Växthusodling i norr 

Är du välsignad med alldeles ett eget växthus? Odlingsåret med växthus ger en hel del att tänka på men här kommer de bästa tipsen för att maxa växthusnyttan året om, särskilt för dig i norr!

Bänken

Egna perennplantor

Drömmer du om ett hav av prunkande sommarblommor i och utanför växthuset? Eller står frodiga grönsaker och rotfrukter högst på önskelistan? Ja oavsett så är det under den tidiga våren som allt börjar. Trots att snön kan ligga meterdjup utanför glaset så kan odlingsåret i växthuset börja långt innan vintern släppt sitt grepp om du vill det. Redan tidigt på vårvintern börjar solen värma så pass att eftermiddagarna känns riktigt behagliga i växthuset.  

Ett billigt och relativt enkelt sätt att skaffa perenner till din trädgård är att du r dem själv. Det är inte svårare än att så sommarblommor och växthuset är din bästa vän. Vill du öka nyttan och nyttjandet av ditt växthus så är vintersådd av perenner en lönande syssla.  

fröerna i värmen inomhus under vintern. Ställ sedan ut sådderna direkt i det kalla växthuset. Därefter kan du invänta senvintern med tillförsikt. Redan i slutet av mars/början av april är solinströmningen tillräcklig för att temperaturen ska börja väcka fröerna till liv och det börjar spira i krukorna. Lägg gärna in lite snö på sådderna, den smälter i värmen och vattnar när vattnet behövs. Med den här metoden är sedan plantorna redo för den första omskolningen, och kan planteras ut på tillväxt, redan före midsommar. 

Utanför

Kickstarta med förodling

Satsar du hellre på sommarblommor och grönsaker? I så fall kan du lugnt bläddra vidare i frökatalogerna en stund till. När det börjar klia av vårkänslor i odlarfingrarna, och temperaturen håller sig över nollan inne i växthuset dygnet runt, ja då är det dags. De små plantorna klarar förvisso mer än man tror, och växthusets temperaturutjämnande egenskaper är en stor fördel, men våren här i norr kan plötsligt komma av sig.  

Men du kan enkelt skydda små plantor mot kylan med hjälp av ett lakan eller lite odlingsväv, även inne i växthuset. Har du ett litet plastväxthus som bara ligger i förrådet? Använd det i växthuset i stället! Ställ in dina sådder i ”plantgarderoben” så skyddas de från både väder och vind. Med förodling av sommarblommor och grönsaker i växthuset kan du på så vis kickstarta odlandet med mängder av förhållandevis billiga små plantor att sätta ut i land och blomlådor när den tiden kommer. 

??????????

Gurka och tomat såklart 

Sommartid blir det lätt överfullt i växthuset. Gurka, tomat, paprika och physalis trängs med sticklingar och perennplantor på tillväxt. Under regniga och kyliga perioder kan det vara bra att stänga till växthuset för att skydda sina odlingar. Om sommaren däremot är varm kan dörrar och fönster gärna stå på vid gavel. Växterna mår bra av luftgenomströmningen, de mår inte bra om det blir för varmt och fuktigt. Dessutom släpper du in alla värdefulla pollinerare som behövs för att du ska få en riktigt bra skörd! 

Ett skyddande växthus förlänger höstens skörd med flera veckor. Men vill du vara säker på att hinna skörda egna solvarma tomater och mer gurka är vad både du och grannarna kan få i sig, så lönar det sig att förodla och leta efter sorter med kort utvecklingstid. 

??????????

Odla exotiskt

Att ha ett växthus att odla i är en tillgång oavsett var du bor men för oss i norr ger det en extra möjlighet att odla mer exotiska växter än vad som annars vore möjligt. Gillar du vindruvor? Det finns flera tåliga sorter och växthuset är den perfekta platsen. Du kan odla druvan i en stor kruka inne i växthuset eller välja att plantera den utanför och sedan leda in rankorna in i växthuset. På så sätt vattnas druvan av regnet och rötterna får ett större utrymme att växa på och ta upp näring från. De goda och härdiga staketdruvorna lämpar sig väldigt bra för detta och kommer att ge dig en fin skörd och ett frodigt grönt växthus! 

Bara att kunna odla nektariner, persikor och fikon är ju fantastiskt spännande men att övervintra köldkänsliga växter i växthuset kan vara vanskligt i ett kärvare klimat. Det gäller med andra ord att komma ihåg att ta in växterna för en säkrare vinterförvaring i garage och källare när temperaturerna börja sjunka ner mot nollan. Plocka med de köldkänsliga automatöppnarna till takluckorna också! 

Vinter med växthus

Växthuset är ett utmärkt uterum när temperaturen sjunker. Trivs du och din familj utomhus så passa på att använda och njuta av växthuset året om. Senhöstens korvgrillning, en kaffeskvätt i all enkelhet eller adventsmingel med glögg och pepparkakor… Växthuset kan erbjuda både vindskydd, snöfria sittplatser och stämningsfulla kvällar med massor av ljus ute i mörkret. 

Hela

Om du bor i väldigt snörika trakter så kan det vara mödan värt att stötta taket med strävor inne i växthuset och kanske till och med plåt på taket (som ju tyvärr också väger en del). Men då kanske du heller skulle satsa på en rejälare orangeribyggnad.  

Växthus och snö låter som en riskabel kombination men det finns faktiskt många ganska enkla knep att ta till för att undvika tråkigheter.  

Växthus med snö

  • Placera inte odlingslådor och krukor alldeles intill växthuset. På så vis kommer du lättare åt att få av snön från taket och har någonstans att göra av den.  
  • En presenning på taket som gör att snön glider av lättare.  
  • Ta av snön från taket så snart som möjligt, små mängder är så mycket lättare att hantera. Blir det för mycket snö på taket under vintern riskerar du dessutom till sist att stommen skadas av tyngden när vårens dagsmeja sätter in. 
  • Snö som får ligga kvar längs växthusets väggar kan pressa sönder glasen så skotta gärna en gång extra om det rasat snö från taket. 
  • En sak som är lätt att glömma, tänk på att skotta vägen fram till växthuset och håll snöfritt runt dörren så du faktiskt kan ta dig in till våren. 

Om olyckan ändå är framme kan du köpa nya glas hos närmaste glasmästare. På vårarna brukar de till och med kunna ha rutor i standardformat färdigtillskurna på lager. Vi som har ”riktig vinter” behöver inte lägga pengar på isolerande specialglas, de stoppar ändå inte kylan i vårt klimat. 

Bordet
Soffan

GÄSTBLOGGARE: ÅSA KRISTENSSON

Åsa Kristensson bor med sin man och fyra döttrar på en gård i Optand, strax utanför Östersund (zon 6-7). Hennes intresse för vackra växter väcktes tidigt och har utvecklats från ren prydnadsodling till en blandning av skådebröd och grönsaker. Är en växtsamlare och utforskare som gillar att prova nya växter och metoder. Åsa bygger sin fjärde trädgård utifrån nya förutsättningar och tidigare erfarenheter. Testar gärna vedartade växter med god proveniens.

Åsa Kristensson

Hon driver också under sommarsäsongen, en liten plantskola med tillhörande gårdsbutik. Åsa frösår, delar och sticklingsförökar själv upp alla växter till butiken, för att kunna erbjuda ett sortiment som hon vet fungerar i vårt klimat.

Älskar: Pimpineller (Sanguisorba), Rutor (Thalictrum), Stormhattar (Aconitum)

Skulle aldrig: plantera begonior som utfyllnad i rabatterna eller låta cyklarna flytta in i växthuset under vintern.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen. Gardenize basfunktioner är gratis att använda, och du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare. Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.