren ser man fram emot att sätta spaden i jorden och plantera nytt i trädgårdens alla hörn, vilket man kanske inte känner på samma sätt under hösten. Den ystra planteringsivern på våren resulterar dock rätt ofta i växter som dör eller har svårt att etablera sig på grund av torkan som ofta infinner under vårmånaderna och försommaren. Vädret är också mycket ombytligt vilket gör att de känsliga, nyplanterade, växterna måste utstå både snöslask och brännande vårsol. Klimatet på hösten är ofta jämnare och växterna befinner sig i vila och kan därför fokusera på etableringen i jorden istället för bladsättning och kanske bildande av frukt. Både marken och luften är fuktig, vilket gör att nyplanterade växter inte kräver lika mycket vattning och omvårdnad.

Dela perenner för att få fler plantor

På hösten kan man också passa på att dela perenner som har vuxit till sig. De allra flesta perenner mår bäst av att delas på hösten, när de gått i vila. Perenner som delas ger dubbel utdelning eftersom man, förutom att få nya plantor, även ger ny kraft till den befintliga plantan vilket gör att tillväxten och blomningen ökar till kommande säsong. De nyplanterade växterna som delats ifrån den ursprungliga plantan får dessutom lättare att etablera sig på den nya växtplatsen, tack vare att de befinner sig i vila och har tillgång till markfukt.

Höstplantering

Var sparsam med gödsel på hösten

Höstplantering skiljer sig egentligen inte mycket från att plantera på våren. Den stora skillnaden är att man inte ska gödsla med kvävegödsel. Risken om man gör det är att man ger plantan en skjuts för att börja växa när den egentligen ska fokusera på vintervila. Det kan också vara bra att skydda känsliga växter lite extra när de planteras på hösten. Jorden kan med fördel täckas med lite halm eller motsvarande inför vintern.

Rosor och höstplantering

Bra priser i trädgårdshandeln

En annan fördel med att plantera växter på hösten är att det ofta går att hitta fina växter på rea och utförsäljning när trädgårdshandlarna säljer ut växter inför vintern. Plantorna, som ibland kan se lite risiga ut eftersom de vissnat ner, är för det mesta fullt livskraftiga och kommer igång fint på vårkanten.

Både perenner, buskar och rosor kan också köpas som barrotade plantor under hösten vilket ofta är billigare än att köpa plantor i kruka. Inte sällan kan man också köpa dessa i flerpack om man vill plantera häckar eller behöver många plantor till större ytor.

Humle höstplantering

Tips!

Skriv en lista under våren på de växter som du skulle vilja ha i din trädgård, ta fram den på hösten och ta en titt på den när du är i trädgårdshandeln. Med lite tur säljer de ut just de sorter du önskat dig.

Höstplantering skottkärra trädgårdsverktyg
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.