Jordens dag 2023

Hur kan du rädda planeten? Klimatförändringar påverkar oss alla på olika sätt och det är lätt att känna sig överväldigad och maktlös. Vi vill därför inspirera till handling på Jordens dag, som är den internationella dagen för att uppmärksamma det gemensamma ansvaret vi har för att ta hand om planeten vi bor på. Här är Gardenize bidrag till Jordens dag, och vi hoppas att du vill vara med och bidra till förändring!

plantera jordens dag - Gardenize

Investera i vår planet

Årets tema är ”Investera i vår planet”. Vi på Gardenize vill därför uppmuntra er alla att använda ett av de enklaste och mest effektiva sätten att bekämpa klimatförändringarna; Odla växter! Växter är lösningen på i stort sett alla större problem som vår art står inför idag. Du har en superkraft att använda, och om vi gör det tillsammans så förändrar vi världen! Är du med?

plant app
PLANTERA PÅ JORDENS DAG

Vad kan du göra för ett bättre klimat?

Hur mycket kan vi gardenizers bidra med tillsammans? Häng med oss och plantera en ny planta mellan 22–24 april, notera så-händelsen den 22 april i Gardenize trädgårdsapp, så bidrar vi tillsammans! Share the power of gardening!

Tips på vad du kan bidra med under Jordens dag 2023:

Börja kompostera!

Förvandla avfall till gödsel! Skaffa din egen kompostjord för dina grödor, det är en underbar känsla att använda avfallet och växterna älskar det. Som jordförbättring är kompost svårslagen och att skämma bort dina rabatter och trädgårdsland med kompost ger friskare och frodigare växter. Det är också ett både billigt och enkelt sätt att slänga sitt avfall.

Använd regnvattnet

De flesta människor slösar mycket med dyrbart vatten. Du kan undvika detta genom att ta reda på hur mycket vatten din trädgård behöver, när du ska vattna och hur du ska vattna. Några tips är att spara ditt regnvatten, vattna i marknivå och att använda kompostmaterial för att mulcha! Mulching är kanske den bästa vattenbevarande tekniken vi har, och det gör du genom att lägga material ovanpå jorden för att behålla fukten och förbättra jordens tillstånd.

Odla eget!

Att odla sina egna hållbara råvaror minskar alla onödiga processer och fossila bränslen som transporter, och det smakar också så mycket bättre! Du får ökad kunskap, anknytning och förståelse för maten du äter. Ett tips är att involvera dina barn! PS. Vi har guider för att odla bland annat din egen paprika, gula tomater och vitlök, som du hittar här.

Skippa gräsmattan

Gräsmattan är trädgårdens monokultur. Den kräver mycket vatten, tid och underhåll. Kanske det är dags att släppa det eller åtminstone delar av den? Skapa något vackert istället och bidra till den biologiska mångfalden. Börja med en Earth square meter, en liten plätt av jorden som inte fanns där i går.

Säg nej till kemikalier

Konstgödsel, även kallat handelsgödsel eller mineralgödsel, som tillverkas av kemiska processer ger mer växthusgaser. Växthusgasen lustgas är 300 gånger starkare än koldioxid och stannar i atmosfären i mer än 100 år. atmosfären i mer än 100 år. Välj istället ekologiskt och naturligt!

VÄXTER OCH KLIMATPÅVERKAN

Visste du att:

  • Det effektivaste sättet att ta ut koldioxid ur luften är att plantera träd. Men ett träd är stort säger du, ja då är vilken växt som helst det näst bästa. Odla efter dina förutsättningar!
  • Ett träd absorberar cirka 25 kg CO2 per år.
  • Växter och jord absorberar uppskattningsvis 30 % av den CO2 som släpps ut av mänskliga aktiviteter varje år.
  • Även krukväxter har visat sig avsevärt minska mängden koldioxid som släpps ut i atmosfären varje år.
Plant Gardenize Earth day

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!”

Mer att läsa från Gardenize

Download Gardenize o App Store
Download Gardenize in Google Play