Hej trädgårdsvän, vi vill hjälpa dig att lyckas i trädgården! I vår trädgårdsapp kan du samla allt om din trädgård på ett ställe. Ladda ner Gardenize trädgårdsapp på Google Play här eller på App Store för iOs här.

Sätt mål för nästa trädgårdssäsong

Vintern är en bra tid för trädgårdsplanering och de kyliga och mörka dagarna får en att drömma sig bort till en blomstrande trädgård. När frökatalogerna dimper ner i brevlådan är det dock lätt att ryckas med i drömmarna om prunkande odlingar och det finns saker som är bra att tänka på när man planerar nästa odlingssäsong. Här kommer några tips om hur man kan planera för att nå sina mål på ett enkelt sätt 

gardenize blomma

Bra att tänka på när det gäller grönsaksodling 

Det absolut viktigaste att tänka på när man planerar sin grönsaksodling är att odla det man faktiskt vill äta. Det är så lätt att man köper mängder av spännande fröer och att det slutar med att hälften av fröerna aldrig kommer ner i jorden och av det man sår kanske man endast äter en bråkdel eftersom man odlat för mycket av saker man inte äter så mycket av. Man kan, istället för att köpa alla tomatsorter som verkar kul och intressanta, kanske istället fokusera på ett par sorter som uppfyller alla de kriterier man vill ha.  

Äter man exempelvis mycket vitlök, lök och morot under året kan man låta det vara basen i odlingen och pytsa ut övriga grönsaker i de luckor som uppstår. Squash, till exempel, ger alltid mycket skörd, så där räcker det oftast med en eller ett par plantor. 

Det är bra att välja sorter som passar behoven, exempelvis sorter som är lätta att lagra om man vill odla mer än vad som äts upp under sommarmånaderna. 

Det är också bra att utgå ifrån sina förutsättningar när man planerar, bor man långt norrut behöver man välja mer snabbväxande grönsaker, medan odlare i södra landsändan kanske istället har större utmaningar när det kommer till vattentillgång och därför behöver välja mer torktåliga sorter. 

Det är bra att även tänka på växtföljden i planeringen och inte odla samma saker på samma ställen år från år.  

Hur man kan tänka kring sommarblommor

Ettåriga sommarblommor är helt fantastiskt att ha i sina odlingar men även här är det bra att begränsa sig till ett fåtal sorter som passar ens behov. Vill man ha blommor för att gynna trädgårdens insekter så kan man välja några sådana, och gillar man att odla sina egna snittblommor så är kanske helt andra sorter bättre alternativ. Det blir lätt plottrigt om man har för många olika sorter. En idé är att satsa på ett färgtema och utgå från det för att skapa en effektfull blomsterrabatt. Det är därför klokt att redan innan fröerna köps hem fundera på sina önskemål och behov.  

gardenize sommarblomma

Vänta med perenner 

Bästa tiden att både så och plantera perenner är generellt på hösten. Förutom att klippa ner perennerna på vårkanten och rensa lite ogräs under vår och sommar, kan man gott glömma av dem lite tills den mest hektiska tiden i trädgården är över. När sensommaren och hösten sedan kommer, kan man tänka över vilka perenner man vill komplettera med i trädgården. Fröer reas även ofta ut under sensommar och höst, vilket kan ge en fin möjlighet att fylla på fröförråden då. Även träd och buskar planteras med fördel på hösten så även det arbetet kan man planera in lite senare på året.  

Odla för säsong och högtid 

Gillar man egenodlade säsongsväxter kan det vara klokt att även väva in dessa i sin planering för året. Det kan vara tulpaner till snitt tidigt under våren, blommor till midsommarkransar, krondill till kräftskivan eller varför inte en egen halloweenpumpa? Man kan även spara en rejäl slant genom att odla sina egna växter till krukor och amplar istället för att köpa dessa växter i butik. Planera även in att ta sticklingar på favoritväxter du vill föröka under året för att på ett billigt sätt fortsätta utveckla trädgården.  

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården. Vill du följa Jenny på Instagram kan du göra det här: @karlsboskola

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.