Hej trädgårdsvän, vi vill hjälpa dig att lyckas i trädgården! I vår trädgårdsapp kan du samla allt om din trädgård på ett ställe. Ladda ner Gardenize trädgårdsapp på Google Play här eller på App Store för iOs här.

Vintersådd för alla

Hösten har kommit med besked och mörkret och kylan har blivit vardag. Trädgården går i vila, men kanske hänger odlingslustan ändå kvar? Då kan vintersådd vara ett alternativ. Vintersådd kräver ingen dyr växtbelysning eller energislukande uppvärmning utan görs enkelt utomhus eller i växthus. Här kommer några tips på hur man kan komma i gång med vintersådden, oavsett var man bor.

Vad är vintersådd?

Vintersådd innebär helt enkelt att man sår på vintern för tidig skörd under vårvintern. Fröer som sås under vintern väcks i precis rätt tid när de är redo att gro. För att vintersådden ska fungera, som det är tänkt, måste vintern ha kommit på riktigt. Sår man för tidigt kan fröerna gro i förtid och riskerar att dö i kylan, så vänta med vintersådden tills det är ordentligt kallt och mörkt.

Vilka växter kan man vinterså?

En vanlig missuppfattning är att denna sådd ger skörd under vintern. Så är inte fallet, men den ger ett rejält försprång när våren börjar komma tillbaka. Vintersådda grödor kan, beroende på sort, börja ge skörd redan i februari-mars och de tidiga gröna salladsbladen eller spenaten är verkligen härliga att ha.

Allt kan inte sås under vintern men majoriteten av de vanligaste bladgrönsakerna, rädisor, dill och persilja med flera blir ofta jättefina vid vintersådd. En bra tumregel kan också vara att leta efter sorter som är köldtåliga och snabbväxande.

Perenner och många sommarblommor lämpar sig utmärkt att vinterså eftersom man efterliknar hur växterna självsår sig i naturen.

Vintersådd kan göras i alla odlingszoner. Faktum är att om man bor i norra Sverige har man många fördelar med att vinterså, eftersom säsongen inte är lika lång och sådden kan därför få en rivstart direkt när de är redo för att ge så tidig skörd som är möjligt.

Hur går man till väga när man vintersår?

Att vinterså är enkelt och något som fler verkligen borde prova. Odlingsplatsen görs i ordning innan marken fryser. Fröerna kan sedan sås där man vill ha dem trots att det är fruset i marken. Välj ut en lämplig plats för den tilltänkta sådden, på friland eller i växthus, rensa bort ogräs och eventuellt växtmaterial som ligger på jorden, kratta och jämna till. När vintern sedan kommit på allvar är det dags att så. Har marken frusit helt vid sådden kan man ta lite tinad påsjord för att täcka såfårorna efter att man sått.

Kommer det väldigt mycket snö där man bor kan det vara klokt att försöka skydda odlingsplatsen så den inte är begravd i snön när det är dags att börja med vintersådden. På friland kan man använda sig av ett lock eller liknande som man kan flytta bort när man vill så. I växthus är odlingsytan mer skyddad.

Sådderna vattnas sparsamt innan de grott och sår man i växthus brukar det räcka att lägga på lite snö emellanåt för att hålla fukten i jorden. När fröerna sedan har grott är det viktigt att komma ihåg att vattna, eftersom de snabbt torkar ut i den starka vårsolen.

Registrera vintersådderna i Gardenize

Glöm inte bort att lägga in dina sådder i Gardenize app för att ha koll på vad du sått och var. Det blir då lättare att se vad som är ogräs och inte när de tidiga bladen tittar fram i landet.

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården. Vill du följa Jenny på Instagram kan du göra det här: @karlsboskola

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.