Ta hand om dina rosor; beskärning, gödsling och plantering

Efter en lång och utdragen vinter har våren äntligen gjort entré och naturen sjuder av liv och växtkraft. I varenda buske hörs fågelsång och det börjar bli skönt att vara ute i trädgården igen. Kanske är det dags att ge trädgårdens rosor lite omvårdnad eller plantera nya rosor? Här kommer några råd på vägen för att ge rosorna det de behöver för att växa och trivas. 

Rosor beskärning, gödsling och plantering

Beskära rosor – börja inte för tidigt

”Rosorna ska beskäras när björken har musöron” är ett vanligt talesätt, men vad betyder det rent konkret? Det viktigaste att tänka på är att det inte ska vara för kallt när man beskär eftersom grenarna annars kan få frostskador vid snittytan. Undvik att skapa ”stumpar” vid snittet, klipp istället invid en förgreningspunkt eller vid en knopp så läker snittytan lättare och har bättre motståndskraft mot sjukdomar.  

Olika typer av rosor ska beskäras på lite olika sätt så, det är klokt att läsa på lite extra om man vet vilken sorts ros man har. Generellt kan man säga att klätterrosor ska beskäras försiktigt, det räcker med att klippa bort frostskadade och döda grenar. Veka grenar klipps också bort, liksom äldre och risiga grenar.  

Buskrosor beskärs på liknande sätt som klätterrosor, men där klipper man också bort några av de äldsta grenarna varje år för att föryngra plantan. Man kan också korta in en del av skotten för att skapa en mer kompakt buske.  

Rabattrosor ska beskäras ganska hårt för att hålla nere storleken och främja blomningen. Hälften av grenarna klipps ner till strax ovanför marken och resten klipps till cirka en tredjedels längd.  

Använd vassa verktyg för att undvika att grenarna kläms eller skadas. Tänk på att rengöra beskärningsverktygen mellan de olika rosorna för att minska risken att sprida smitta.  

Rosor klarar sig även utan beskärning så skulle tiden vara knapp är det ingen större fara. Beskärning görs för att få rosen att växa i önskad form och främjar knoppsättningen. Rosor som lämnas utan beskärning under lång tid tenderar att bli risiga och spretiga och blommar mindre, men de kommer inte att dö av att inte beskäras.   

Ros beskärning, gödsling och plantering

Gödsla rosor främst under våren

Rosor mår bra av att gödslas på våren, gärna med brunnen kogödsel och benmjöl eller rosgödsel. Jorden kan med fördel också förbättras med kompost.  

Remonterande sorter, alltså de som blommar flera gånger per säsong, behöver dessutom ofta gödslas minst en gång under sommaren för att orka hålla i blomningen under lång tid. Under sommaren väljs framför allt gödsel med lågt innehåll av kväve.  

Ros - beskärning, gödsling och plantering

Plantera nya rosor

Vid nyplantering av rosor grävs en väl tilltagen grop, ungefär 40 x 40 cm är lagom. Rosen planteras ner så att förädlingsstället hamnar 10–15 cm nedanför markytan. Gropen fylls sedan med lucker jord av bra kvalitet och plattas till.  

Det finns otroligt många sorter att välja på, men här är några tips på odlingsvärda rosor. 

The Fairy – lågväxande marktäckande rabattros som finns i flera färger. Blommar hela sommaren. 

Honungsros ’Hybrida’ – starkväxande och frisk klätterros med fantastisk doft. Älskas av bin och humlor.  

New Dawn – kraftig klätterros som översållas av ljust rosa blommor.  

Rose de Rescht – tålig och frisk buskros med djuprosa blommor. Rikblommande och väldoftande.  

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.