Hej trädgårdsvän, vi vill hjälpa dig att lyckas i trädgården! I vår trädgårdsapp kan du samla allt om din trädgård på ett ställe. Ladda ner Gardenize trädgårdsapp på Google Play här eller på App Store för iOs här.

Höstfixa i trädgården

Hösten bjuder på härliga dagar och har man en stund över finns det gott om sysslor att ägna sig åt i trädgården. Ju mer man förbereder och fixar på hösten, desto mindre blir det att göra på våren, när det annars kan vara svårt att få tiden att räcka till. Vissa saker lämpar sig utmärkt att göra nu, så ta tillvara på höstdagarna när tillfälle ges. 

Solros - Jenny Lofstrom - Gardenize

Förbered för våren och underlätta för djurlivet inför vintern

Plantera

Hösten är bästa tiden för plantering, marken är naturligt fuktig och växterna etablerar sig bättre när de inte behöver lägga energi på bladsättning och tillväxt. Vid den här tiden har man också en klar bild av hur trädgården sett ut under sommarhalvåret och kan därför göra kloka växtval. 

Det även dags att börja fundera på att plantera vårblommande lökar som narcisser, tulpaner, allium, snödroppar och krokus. Det finns oändligt många sorter i handeln nu och det kan vara svårt att välja. Den tid som man lägger ner på att plantera lökar på hösten kommer till stor glädje nästa vår när solen börjar skina och snön smälter. Lökar kan planteras ut i trädgården eller i kruka. Gödsla gärna ned lite benmjöl när du planterar för att ge lökarna en extra skjuts.  

Många lökar som är planterade sedan tidigare kan delas på hösten och flyttas till ett nytt ställe. Detta görs genom att ta upp lökarna och bryta loss sidolökarna som bildats på löken och plantera ner dem.  

Innan frosten grävs också dahliaknölarna upp för vinterförvaring. Knölarna klarar inte att vara ute över vintern och måste förvaras frostfritt.  

Narciss - Jenny Lofstrom - Gardenize

Skäm bort gräsmattan

Efter en torr sommar kan gräsmattan behöva lite extra vård och omsorg. Hösten är en bra tid att så nytt gräs och gödsla. Det är dock viktigt att välja gödsel som är till för höstgödsling så man inte lurar gräset att börja växa när det istället ska förbereda sig för övervintring.  

Nysått gräs kan gärna täckas med fiberduk för att skydda det och bibehålla fukten.  

Löv som ligger på gräsmattan kan med fördel klippas ner med gräsklipparen så fixar maskarna fin jordförbättring under vintern.  

Rensa ogräs och täck odlingsytor

Det är lätt att ”ta ledigt” från ogräsrensandet under hösten och tänka att ogräset ändå dör under vintern så varför bemöda sig med det nu? Många ogrässorter fortsätter växa under vintern och får då en rejäl skjuts om de lämnas orörda ända till våren. Allt rensande man gör nu har man därför igen till våren.  

För att gynna maskar och mikroorganismer under vintern kan man gärna tillföra organiskt material så som löv och gräsklipp. Jorden kan gärna täckas med halm, hö eller ogräsrens som skydd under vintern.    

Solros som fagelmat - Jenny Lofstrom - Gardenize

Hjälp övervintrande fåglar och annat djurliv.

Det finns mycket man kan göra för att underlätta senhösten och vintern för de djur som ska övervintra. Vänta till exempel med att klippa ner perenner och ansa buskar till våren eftersom de kan bidra med skydd för olika djur under vintern. Överblommade solrosor blir en fest för småfåglarna och fröna är mycket näringsrika. Låt solrosorna stå kvar i landet eller klipp ner dem och häng upp blomman på ett annat ställe. Äpplen som inte duger att äta eller lagra kan gärna läggas ut till fåglarna.  

Många insekter och smådjur övervintrar i rishögar och komposter så låt något hörn i trädgården vara lite stökig under höst och vinter.  

Humle - Jenny Lofstrom - Gardenize
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården. Vill du följa Jenny på Instagram kan du göra det här: @karlsboskola

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.