6 tips vid snöfall eller frost

Ibland kommer vintern när man minst anar det. En tidig frostnatt eller ett oväntat snöfall kan ställa till det för den mest erfarna trädgårdspersonen. Men lugn – här kommer några snabba tips från oss hur du kan rädda trädgården och växterna!  

garden covered with ice winter

Så här räddar du växterna vid oväntat snöfall eller frost:

1. Bedöm snö- och frostskadorna 

Innan du vidtar några drastiska åtgärder, bedöm omfattningen av skadorna. Om skadorna är små kommer växterna troligen att återhämta sig på egen hand, om de får lite extra omsorg under en period. Vissa växter tex dahlior, kroknar i första frosten ovan jord, men knölarna går fortfarande att ta tillvara, så var snabb med grepen och gräv upp knölarna för att spara till nästa vår. Du kan läsa mer om just dahlior här.  

2. Ta bort tung snö på grenarna 

Om det fallit snö på växterna, ta försiktigt bort den från sköra grenar med en kvast eller mjuk borste, så att inte grenarna knäcks. Du kan även skaka grenarna, men gör det försiktigt så du inte orsakar ytterligare skador. I rabatter och odlingar kan snön ligga kvar och skydda mot kommande kalla nätter.  

3. Täck växterna mot hårt väder

Täck växterna med ett lakan eller en filt för att skydda dem från frost.  

organic coverage of seedlings in the garden.
seedlings trees covered

3. Klipp bort väderskadade grenar 

Om det finns skadade grenar, beskär dem till friskt trä. Detta kommer att främja ny tillväxt och förhindra att sjukdomar sprids.   

5. Var förberedd nästa gång  – Slå på notiser i Gardenize! 

Du vet väl att du kan få frostvarningar i Gardenize? Det funkar så att om du har angett platsen för din trädgård så kommer du få en notis runt klockan 18, om det finns risk för frost i ditt område de kommande 24 timmarna. Det ger dig en heads up, så du kan täcka de mest ömtåliga växterna, ställa in krukor i skyddat läge eller vidta andra säkerhets åtgärder. Se till att du tillåter notiser i appen! 

Winter protection for the garden,

6. Bortom räddning?  

Kom ihåg att vissa växter kanske inte återhämtar sig från allvarliga skador. Om dina växter inte visar tecken på förbättring efter några veckor kan du behöva byta ut dem under nästa säsong. 

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

EN ODLARKOMPIS MED GRÖNA FINGRAR OCH FOTOGRAFISKT MINNE

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda med sina basfunktioner. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Gardenize garden app

MER TRÄDGÅRDSINSPIRATION FRÅN GARDENIZE:

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.