Odla blommor till snitt – vad är bra att tänka på?

Blomsterodling har fått ett rejält uppsving på senare år. Inte svårt att förstå eftersom det är roligt att odla egna snittblommor och riktigt härligt att kunna plocka in buketter från den egna trädgården. Är du också sugen på att testa kommer här några tips på vad som kan vara bra att tänka och hur du får ut det mesta av din blomsterodling.

Odla egna snittblommor

Sommarblommor vill ha sol och näring

Sommarblommor vill generellt sett växa i väldränerad, näringsrik jord på soliga platser. Behoven skiljer sig såklart mellan sorter men sol, näring och lagom med vatten är bra tumregler att ha i åtanke. Lyckas man uppfylla dessa krav går det ofta att odla blommor ganska tätt för att rymma mycket blommor på liten yta. Det finns en sommarblomma som inte riktigt är som de andra, nämligen rosenskära. Rosenskära är en otroligt tacksam och vacker blomma som passar utmärkt till snitt men här gäller det att se upp lite med gödslingen eftersom den annars mest får blad och inte blommor.

Det är också bra att komma ihåg att plocka ofta eftersom många av sommarblommorna sätter nya knoppar först när blomman plockats. Att plocka stimulerar även växten att bilda ännu fler knoppar. Hinner man inte plocka allt till buketter är det ändå viktigt att ta bort överblommade blommor för att de inte ska gå i frö och sluta bilda nya knoppar.

Odla egna snittblommor

Välj sommarblommor för en lång säsong

Många av våra vanligaste snittblommor är som vackrast under högsommaren, juli – augusti. För att undvika att säsongen blir kort och att man får ett överskott av blommor under en begränsad period kan det vara bra att välja både tidiga och senare sorter. Man kan med fördel även välja både lökväxter, perenner och ettåriga växter för att få en bra spridning.  

Tulpaner, narcisser och andra lökväxter är tidiga medan rudbeckia, aster och kärleksört blommar senare på säsongen.  

Att så vid olika tidpunkter är också ett bra sätt att utöka säsongen, liksom att kombinera direktsådd och förodling. Förodlade plantor som vuxit till sig lite är också jättebra att fylla på med där luckor uppstår i landet.  

Odla din egen sommarbukett

Den gröna basen i buketten, och de små detaljerna

Blommor i all ära men det är också bra att tänka på bukettens bas och små detaljer som livar upp buketten. Fröställingar från till exempel vallmo och jungfru i det gröna är jättefina att ha med i buketter. Köper man en blombukett från en florist finns det nästan alltid även någon grön ”basväxt” med, det kan vara prydnadsgräs, späda gröna kvistar eller fina blad. Ofta finns gröna växter att plocka i trädgården utan att man odlat dem men det kan vara värdefullt att även tänka på vackra gröna utfyllnadsväxter och inte bara blommor när man planerar sin odling. 

10 bra blomstersorter för vackra buketter att odla själv:

  1. Zinnia
  2. Luktärt  
  3. Dahlia
  4. Rosenskära 
  5. Lejongap
  6. Risp 
  7. Sommarslöja
  8. Blomsterlin 
  9. Solros
  10. Hirs 

Lycka till med att odla din alldeles egna sommarbukett! Har du några frågor så hör av dig till oss på Instagram där vi heter @gardenizesverige, så hjälper vi varandra vidare i odlingarna. När du lyckas så har vi lyckats!

Odla en egen sommarbukett
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app