Grönt på balkongen året om med städsegröna växter

Gråvädret och vintern närmar sig, men kan du fortsätta njuta av en grön balkong även under vintern, genom att välja städsegröna växter!

Växter som är gröna året om – Städsegröna

Det är trivsamt att ha städsegröna, alltså växter som är gröna året om, i krukor på balkongen vintertid. Flera av dessa vintergröna växter har gemensamt att de sommartid skapar struktur och stabilitet bland balkongens övriga frodighet. De städsegröna växterna, som hasselört, murgröna och buxbom är liksom stadiga och ger lugn. Murgrönan och hasselörten bildar en fin fond till övrig växtlighet, medan en klippt buxbom eller en tall blir eleganta utropstecken i grönskan. Under vintern glädjer de en när man tittar ut genom fönstret.  

Skötselråd för städsegröna växter

På vintern behöver man bara titta till växterna då och då och om krukorna står där det blåser och regnar mycket, kan man flytta in dem längre in på balkongen, så att de står lite mer skyddat mot väder och vind. Ett snötäcke fungerar dock isolerande. Placera också helst de vintergröna växterna så att du ser dem från fönstren.  

  • För att skydda rötterna från kyla genom att ställa krukan (och krukfatet) på något isolerande, ex en träbit
  • Skaffa krukfat med hjul under, så är det dessutom enkelt att rulla dem fram och tillbaka, samtidigt som luftspalten mellan krukfat och golv isolerar.
  •  Ställ krukan på tassar för att få upp krukorna en bit från balkonggolvet är att, sådana som föreställer ex. lejontassar. Finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.
  • Ju större kruka desto bättre då jorden skyddar växternas rötter från kylan.
  • Du kan också skydda jorden redan på hösten genom att lägga ett ordentligt lager höstlöv ovanpå. Lagret av löv skyddar rötterna, löven gör också att jorden fryser lite mindre.  

Vill man kan man också klä in krukan med exempelvis juteväv, som isolerar en smula. En klassiker är att vira in krukan i bubbelplast och ha mellan krukan och juteväven, men vill man undvika plast, så är fallna höstlöv ett alternativ att lägga mellan krukan och juteväven. Själv brukar jag inte klä in krukorna, utan nöja mig med att ställa dem skyddat och på något som isolerar från golvytan, vilket funkar hos oss. Men ju mer väderutsatt balkongen är, desto viktigare att klä in krukorna.  

Den tid på året man bör vara mest vaksam på sina växter är vårvintern. Solens strålar kan vara starka så riktigt solstarka dagar kan man lägga över ett stycke juteväv eller tyg på till exempel buxbomen och tuja. 

Om vårvintervädret växlar mellan varma dagar följt av dagar men minusgrader kan det vara fara å färde. Den tidiga värmen lurar växterna att det är vår, de städsegröna växterna börjar avdunsta vatten från blad och barr, men jorden i krukan är fortfarande frusen, så växten kan inte ta upp nytt vatten, följden blir att blad och barr torkar, så kallade torkskador, spetsarna på barren eller bladen blir torra och bruna.

Det finns ytterligare en vårvintersituation man bör vara uppmärksam på, som kanske inte berör de städsegröna växterna så mycket, men som det ändå är bra att vara uppmärksam på, särskilt om man också har andra övervintrande buskar och småträd på balkongen, särskilt sådana mindre härdiga som blommar tidigt på våren, som magnolia, aprikos och persika. Om vårsolen först värmt växten i kruka så att jorden tinat och växten vaknat till liv efter vintern och minusgraderna sedan kommer tillbaka så kan vattnet frysa inuti växten och den skadas. Det går att skydda växten mot den minusgraderna som kommer tillbaka genom att till exempel stoppa ner krukan med växten i en wellpapplåda och isolera med fleecefiltar runtom, eller täcka dem med fleece direkt på växten och krukan.

Städsegröna favoriter för balkongen: 

Buxbom

Buxbom fungerar jättebra att odla i kruka på balkongen och det går att köpa färdigformade buxbomar som klot eller koner, det enda man behöver göra själv är att klippa dem när där det behövs så att de inte förlorar formen. Buxbom funkar bra både i sol och skugga, men håll ett öga på den under vårvintern och täck den om solen blir för stark.

Hasselört

Hasselörten är en vacker marktäckare med runda, glansiga nästan hjärtformade blad. Man kan plantera dem tillsammans med andra växter i samma kruka, till exempel är buxbom med hasselört en snygg kombination. Eller så har man den i en egen kruka och placerar den krukan vid någon högre växt, som en tuja eller tall. Hasselört trivs bäst i skugga.

Bambu

Bambu är kul att ha på balkongen vintertid, inte minst för att den är lite yvigare och rufsigare än de andra städsegröna växterna som är lite mer strama. Odla bambun i en stor kruka på 40 dm i diameter. När den vuxit sig stor är det bäst att dela på den. Detta gör du lämpligast på hösten, då hinner de delade plantorna etablera sig under vintern. Dela rötterna med en välslipad spade.Simba’ och ’Bimbo’ är två sorter som växer bra i kruka. Bambun vill inte ha för blåsigt och gillar inte att stå i stark sol.

Murgröna

Murgrönan är ju en städsegrön klassiker som med sitt djupgröna bladverk ramar in det mesta. Dock kan den vara känsligt för solens lockande värme tidiga vårdagar och få torkskador, det vill säga bladen blir brungula och växten ser allmänt sorgsen ut. Klipp bort det torkskadade så kommer växten igen. Brungula blad kan också betyda näringsbrist och då får du ge plantan näring när våren kommit igång på riktigt. Murgröna trivs bäst i skuggiga miljöer.  

En

Enen är en jättefin solitär och snygg mot andra växter med sig grönblåa färg. Enen kan stå både i sol och skugga och tål vind. Större enplantor är tjusiga att placera i ett par av balkongens hörn så understryker de balkongens rumslighet. Enens bulliga form skapar också struktur åt övrig växtlighet. 

Idegran

Idegranens djupa gröna färg är trivsam, likt buxbomen går den utmärkt att forma genom beskärning och den kan stå i både sol och skugga. Den vill stå i en väldränerad kruka, och det kan vara bra att vintertid, om det är en mild vinter, ställa den så att idegranens rötter inte hamnar i stående väta.

Julros

Julrosen är så himla fin att ha i en kruka på balkongbordet. Av julrosen finns sorter som har vita blommor, laxrosa blommor och djupt vinröda blommor. Så varför inte välja några julrosor med olika blomfärger och placera i en större kruka eller korg, det blir ett vackert blomsterarrangemang som livar upp. Julrosen klarar några minusgrader utmärkt men är det många minusgrader under en längre tid så är det bäst att ta in den. Ställ ut den igen när köldknäppen är över. Julrosen är en perenn, så när värmen kommer kan du ställa undan krukan med julrosen i skuggan (glöm inte att vattna den) till nästa höst då du flyttar fram den till balkongbordet igen.

Tall

I välsorterade växtbutiker finns det många olika tallar att välja mellan, del ser mer ut som en vanlig tall i skogen, andra påminner om bonsaiträd. Några har långa barr, medan andra har korta barr. Barrens färger kan också variera mellan silvergrönt och mörkgrönt. Kolla särskilt in bergtallar. Tall trivs bäst i halvskugga-sol. 

Berberis

Den lågväxande berberisen med sina fina runda blad är en kul kontrast till alla barrväxterna. Det finns både lövfällande och städsegröna berberis, så kolla att den berberis du valt är vintergrön. Många av oss kanske har en liten aversion mot berberis eftersom den ofta finns i parkplaneteringar – och på skolgårdar. Men den är värd att testa i kruka på balkongen- Ett plus är att berberis ger nyttiga bär. Det är en anspråkslös växt som trivs bäst i halvskugga.  

Tuja

Tujan är även den en trevlig solitär där den sticker upp med sin sockertoppsform. Om man vill göra dess form tydligare kan man beskära den. Men beskär den inte för hårt. Tujan trivs i sol – halvskugga.  

vlad-vovk-oOUPo0tcfwk-unsplash

Tujan trivs i sol – halvskugga.

farrinni-5Yj1lEuG0Rk-unsplash

Ett plus är att berberis ger nyttiga bär.

800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.