Hej trädgårdsvän, vi vill hjälpa dig att lyckas i trädgården! I vår trädgårdsapp kan du samla allt om din trädgård på ett ställe. Ladda ner Gardenize trädgårdsapp på Google Play här eller på App Store för iOs här.

Odla med växtbelysning

Trädgårdsarbete och odling förknippas ofta med vår och sommar, och i takt med att ljuset återvänder börjar det klia i odlingsfingrarna. På våra breddgrader kan det dock, ibland, vara svårt att odla vissa saker om man väntar till våren med att så, de hinner helt enkelt inte bli färdiga innan det blir mörkt och kallt igen. För att kickstarta växterna inför vår och sommar kan därför växtbelysning vara en god investering. 

Odla med växtljus - Gardenize - Jenny Löfström

Varför ska man använda växtbelysning?

Mörkret och de korta dagarna är en utmaning för oss nordbor och det växer inte mycket här under vintern. För att lura växterna att gro tidigare än de normalt hade gjort, om man sått dem ute, så använder många odlare extra värme och växtbelysning.  

Hur många gånger har man inte varit lite för ivrig att så på vårvintern och fått bleka, rangliga småplantor som inte är speciellt livskraftiga? Detta beror ofta på att de fått för lite ljus i förhållande till hur varmt de stått. Många frön gror vid 18-20 grader, men när grodden kommit upp ovan jord krävs extra ljus för att den inte ska sticka iväg på höjden i jakt på mer ljus. Under senvåren och sommaren klarar sig växterna utmärkt utan belysning, men vill man så tidigt behövs extra ljus.  

Vilka växter mår bra av att få belysning? 

Egentligen gynnas allt som vi vill ska växa, trots att det fortfarande är för mörkt och kallt, men en bra tumregel är att, det som sås inomhus fram till april i södra Sverige mår bra av belysning. Senare under försommaren klarar sig plantorna bra om de står i soliga fönster eller växthus.  

Växterna vill gärna ha 14–16 timmars ljus per dag och man märker stor skillnad på de plantor som haft belysning och de som inte haft det.  

Växter med lång utvecklingstid, så som paprika och chili, kan med hjälp av växtbelysning hinna ge gott om frukt i vårt klimat, vilket skulle vara svårt om de sås senare under våren.  

Bra att komma ihåg är att växter som planteras ut behöver avhärdas, trots att de haft belysning, eftersom vårsolen är starkare än alla tänkbara växtbelysningar.  

Sticklingar försådd - Gardenize Jenny Löfström

Vilken typ av växtbelysning ska man välja?  

När man väljer växtbelysning är det några saker som är bra att hålla koll på. Det första är att lampan ska ha hög effekt, dvs watt. Lumen och lux är alltså inte relevant när det kommer till växtbelysning.  

Som växtbelysning kan man använda helt vanliga lysrör och ledlampor så länge effekten är tillräckligt hög, gärna minst 15 W. Lämplig belysning behöver alltså inte kosta skjortan, utan kan ofta köpas i vanliga stormarknader.  

Lampan ska placeras så nära växterna som möjligt och därför kan det vara bra att välja ledbelysning, eftersom den inte avger så mycket värme. Varma lampor kan ge brännskador på växterna om de placeras för nära.  

Sticklingar under växtljus - Gardenize Jenny Löfström

Om att övervintra växter och använda växtbelysning

Det bör också nämnas att förodling och vinterodling inte är det enda användningsområdet för växtlampor. De lämpar sig också utmärkt för att övervintra växter, som inte är härdiga utomhus under våra vintrar, eller helt enkelt för att ge krukväxter lite extra ljus under vintern.  

Effekten behöver inte vara riktigt lika hög som vid nya sådder, men tiden som belysningen bör vara tänd är densamma.

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården. Vill du följa Jenny på Instagram kan du göra det här: @karlsboskola

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.