Bygg enkla hallonstöd

Håll bångstyriga hallonplantor i schack genom att bygga enkla hallonstöd till trädgården. Förutom att skapa ordning och få det att se lite prydligare ut blir det också lättare att skörda hallonen. Att bygga egna hallonstöd är inte svårt: här kommer en beskrivning på hur du enkelt kan bygga ett hallonstöd.

Hallonstöd - trädgård

DIY hallonstöd till din trädgård

Hallonbuskar är något många önskar ha i sina trädgårdar och drömmen om att kunna skörda solmogna hallon direkt till frukostfilen är stor. Visst, det är underbart med hallon i trädgården men det tar oftast inte lång tid innan man märker att hallonplantor kan vara lite bångstyriga och inte alltid vill stanna kvar precis där man tänkt. För att skapa ordning och reda i hallonlandet kan det därför vara bra att du, när plantorna etablerat sig lite, skaffar någon form av hallonstöd. Dels för att hålla de långa skotten på plats men också för att tydligt markera var hallonen ska växa – och inte växa.

Hallon - bind med enkla hallonstöd - trädgård

Bygg egna hallonstöd

Beskrivningen är för två hallonstöd som fästs tillsammans. Två hallonstöd är lagom till ett 2–2,5 meter långt hallonland. För längre hallonland eller flera tillsammans behövs fler hallonstöd. Virket kan vara både obehandlat och tryckimpregnerat. Tryckimpregnerat virke håller längre men då får man vänta ett år med att måla sina hallonstöd.

Till dessa hallonstöd används färdigköpta träkonsoler men det går att tillverka egna eller skippa konsoler helt och hållet. De är endast till för utsmyckning och fyller egentligen ingen praktisk funktion.

Bygg enkla hallonstöd trädgård

Material till 2 st Hallonstöd:

Skruvdragare

Reglar 45 mm x 45 mm.

Rostfria skruv tex. trallskruv

Rostfria skruvöglor 20 mm x 8 mm

Rostfri ståltråd

Valfri färg avsedd för utomhusbruk

Såg

Tumstock

4 st träkonsoler 150x 150 mm

2 st jordankare 46 x 46 x 600 mm

Montering hallonstöd DIY

Gör så här – hallonstöd:

  1. Mät ut och såga: Börja med mäta ut och såga till två bitar av reglarna som är 105 cm långa och två som är 60 cm långa, måtten går givetvis att anpassa efter just ditt hallonland. Den långa delen kommer att bli den lodräta delen av hallonstödet, och den korta delen blir den vågräta.
  2. Måla: Om du har använt obehandlat virke, målas regelbitarna och konsollerna med två strykningar med valfri färg. Vid tryckimpregnerat virke monteras hallonstödet ihop utan att målas först.
  3. Montera: När färgen har torkat ordentligt fästs en av de långa regelbitarna samman med en av de korta, som ett T och detsamma görs med de andra regelbitarna. Konsollerna skruvas fast på varsin sida om stolpen, i vinkeln mellan den korta och den långa regeln.
  4. Måla igen: Måla därefter, vid behov, med ytterligare en strykning för ett heltäckande och väderbeständigt resultat.
  5. Borra: Förborra två hål på varje överliggande för skruvöglorna och skruva fast två rostfria skruvöglor på önskat avstånd.
  6. Placera: Slå därefter ner jordankaren på önskad plats i marken. Montera de färdiga hallonstöden i jordankaren, rikta dem så de är någorlunda raka och skruva fast dem genom de utmärkta hålen i jordankaret. Fäst ståltråden mellan öglorna och tvinna fast tråden. Dra ståltråden så spänt det går och fäst i öglan på motsatt hallonstöd, tvinna fast och kapa av överbliven ståltråd. Gör likadant på andra sidan. Klart!
Hallonstöd till trädgården
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.