Årets kvinnliga trädgårdsinspiratör 2023

Vem är den mest inspirerande kvinnliga trädgårdsinspiratören i år? Varje år i förbindelse med den internationella kvinnodagen och för att rikta ljuset mot alla starka kvinnor som inspirerar inom trädgård, så korar Gardenize årets kvinnliga trädgårdsinspiratör. För femte året i rad lyfter vi den här utmärkelsen och i år tar vi det ett steg vidare för att heja på och peppa fram gränslös trädgårdsglädje!

Årets kvinnliga trädgårdsinspiratör 2023 - Elin Lewenhaupt - Gardenize

Årets kvinnliga trädgårdsinspiratör 2023: Elin Lewenhaupf tar emot diplom under Trädgårdsmässan i Stockholm 31 april. Foto: Sara Rossi

Vinnaren av Årets kvinnliga trädgårdsinspiratör fick i år donera 5000 kronor till valfri organisation eller stiftelse som jobbar med klimat, hållbarhet, biologisk mångfald eller kvinnligt entreprenörskap. Vilken organisation fick pengarna? Ja det avslöjade vi under mässan Nordiska trädgårdar den 31 mars, där vi även delade ut diplom till Elin Lewenhaupf på plats på scen. Pengarna gick till:

Birdlife Sverige

 

Den nationella fågelföreningen Birdlife Sverige är en organisation som ligger Elin varmt om hjärtat. Elin är själv fågelskådare sedan barnsben och valet var enkelt. Här kan du höra Elins motivering för att skänka pengarna till just Birdlife, när hon mottog diplomet under Nordiska trädgårdar i Stockholm. (10 min speltid)

Du vill så klart inte missa allt som händer framöver, så se till att följa oss på sociala medier där vi delar inspiration, nyheter och allt trädgårdsrelaterat flera gånger i veckan!

På Instagram: @gardenizesverige
Årets kvinnliga trädgårdsinspiratör 2023

Gardenize presenterar Årets kvinnliga trädgårdsinspiratörer 2023:

1:a plats: Elin Lewenhaupf

Med en majoritet av rösterna kan självhushållaren Elin titulera sig Årets kvinnliga trädgårdsinspiratör 2023, stort grattis!

Bland alla fina motivationer som kom in, så uppskattas Elins genuina intresse för odling. Då hon håller nivån måttlig, där hennes insats varken upplevs som för liten eller för stor, så tilltalar hon alla odlare oavsett kunskapsnivå. Hennes kärlek för årstider samt djur och natur smittar av sig och hon påminner gärna om det vackra i det vardagliga som annars lätt glöms bort. Att spendera tid med barnen och att se till att de är delaktiga, samt att var sak får ha sin tid är viktigt för Elin. Hon framför sitt budskap på ett ödmjukt sätt och inspirerar därmed andra till att börja odla. En sann förebild på så många plan!

Årets kvinnliga trädgrådsinspiratör - Elin Lewenhaupt - Gardenize

2:a plats: Hanna Wendelbo

Hanna ger värdefulla tips och gör det på ett pedagogiskt och fint sätt. Med sitt inspirerande Instagramkonto ger hon andra lust att odla allt hon odlar. Extra kul är det att hon odlar så mycket i en vanlig villaträdgård, vilket inspirerar envar att våga testa att odla själv. Med sin energi, fantastiska estetik och aldrig sinande flöde av kunskap som hon alltid så generöst delar med sig av, ger hon andra förutsättningarna att ta sina egna trädgårdar till nya höjder!

3:e plats: Ann Sofie Nordin

Med sina mycket inspirerande inlägg gör Ann Sofie det lätt att förstå vad man ska göra och hur man lyckas i sina odlingar, från frö till färdig produkt. Hon delar med sig av sin kunskap på ett enkelt och pedagogiskt sätt och har genomtänkta och lärorika inlägg. Även för inbitna gamla odlare finns massor av bra information att hämta. En riktig inspiratör som skulle kunna få en sten att odla!

Resterande trädgårdsinspiratörer:

Stort grattis till alla trädgårdsinpsiratörer som inte nådde upp till prispallen, men som är trädgårdsvinnare ändå! Många har fått flera hundra röster och här kan ni läsa motiveringarna som kom från våra läsare.

Emily Bratt

Rolig och hejdlös! Ett otroligt öga för färg och form och med en avslappnad hållning till odling, befriad från måsten och pekpinnar! Emily ÄR Slow flowers och har bidragit till att trädgårdssverige fått upp ögonen för att använda den vilda floran och att lära sig vänta och njuta. Vänta på att blommor ska vara i säsong och att njuta av det som faktiskt finns just nu. Hon är otroligt bjussig med sin stora kunskap. Det finns INGEN liknande med hennes kvinnliga power i trädgårdsvärlden! 

Sara Bäckmo – Skillnadens trädgård

En oerhörd kreativ och varmhjärtad kvinna med mycket kunskap, som tar sig tid att hjälpa andra. Med sin entusiasm kring att lära och lära ut allt om hur odling är, även när saker inte går som tänkt, så vinner hon publikens kärlek. Hon är enkel, tydlig och otroligt utvecklande, och hon tar fram nya och gamla idéer på ett fint och roligt sätt. En folkbildare!

Lena Israelsson

Lena har öppnat ögonen på många om alla gifter i olika gödsel i hennes arbete mot pyralidskador. För att hon vågar gräva, inte bara i jord och gödsel, utan också i andra ”dynghögar” som pyralidförgiftad plantjord och människors rätt till fröer och odling. Hennes modiga arbete att utmana de stora jordproducenterna är viktigt att synliggöra. Hon inspirerar även att odla annorlunda och ätbara växter från hela världen och berättar om människor från andra länder som odlar på ett sånt fint sätt. 

Anette Nilsson 

Hon delar både det roliga och svåra inom trädgårdsodling. Anette har vunnit hjärtan för sitt inspirerande sätt att komponera potager som får vem som helst att vilja odla mer. Hon uppskattas för sitt blixtrande engagemang, kreativitet och varma personlighet. En inspiratör med handfasta tips!

Anna Modig

Anna är en vulkan av energi och en sann glädjespridare! Hon är en kunnig trädgårdsmästare som är duktig på att sprida rätt kunskap och som vågar prova nya sätt och tänker alltid på hela kretsloppet i en trädgård. Hon har förmågan att ta tillvara på platsens potential och skap trädgårdar, miljöer och rum som de som ska bo där kan och har förmåga att förvalta. Anna sprider sin kunskap på ett kul och proffsigt sätt, och är One of a Kind i odlingsvärlden!

Victoria Skoglund & Jenny Strömstedt

På ett humoristiskt, inspirerande och bjussande sätt inbjuder dessa två fantastiska inspiratörer lyssnaren att delta i samtal kring trädgård, växter och livsfrågor. De har förmågan att lyfta fram en växt och göra den så vacker att lyssnaren bara måste köpa den. Kombinationen med Jenny som ”amatör” och Victoria som ”proffs” och samspelet dem emellan är helt underbart. I kombination med att de är jordnära och förstående, bidrar de till ett vänligare klimat i odlingsvärlden.

Lotta Lundgren

Lotta är fantastiskt inspirerande på alla vis, både i odlandet och när det handlar om att ha vara på allt man drivit fram. Genom podden Jordkommissionen och sitt Instagram-konto ger hon underbara och konkreta tips som gör trädgårdsplanerna lättare. Med coolhet och humor inspirerar hon på ett roligt och lättillgängligt sätt alla till att odla grönsaker! Så pedagogisk och härligt nördig.

Anna och Charlotta – Blomma i tid

Dessa jordnära tjejer tar odlandet in i framtiden. Nya metoder vågar prövas och de förklarar så bra och rakt hur och varför. De tipsar, lär ut och visar på framgångar och motgångar i allt som rör odling. Dessutom för de samman snittblomsodlare och skapar en härlig community alla är välkomna till. Glädjesspridare med praktiska tips!

Elina Linderberth

För att Elina inspirerar till kaos, återbruk och att gå sin egen väg! Att ”ordentligt” och ”göra rätt” inte är så noga, det blir mat ändå! En sån inspiratör behöver vi alla som lever i detta samhälle av prestation och perfekt yta. Elina levererar inspiration, kunskap och odlingsglädje både för den erfarna odlaren och nybörjaren. Mer kaosodling till folket!

Elina fick även årets vackraste röst:
”För hon är min mamma och jag älskar när vi odlar tomater.”
– Allan 6 år.

Josefin Gavie

Josefin öppnar portarna till den sinnliga, kravlösa och återhämtande trädgården. Hon inspirerar till kvinnligt trädgårdsföretagande och att leva, trädgårdera och odla i säsong. Josefin beskriver sin förundran till allt växande och årstidernas växlande på ett sätt som gör att det känns som att gå tillsammans med henne genom trädgården. Hon inspirerar till att odla lustfyllt, spendera tid i trädgården, att bara vara och att inte stressa. Att trädgården kan få vara ett, eller flera, rum för olika behov, att var blomma har sin tid och att varje årstid bär på förundransvärd skönhet. För sitt härliga driv, breda kunskap och inspirerande sätt!

Annevi Sjöberg

Annevi har ett otroligt engagemang för skogsträdgårdsodling, hon vill skapa självplocks-fruktträdgård för alla i Stjärnsund och engagerar för att bevara skogen!

Elin Buchmayer

Underbar person och väldigt kunnig person som har skapat en fantastisk trädgårdshandel.

Elin Unnes

Elin Unnes, även känd som ”The secret gardener”. Med en härlig attityd skriver hon alltid intressanta artiklar och är en grym inspiratör!

Brita Zackari

Brita visar att alla kan bara du vågar, du behöver inte kunna allt i förväg utan du lär dig längs vägen. På ett vackert och inspirerande sätt utbildar och inspirerar hon till odling av både ätbart och blommande! Relaterbar, skön och bäst. #radgard

Pernilla Månsson

Pernilla är alltid glad och inspirerande! Hon vågar testa olika växter och sätt att odla, samtidigt som hon vågar visa misslyckanden i odlingen. Hon förmedlar att allt är möjligt och att alla kan odla på sin nivå och enligt sin egen förmåga. Pernillas opretentiösa inställning till trädgård och hennes underbara humor gör henne till en favorit bland våra läsare.

Marie Mandelmann

Marie inspirerar till odling på ett realistiskt sätt och inspirerar även äldre att sätta i gång i trädgården. Med sin enorma kunskap och jordnära, varma inställning är hon en förebild och inspiration för alla aspirerande småbrukare. Hon har fokus på det som är viktigt på riktigt och är en fantastisk trädgårdshjälte.

MaryAnn Fargo – Oasen på Åsen

Maryann är genomärlig hur livet ser ut, utan att dölja sanningen med mental hälsa som är så utbrett idag. Hon har visat en alternativ väg till att det går att komma igen, och hur det är möjligt att läka med hjälp av trädgården. Hon driver sin gård i en fin balans mellan hållbarhet för miljön och för deras ekonomi. En inspiratör som odlar på ett ärligt sätt där allt visas upp och en lysande stjärna på trädgårdshimlen!

Lovisa Leijon – Glädjens Odling

Lovisa från Glädjens Odling är nytänkande och inte rädd för att det inte alltid lyckas i odlingarna. Hon visar fram mindre lyckade trädgårdsprojekt och med det får hon andra att våga testa nya saker i sin egen trädgård. En fantastisk inspiratör, som fyller rutan med sin odlarglädje och nyfikenhet. Med enkel och saklig information känns det som en odlingskompis som berättar hur du gör.

Susan Hübel

Med massor av kunskap och erfarenhet, blandat med en känsla för både människor och blommor, skapar hon magi. Hon är superduktig, verkar lite överallt men ofta i det tysta. En trädgårdsstjärna som är inspirerande, informativ och som känns ärlig!

Eva Robilde

Hon ger värdefull kunskap på ett lättförståeligt sätt via bland annat Instagram, där hon lär ut om beskärning och ökar kunskapen kring hur vi tar hand om våra trädgårdar. Med mångårig erfarenhet och gedigen kunskap som hon delar generöst till andra. En duktig och påläst trädgårdsinspiratör.

Jasmine Waara

För att hennes podd är så otroligt härligt nördig med massor av sorttips för de som älskar sådant, och du lär dig något nytt varje gång. Hennes framtoning är saklig, faktaspäckad och spänner över ett stort område: från dahlior via sparris till tomater och allt däremellan. Inget lulllull, bara fakta (nästan). Hon bidrar med fantastisk kompetensutveckling inom odlingsområdet och Jasmine gör trädgård intressant och lättförståeligt även för de som inte är så insatta.

Gunnel Carlsson

Gunnel är kunnig, rolig och inspirerande, hon står verkligen för det jordnära och äkta i trädgården. En föreläsare och författare som delar med sig av sin kunskap på ett fullständigt okomplicerat sätt. Hon lever som hon lär och inspirerar till att ha en naturlig odling med lagom krav, både på trädgården och den människa som lever i den. 

Ylva Rudling

En kvinna som inspirerar mycket och samtidigt har en stor portion humor, ärlighet och uppriktighet. Hon är en odlare som inspirerar både till odling och till att höja blicken och ta kloka beslut för vår miljö. I sin odling visar Ylva att allt inte måste göras på ett speciellt vis utan resultatet kan bli fantastiskt ändå, trots att man möter motgångar!

Linda Schilén

Hon är varm och enkel. Inspirerar att alla oavsett kunskap kan odla och lyckas. Delar med sig av knep och tankar om odling. Med ett fritt och härligt tänk fullt av inspiration att göra saker i trädgården. Hängiven, glad och kunnig!

Elsa Dahlrot

Kreativ och inspirerande, både på Fredriksdal, Instagram och i sin podd. Enligt er: ”Den mest kreativa, händiga, begåvade, passionerade, mångfacetterad trädgårdsmästare som finns!”, vilket betyg! Elsa är otroligt kunnig inom trädgårdshantverket men också bra på att förmedla denna kunskap.

Linnea Dickson

Linnea sprider kunskap och glädje, alltid lika pedagogisk, proffsig, rolig och med sprudlande energi. Genom att vara modig, transparent och med tydliga värderingar, är hon en riktig inspiration för många!

Ylva Lundin

Ylva blandar högt och lågt, både det fina och det fula får ta plats! Hon engagerar sig dessutom i viktiga frågor som jämställdhet, miljö och barnens rätt, och använder sin plattform för det. Odling på riktigt och med en stor dos humor!

Nina Thelberg

Nina gör fantastiska trädgårdar och hennes jobb för klimatsmarta lösningar är båda imponerande och eftersträvansvärda. Hon är en stor inspirationskälla vad gäller biologisk mångfald. Kunnig, ödmjuk och med blicken stadig i hållbarhetens tjänst.

Lisa Carlsson Marx

En cool person som har grymma värderingar inom trädgård under namnet Växtverket. En grym och inspirerande trädgårdskvinna!

Ulrika Flodin Furås

Ulrika är kunnig och skriver lättläst och anpassat för de med små ytor. Bra tips för dig som har koloniträdgård!

Hanna Le Thi

Inspirerar till odling och hållbart leverne på annan plats än landet. Att odla ätbart i villaträdgården borde provas av fler.

Jessica Lyon

Med ett stort engagemang och ett stort hjärta inspirerar Jessica till odling, och hon ger enkla råd som inte avskräcker från att försöka. Hon värnar om allt levande i en trädgård och lyfter upp hållbarhet.

Nicole Wilson

Nicole står för nytänkande och hon skapar utanför boxen. Hon jobbar utifrån ett miljötänk, där återvinning och framtid tar plats. Hennes skapelser är magiskt inspirerande och hon har en varm och härligt positiv utstrålning som person!

Katarina Olsson

Katarina inspirerar på ett varmt och personligt sätt med hög professionalitet. Hon har mycket kunskap och delar med sig av allt, och inspirerar till att våga i trädgården.

Viola Johansson

En ständigt nyskapande pionjär inom Slow Flowers-rörelsen. Viola förmedlar inspiration till hållbara buketter och odling, och hon sprider sin kunskap på ett pedagogiskt och inspirerande sätt.

Malou Augustin – Evergreen garden

Malou skapar fantastiskt innehåll som är lättsmält och inspirerande. Hon är inspirerande och ärlig, och passar alla nivåer.

Bubblande trädgårdsinspiratörer:

Några nya trädgårdsnamn kom upp i årets omröstning, och det är väldigt spännande. Vilken trädgårdsstjärna kommer lysa på himmeln nästa säsong? Kanske du upptäcker en ny trädgårdsinspiratör bland årets bubblare!

Hanna och Rebecca med podden Trädgårdsliv

En duo som har en alldeles underbar podd om trädgård som är inspirerande, glad och humoristisk, med ett varierat och kunskapsspäckat innehåll. 

Erica Rosendahl Skogsbrynets trädgård

Erica är en inspiratörer och företagare som visar att det är möjligt att driva en småskalig, giftfri och hållbar odling av snittblommor och grönsaker. Mycket stort engagemang till odling i kyligare områden och med många hållbara sätt för att odla på bästa sätt. Klokt, vackert och inspirerande.

Natalia Nunez

Natalia är en snittblomsodlare som brinner för miljövänliga och naturliga lösningar. Istället för gift predikar hon nyttodjurens lov och lär oss hur vi ska få dem att trivas. Istället för att importera rosor från andra länder visar hon vackra arrangemang odlade i Sverige.

Veronica Axelsson – Sanda Cottage

Hon är jordnära trädgårdsentusiast med förmåga att dela med sig av sin kunskap när hon har öppen trädgård och trädgårdscafé i sin fantastiskt prunkande trädgård.

Maria Mehlin – Leva hållbart

Mycket trevlig trädgårdsinspiratör på Instagram som kan mycket om kallsådd.

Ulrika Nilsson

Hon inspirerar till att odling inte bara är till för dem som bor i hus med stor tomt. Alla kan odla. Det behövs inte växthus för att odla blommor; ljus, vatten och näring kommer man långt med. 

Vill du veta vilken organisation vinstpengarna går till?

Vi väntar i spänning på svaret, och svaret det kommer den 31 mars kl. 11.00.

Följ oss på: @gardenizesverige eller kom till vår monter på Nordiska trädgårdar där vi avslöjar vem Elin har valt att donera pengarna till. Du hittar oss i monter A12:18.

Följ växterna i Gardenize trädgårdsapp

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården. I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Gardenize fungerar både på webben och som app i din mobil. Skapa ett konto och ladda ner Gardenize till iPhone eller Android så har du alltid di växtinformation lätt tillgänglig, var du än befinner dig! Spara alla noteringar och foton om dina växter, växtplatser och trädgårdsaktiviteter på ett och samma ställe – i Gardenize.

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, helt gratis och appen är dessutom på svenska.

Get Gardenize in App store
Google-Play
Gardenize garden journal

Fler lästips från Gardenize