Hej trädgårdsvän, vi vill hjälpa dig att lyckas i trädgården! I vår trädgårdsapp kan du samla allt om din trädgård på ett ställe. Ladda ner Gardenize trädgårdsapp på Google Play här eller på App Store för iOs här.

Växter på den blåsiga balkongen

Om din balkong är blåsig kan det vara svårt att få växter att trivas, men de som växer naturligt där det blåser mycket, som nära kusten och på fjället trivs även på en vindutsatt balkong.  

Balkongväxter Gardenize

Här kommer några tips på vad du kan odla, de är alla perenner och flera av dem kan du också få skörd av. När det blåser mycket torkar också krukjorden ut snabbare än om det är vindstilla. Av den anledningen är det praktiskt att odla perenner på en blåsig balkong för etablerade perenner (alltså sådana som vuxit på samma plats/i samma kruka under några år) har större och djupare rötter än till exempel sommarblommor. Det djupa rotsystemet gör att de står bättre mot torka.  

 

Flera av växterna nedan är också sådana som tål torka. De som vill ha en fuktigare jord kan du täckodla, det vill säga täcka jorden med gräsklipp eller liknande, så dunstar inte vattnet lika fort. Som alltid är det viktigt att man vattnar växter regelbundet, särskilt när de står i kruka. 

Gräs på blåsig balkong Gardenize

Gräs som blåsvingel, Festuca glauca, glansälväxing, Sesleria nitida och tuvrör, Calamagrostis, är fina att ha i krukor på balkongen. Det är också vacker att låta gräset stå kvar över vintern och klippa ner den bruna grässtråna först på våren, innan gräset börjat växa igen. Du kan plantera flera gräs med olika struktur och växtsätt i samma kruka. Välj att plantera sådana som trivs på samma växtplats, till exempel torrt och soligt.  

 

Taklök, Sempervivum tectorum, finns i många olika varianter och det är vacker att blanda olika sorter. Taklök är en både vind- och torktålig fetbladsväxt som inte kräver djupa krukor. Taklöken mår bäst om den växer väldränerat. 

Taklök Gardenize
Taklök kruka Gardenize

En, Juniperus communis, är vacker med sin sockertoppsform och med sin djupa gröna färg som är lite gråblå i tonen. Enbuskar är gamla kulturväxter och förr användes deras bär ofta till enbärsdricka och som krydda i till exempel viltgrytor, något som man ju gör även i dag. Ett enbär tar hela tre år på sig att mogna. Man skördar dem tidigt under hösten. Ett stort plus med en är också att den är grön året om. 

 

Plantera enbusken i en kruka som åtminstone är en decimeter större på sidorna jämfört med krukan du köpte enen i. Fyll på med planteringsjord runt om. Enen vill inte stå för blött, så det är viktigt att krukan är väldränerad. Den behöver inte så mycket näring. Placera den i sol eller halvskugga. Enbusken är köldtålig och klarar sig till och med zon VII.  

 

Svartaronia, Aronia melanocarpa, är en bärbuske som blommar med vita blommor i juni. Under hösten kan du skörda de svarta bären, som smakar bäst när de blivit frostnupna. Bäret är också ett superbär, fyllt som det är med C-vitamin och antioxidanter. Aronian vill helst stå soligt och står den soligt så får plantan också vackra röda blad på hösten. Den tål beskärning bra och kan formklippas en smula (I trädgårdar används den också ofta som häckväxt).  

 

Plantera den i en väl tilltagen kruka på minst 50 centimeter diameter. Den vill ha fuktig jord och en jämn bevattning, är det blåsigt torkar jorden i krukan fort ut, så det kan vara en god idé att täcka jorden med gräsklipp, som också ger näring. Du kan också välja att täcka jorden med tillexempel snäckskal eller små stenar. 

 

Rosenkvitten, Chaenomeles blommar överdådigt på våren, ofta är blommorna orangeröda, ibland kan de vara vita, lite beroende på sort, till hösten ger den små frukter som man kan göra marmelad av. Vill man vara säker på frukt bör man ha två rosenkvitten av olika sorter, så att de kan pollinera varandra. Frukterna skördas i september – oktober och är hårda även när de är mogna. Frukten är rik på antioxidanter.  

 

Rosenkvitten tål beskärning och i Japan är den en populär växt att göra bonsaiträd av. 

 

Plantera rosenkvitten i en generös och djup kruka. Den vill stå väldränerat och i en jord som inte är för kalkrik, alltså i en aningens surare jord. Gödsla plantan en gång per år, på våren.  

 

Strandkål, Cambe maritima, är en fantastisk perenn kål som sällan blir angripen av skadegörare. På våren kan du skörda de späda skotten och äta som vårprimör. När de första bladen kikar upp ur jorden så sätter du en hink över, så bleks strandkålen och blir mjällare. Låt hinken stå över plantan i fem veckor innan det är dags för skörd. Efter detta låter du strandkålen växa på som vanligt. Under säsongen kan du också skörda dess blad. En planta kan bi cirka 70 centimeter hög och lika stor i omfång. Den växer i både sol och halvskugga. Strandkålen är vackert gråblåvit och blommar med skira vita blommor.  

 

Plantera i en generös väldränerad kruka på cirka 40 liter. Gödsla på våren och en gång till i slutet av juni.  

 

Sparris, Asparagus officinalis, är en annan underbar vårprimör som kan skördas fram till midsommar, sedan låter man skotten växa upp till ett vacker vajande grönt flor. Om det blåser mycket kan man ställa krukan invid väggen eller binda upp den vajande sparrisen. När man odlar den i kruka så skördar man skotten de år de är drygt en centimeter tjocka eller mer. Vissa år är skotten smalare, då måste plantan ta igen sig och man får vänta med skörd till nästföljande år. Bäst trivs den i solen. 

 

Plantera en eller ett par plantor i en 50-literskruka i vanlig planteringsjord eventuellt med 1/% del tillsatt sand. Sparris vill ha mycket näring, främst kväve. Ett alternativ är också att täcka jorden med näringsrikt gräsklipp, gräsklippet hjälper också till att hålla kvar fukten i jorden, så att den inte torkar ut. 

Havtorn balkong Gardenize

Havtorn, Hippophae rhamnoides, är, med sina silvergråa blad och orange bär en vacker växt som pryder balkongen. Om du vill få bär behöver du en hanplanta och en honplanta. Havtornen är vindpollinerande och ger mer bär att skörda om du ställer hanplantan framför honplantan så att vinden först når hanplantan och sedan honplantan. Havtorn är torktålig när den etablerat sig. 

 

Plantera i väldränerade 50-literskrukor i vanlig jord. Den behöver inte så mycket näring eftersom den är en kvävefixerare, det vill säga, den fångar in kväve från luften och med hjälp av små bakterier lagrar den kvävet vid sina rötter.  

Havtorn på blåsig balkong Gardenize
800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.