Odlingstips, lyckas med luktärter 

Finns det något härligare än en stor bukett väldoftande luktärter? Doften från luktärter sprider sig i hela trädgården och plockar man in en bukett kan den kännas i hela huset. Blommorna är fina som de är men passar också utmärkt i arrangerade buketter tillsammans med andra blommor. Luktärter kan, med rätt skötsel och omvårdnad, blomma i princip hela sommaren, ända fram till första frosten. Här kan du läsa allt du behöver veta för att lyckas med luktärter du också.  

Odla luktärter Jenny Löfström Gardenize

Odla luktärter, så här gör du

Att odla luktärter är lite av en vattendelare, vissa tycker det är jättesvårt att lyckas medan andra tycker de är lättodlade. Det finns många olika sätt att odla luktärter på, somliga förespråkar direktsådd men här kommer en beskrivning om hur man odlar luktärter genom att först förså dem. Sådden står endast inomhus en kort period innan den ställs ut. Bra för den som brukar ha platsbrist inomhus på vårkanten.  

Odla luktärter odlingstips

Sådd av luktärter 

När man ska så sina luktärter beror lite på var man bor, men mitten på mars brukar vara ett bra riktmärke i den södra delen av Sverige. Luktärter som sås i mars har goda chanser att blomma redan till midsommar.  

Att så luktärter är enkelt. Välj en ganska stor kruka och bottna med planteringsjord upp till cirka 2/3. Packa sedan jorden ordentligt och vattna igenom. Fröna sås sedan tätt på den tillplattade ytan och täcks sedan med jord tills krukan är nästan full. Fröerna ska inte blötläggas utan sättas direkt i jorden. 

Ställ krukan i en genomskinlig plastpåse eller ett drivhus på en varm plats, gärna runt 20 grader. Lämna plastpåsen lite öppen eller lämna en springa i drivhuset så att fukten kan dunsta. Luktärter behöver inte växtbelysning.  

När fröna grott och luktärterna blivit någon decimeter ställs de ut, antingen direkt utomhus på en skyddad plats eller i kallt uterum eller kallväxthus tills de är stora nog att planteras om i varsin kruka. Luktärter är förvånansvärt tåliga mot kyla och klarar flera minusgrader utan att ta skada.  

Omplantering och utplantering av luktärter 

När vårvärmen börjar komma planteras luktärterna om i varsin kruka. Vill man ha kraftigare plantor kan man toppa dem, det vill säga, man klipper av toppen på plantan, ovanför det andra bladparet. Plantorna behöver stöd när de kommit igång att växa ordentligt. 

När man sedan planterar ut luktärterna på den slutgiltiga växtplatsen är det bra att ha gödslat och luckrat jorden. Luktärter behöver mycket vatten och är näringskrävande, plantorna behöver gödslas flera gånger under växtsäsongen. De växer helst på en solig plats och blir vackrast om de får växa på ett kraftigt växtstöd av armeringsnät eller flätad sly. Planteras de i kruka är det extra viktigt att vara noggrann med gödsling och vattning.  

För att luktärterna ska fortsätta blomma och inte gå i frö behöver man plocka blommorna ofta, helst varje dag. Missar man att plocka är det viktigt att i alla fall klippa bort överblommade blommor. Är man noga med att gödsla och plocka så kommer luktärterna att fortsätta blomma ända fram tills frosten kommer.  

Luktärtsrabatt - Jenny Löfström för Gardenize

Odlingstips för luktärter! 

Tänk på att luktärter finns i många varianter, vissa är lågväxande, andra blir nästan tre meter. Vill man plocka blommor och använda i buketter är det bra att titta efter sorter med lång stjälk. De lite äldre luktärtsorterna har ibland kortare stjälk så läs på fröpåsen innan för att din odling av luktärter ska bli precis så som du tänkt dig.  

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.