Föröka dina favoritväxter

Att själv skapa nya plantor genom sommarsticklingar är både enkelt, roligt och smått beroendeframkallande. Sticklingarna rotar sig snabbt under sommaren och det är ett bra sätt att föröka sina favoritväxter på, och dessutom nästan helt gratis. Här är en guide till hur man kan göra och vilka växter som passar bra att ta sticklingar på under sommaren.

Fikonsticklingar

Sommarsticklingar är perfekta för att föröka dina favoritväxter

Många sorters växter kan förökas med sticklingar, och juni-juli är en bra tid för att ta sticklingar på flera olika perenner, rosor, prydnadsbuskar, bärbuskar mm. Sommarsticklingar tas på växternas årsskott, dvs de skott som vuxit fram under året och ännu inte hunnit bli vedartade.  

Välj friska plantor

Välj livskraftiga plantor som är friska och fria från sjukdomar och ohyra och använd rena, vassa verktyg. Klipp gärna sticklingarna på morgonen eller förmiddagen när plantorna är som mest vattenfyllda. En stickling torkar snabbt ut, därför är det klokt ge dem en bra start från början.  

Klipp av ett årsskott av plantan du vill föröka, lagom storlek på sticklingen är mellan 5 och 15 cm. I nedre änden av sticklingen behålls ett bladfäste men bladen tas bort på hela skottet förutom två – fyra blad längst upp. Har sticklingen stora blad längst upp kan man halvera dem för att minska avdunstningen.  

Fyll en kruka med porös, gärna sandblandad, jord. Vanlig såjord eller planteringsjord blandad med sand eller vermikulit fungerar bra. Vattna så att jorden är genomvattnad. Strö sand eller vermikulit så det täcker jordytan, för att skydda mot uttorkning, och stick ner sticklingarna utmed krukans kanter.

Olika sommarsticklingar - Gardenize - Jenny Löfström

Viktigt med fukt till nya sticklingar

En utmaning med sommarsticklingar är att hålla dem jämnt fuktiga. De torkar lätt ut och det kan därför vara bra att placera krukan med sticklingar i ett växthus eller minidrivhus eller på en skuggig plats i trädgården. Krukan kan också täckas med plastfilm eller en genomskinlig plastpåse för att bibehålla fukten. Klipp några hål i plasten för ventilation.  

Efter 4-6 veckor har sticklingarna rotat sig. Räkna inte med att alla klarar sig så ta ett par sticklingar extra. När sticklingen rotat sig och börjat få bladskott planteras den om i en egen kruka. Under senhösten grävs krukan ner i en odlingslåda eller trädgårdsland för att ge plantan skydd. Täck gärna med löv eller halm. Beroende på vilken växt man förökat, kan sticklingen antingen planteras ut på våren eller stanna kvar i sin kruka ytterligare en tid för att växa till sig.  

Sticklingar i kruka
Sommarstickling föröka favoritväxterna

Lämpliga växter att föröka med sticklingar

Många växter går att sticklingsföröka men vissa passar bättre att föröka när växten är i vila under vintern. Här är tips på växter som passar bra att ta sticklingar ifrån under sommaren: 

Vinbär

Kornell

Blåbärstry

Vin

Hallon 

Fläder

Schersmin

Björnbär 

Krusbär

Havtorn

Rosor

Olvon

Kärleksört

Lavendel 

Kvitten 

Fikon 

Malört 

Spirea 

Vass och ren sekatör till sticklingar
Fikonsticklingar - sommarsticklingar
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.