Växter för den soliga balkongen

Det finns många växter som trivs på en solig balkong. Den enda nackdelen med att odla på en solig balkong är att det kan bli väldigt varmt i solen. Eftersom krukjord i stark sol lätt torkar ut, gäller det att vattna rikligt, täcka jorden så att vattnet inte dunstar och ha växterna i väl tilltagna krukor med mycket jord. Det här ska du tänka på när du odlar på en solig plats!

Grönsaker och kryddörter som trivs på en solig balkong

Tomat, gurka, melon, basilika, timjan och salvia har det gemensamt att de trivs i solen därför är det perfekta på balkongens lilla köksträdgårdshörna. Använder du gräsklipp som täckmaterial så ger gräsklippet också näring till växten. Tänk också på att vattna dina växter morgon eller kväll, men inte mitt på dagen då det mesta av det du vattnat dunstar bort.

Tomat

Det är roligt att odla egna tomater och det finns massor av olika tomatsorter att välja emellan. Har du en liten balkong ska du välja busktomater, för de tar inte så stor plats. Dessa har, som namnet antyder, ett lägre buskigt växtsätt och de behöver inte tjuvas. Det vill säga, man behöver inte ta bort de skott som växer fram mellan stjälk och blad, något man måste göra kontinuerligt med vanliga tomater, annars blir plantan till slut alldeles oregerlig. Dessutom tar tjuvarna energi som plantan annars skulle ägna åt sin blomning. Tomatblommorna gillas av pollinatörerna, men är du på en balkong högt upp (som pollinatörerna kanske har svårt att hitta till) och vill vara säker på en stor skörd kan du handpollinera dina tomatblommor genom att pensla med en liten pensel från blomma till blomma. Tomat förkultiveras cirka 6-8 veckor innan utplantering.

Gurka

Att skörda egen gurka är roligt, dessutom kan man skörda under en lång säsong. Välj frilanstomater, till exempel klassisk Västeråsgurka, eller eleganta sorten ’Pony’. Växthusgurka däremot, som slanggurka kan funka, men de behöver ett mycket bra mikroklimat för att ge en god skörd. Eftersom gurkplantor ogillar blåst, måste du hitta ett vindstilla hörn till dem. Vattna dina gurkplantor flitigt. Blommorna gillas av pollinatörerna, men som med tomaterna så kan det vara idé att handpollinera blommorna om du bor högt upp. Gurkplantor förkultiveras cirka 4-5 veckor innan utplantering.

Melon

Om du har en riktigt solig och vindstilla balkong så kan du testa att odla egna meloner. Melonplantan ha ett slingrande växtsätt längs marken, men man kan också låta den slingra sig upp på en ställning. Melonen har superfina dekorativa flikiga blad, låt dem synas i din balkongodling. Även melonblommorna älskas av pollinatörerna, men liksom med gurka och tomat kan det vara läge ett handpollinera för god skörd om din balkong ligger högt upp. Melon förkultiveras cirka 4-5 veckor innan utplantering

Basilika

Basilika gillar den varma solen, men den vissnar lätt om du glömmer bort att vattna, så vattna den regelbundet och generöst. Du kan plantera ut en vanlig köpt basilikaplanta eller så från frö. Ett alternativ är att välja en ovanligare basilika, som den djupt gröna, lilaskiftande basilikan ’Yemenite’ som också har ett generöst buskigt växtsätt. Väljer du att så bör du göra det inomhus 4-5 veckor innan plantan tas ut.

Timjan & Salvia

Till skillnad från de andra nämnda grönsakerna och kryddorna är salvia och timjan perenner, de återkommer alltså år efter år. Dock kan de vara lite känsliga, så det är inte alls säkert att de klarar alla vintrar. Man får hoppas och hålla tummarna helt enkelt. Men i solen trivs de och de vill stå väldränerat och inte för blött.

Sommarblommor för den soliga balkongen: 

Att så sommarblommor i några krukor och ha på balkongen är roligt. Välj gärna sådana som har mycket nektar och pollen, som de blommor som beskrivs här nedan. Krukan eller lådan du sår dem i behöver inte vara superdjup, det räcker med 20 centimeter. Dock är det ett plus om såytan är lite bredare, kanske 30 centimeter i diameter eller mer. På denna yta kan så ringblomma tillsammans med honungsfacelia, purpurklätt eller kornvallmo. En annan trevlig sommarblomma att ha på balkongen är Linnétagetes ’Burning ember’ eller gurkört. Dessa bägge sommarblommor tar dock stor plats och behöver egna krukor. Alla nämna sommarblommor sås direkt i krukan, men tagetes har tar ganska lång tid på sig, så det kan vara väl värt att förså den inomhus cirka 6-8 veckor innan utplantering.

Några perenner som passar fint att odla i kruka på balkongen

Odla dina perenner i väl tilltagna krukor. Nyplanterade perenner måste vattnas och pysslas om men perenner som har etablerat sig och utvecklat ett bra rotsystem i sin kruka är mer torktåliga än nyplanterade perenner, grönsaker och sommarblommor, men du måste ändå vattna dina krukor med perenner noga och regelbundet.

Om du vill kan du placera tre, kanske fyra olika perenner i samma (stora) kruka eller låda, på så sätt får du en minirabatt som blir ett fint blickfång på din balkong.

Gyllenröllika

Gyllenröllika, Achillea ’Moonshine’, är en underbar perenn som gillar att stå soligt. Med sin knallgula färg lyser den upp. Den har också ett vackert grågrönt bladflor. Den blommar också under hela sommaren från juni till september. Ett stort plus är att den gillas av våra pollinatörer. Röllikan är lättodlad och trivs bäst i väldränerad jord. Härdighet: A*

Prästkrage

Jätteprästkrage, Leucantheum superbum, är en tacksam balkongperenn. Prästkragen är också en klassiker och kan kombineras med andra blommande perenner. Den vill stå i en väldränerad kruka och den behöver lite mer vatten än till exempel den torktåligare gyllenröllikan. Härdighet B

Jätteverbena

För mig är jätteverbenan, Verbena bonarensis, ett måste. Jag är mycket förtjust i dess höga stjälkar med sina vajande lila blomflockar. Jätteverbenan gör att det blir lite höjd på odlingen, vilket är trevligt. Två stora plus är att den gillas av pollinatörerna och att den blommar långt in på hösten. Jag tar upp jätteverbenan här bland perennerna, den är mycket riktigt en perenn, men i vårt klimat är det sällan den övervintrar. Däremot kan den fröså sig. Vill du dra upp egna plantor av jätteverbena så ska de försås tidigt under vårvintern, 10-12 veckor innan den planteras ut. Eftersom jätteverbenan växer högt ovan andra perenner, så går den utmärkt att samplantera med perenner i en kruka. Härdighet C*

5-1000x800px-gardenize-tagetes-gronkal-samplantering

Tagetes och grönkål – Samplantering.

1-800x800px-gardenize-UTV-jatteverbena

Jätteverbena i pallkrage

Kantnepeta

Kantnepeta, Nepeta faassenii, ’Walkers Low’ är väldigt tacksam att odla i kruka. Den blommar i början av sommaren med vackra blålila blommor. Klipper man ner blomställningarna efter blomningen, så kommer plantan igen och blommar en andra gång senare på sommaren. Växtsättet kan påminna en smula om lavendelns. Förutom de vackra blommorna så har kantnepetan fina flikiga gråsilvriga blad. Kantnepetan är torktålig men som alla perenner måste den vattnas regelbundet. Trivs i väldränerad jord. Härdighet A*

Lammöra

Lammöra, Stachys byzantina, är en supersöt marktäckare som också fungerar att odla i kruka. Den har ett krypande växtsätt, men när den blommar sticker stjälken med de djupt mörklila blommorna upp ett stycke ovan de resten av plantan. Det hela ser mycket effektfullt ut. Lammöra kräver inte så mycket näring men vill stå i en väldränerad kruka. Härdighet: A*

Härdighet

Det finns en ny härdighetstabell för perenner, den ser ut såhär:

A – pålitlig, ska kunna övervintra i hela landet

A* – pålitlig, ska kunna övervintra i hela landet om den står väldränerat

B – Övervintrar vanligtvis i stora delar av landet

B* – Övervintrar vanligtvis i stora delar av landet om den står väldränerat

C – Övervintrar i de mildare delarna av landet

C* – Övervintrar i de mildare delarna av landet om den står väldränerat

D – Perennen är inte härdig i Sverige

800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.