Hej trädgårdsvän, vi vill hjälpa dig att lyckas i trädgården! I vår trädgårdsapp kan du samla allt om din trädgård på ett ställe. Ladda ner Gardenize trädgårdsapp på Google Play här eller på App Store för iOs här.

Växter för den skuggiga balkongen

Har du en skuggig balkong? Även om du har en skuggig balkong så kan du odla en hel del på den. Den skuggiga balkongen har också en fördel med att krukorna inte torkar ut lika fort som på en balkong i full sol. Längre ner i texten listar gästskribent Ulrika några av sina skuggfavoriter när det kommer till perenner. Men först några ord om ätbart som trivs i halvskugga-skugga.

Röda vinbär trivs förvånansvärt bra i skugga. Plantera en bärbuske eller en uppstammad röda vinbärsbuske i en väldränerad 40-literskruka. Vinbärsbuskarna blommar väldigt tidigt på våren, vilket gör dem till extra viktiga för våra pollinatörer som honungsbin och humledrottningar som är ute soliga vindstilla vårdagar för att leta föda.

 

Du kan också ha en liten köksträdgård i ett par lådor på din skuggiga balkong. Där kan du så
grönkål, sallat, mangold och spenat. Du kan också sätta potatis i skugga. Grönkålen kan du förkultivera inne om du vill, så hinner den växa sig större under sommaren. Sallat kan du så i omgångar under hela säsongen. Spenat sår du tidig vår och på sensommaren. Sår du spenat mitt i sommaren är risken stor att den går i stock, det vill säga, börjar blomma istället för att producera blad. Mangolden växer långsamt och skördas först under sensommar och höst (man kan ju skörda de späda bladen tidigare också). Har du ont om utrymme kan du så varannan rad spenat eller sallat och varannan rad mangold. När du skördat sallaten färdigt, börjar mangolden växa till sig.

Perenner och en klättrare för skuggiga lägen:

Hjorttunga

Hjorttunga, Asplenium scolopendrium, är en perenn med en bladrosett som kan påminna en smula om ormbunkens, men hjorttungas blad lite läderartade blad är inte flikiga. Dess färg är härligt grön. I en kruka på balkongen pryder den sin plats. Ett plus är att den är vintergrön. Hjorttungan vill ha fuktig, väldränerad humusrik jord och trivs i halvskugga-skugga. Plantera i en 15 – 20 literskruka. Härdighet A*

Guldhumle

Guldhumle, Humulus lupulus ’Aurea’, är en klättrare som trivs bra i skuggiga lägen. Bladen är mer limefärgade än den vanliga humlens. Hela växten vissnar ner på hösten, nästa vår tittar nya skott upp. Låt humlen klättra upp för ett växtstöd eller längs ett rep. Humleskott är också ätbara och smakar en smula strävt. Den gillar väldränerad näringsrik jord, gärna lite kalkrik. Humle gillar inte att torka ut och trivs inte i blåsiga lägen. Annars är den tacksam och lättodlad. Plantera den i en minst 30 liter stor kruka. Härdighet zon 5

Alunrot

Alunrot, Heuchera, är en tacksam mångsidig perenn som trivs i kruka. Alunroten är ett släkte med en stor variation på bladen, som finns i skiftande färger från djupt vinröda blad, bruna blad och mörkt orangea över grågöna blad, till limefärgade blad. I juni – juli blommar den med små skira blommor på stänglar. Alunrot utsågs till Årets perenn 2003. Den trivs bäst i väldränerad jord. Plantera den i 10-literskrukor. Det kan också vara fint att plantera alunrot med olika färger på bladen i samma kruka, välj då en bredare 20 – 30-literskruka. Halvskugga skugga. Härdighet B

Guldbrokigt hakonegräs

Hakonegräs växer som en yvig våg, eller kanske som en hästman, vilket är mycket effektfullt, gräset ser nästan ut som den rör på sig. Det finns hakonegräs som är friskt helgrön, men denna brokbladiga variant är trevlig att ha på balkongen eftersom den lyser upp platsen. Den blir cirka 30 centimeter hög och vill stå i väldränerad, fuktig och mullrik jord. Planera i 30-titerskrukor. Halvskugga, härdighet B*

Liljekonvalj

Tänk att ha en egen liten liljekonvaljlund på balkongen. Liljekonvalj, Convallaria majalis, blommar maj-juni med vackra vita underbart doftande blommor. Den vill ha mycket sandrik jord, och trivs i skugga och halvskugga. Observera dock att blomman är giftig, så undvik att ha den på balkongen om du har små barn. Plantera tre-fyra stycken i 10 – 20-literskrukor. Härdighet A

Serpentinandiantum

Serpentinadiantum, Adiantum aleuticum, detta är en av mina favoriter som passar in i de flesta skuggiga gröna miljöer. Det är en skir ormbunke som är lågväxande och liksom breder ut sig. Den kan till exempel planteras i lägre 10-literskrukor. En rolig detalj är att den ursprungliga växten Adiantum fanns redan under yngre Krita, det vill säga när det fortfarande levde dinosaurier på jorden. Härdighet A

Spjutsilvarax

Spjutsilvarax, Actea cordifolia, är en riktig långblommare, från juli till september kan man få njuta av de höga spetsiga blomspirorna som sticker upp högt ovan dess stora milt djupgröna blad. Den vill ha jämn fuktighet och trivs bäst i mullrik väldränerad jord. Plantera i 20 – 30-literskruka. Trivs i halvskugga-skugga. Härdighet A

Höstsilverax

Släktingen Höstesiverax, Actaea simplex, är en hög, ståtlig och tjusig perenn som blommar med vackra vita blommor sent på hösten under september och oktober. Dess blad och stjälkar är djupt vinröda, en färg som ger en snygg kontrast till övrig grönska. Höstsilveraxen är också en av de sista pollen- och nektarrika perennerna som blommar. För några år sedan blev den på grund av sina kvaliteter blev vald till Årets perenn. Plantera den i en väl tilltagen kruka på 20 – 30 liter. Den vill inte torka ut. Trivs i mullrik jord och halvskuggiga lägen. Den behöver alltså lite mer ljus än Spjutsilveraxen. Härdighet A

Strutbräken

Strutbräken, Matteuccia struthoperis, med sin skira grönska är det en fantastiskt vacker perenn. På våren kan man också skörda några av bladskotten medan de ser ut som fiolhuvuden. Växten kallas också fiddlehead på engelska. Att äta strutbräken är en delikatess i Japan. Trivs i halvskugga-skugga. Plantera den i en stor 30-literskruka i fuktig näringsrik jord. Härdighet A

Härdighetstabell för perenner

Det finns en ny härdighetstabell för perenner, den ser ut såhär:
A – pålitlig, ska kunna övervintra i hela landet
A* – pålitlig, ska kunna övervintra i hela landet om den står väldränerat
B – Övervintrar vanligtvis i stora delar av landet
B* – Övervintrar vanligtvis i stora delar av landet om den står väldränerat
C – Övervintrar i de mildare delarna av landet
C* – Övervintrar i de mildare delarna av landet om den står väldränerat
D – Perennen är inte härdig i Sverige

800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.