Hej trädgårdsvän, vi vill hjälpa dig att lyckas i trädgården! I vår trädgårdsapp kan du samla allt om din trädgård på ett ställe. Ladda ner Gardenize trädgårdsapp på Google Play här eller på App Store för iOs här.

5 växter du kan så i oktober

Trodde du odlingssäsongen var över för att det blev höst? Nej då, för särskilt nu när dagarna blir kortare och temperaturen faller, kan man verkligen behöva piggas upp med lite egenodlat. Här kommer fem tips på saker du kan odla så här års.

Att odla i oktober - Gardenize

Odla i oktober

1. Tomater för inomhusodling

Hemodlade tomater förknippas nog mer än något annat med sommar och sol, men det går faktiskt att odla egna tomater även på vintern, om man gör det i krukor inomhus. Det som är viktigt att tänka på är att välja låga sorter som inte tar för mycket plats och att ha tillräckligt med ljus, det behövs belysning! Läs mer om att odla tomater inne här!

Odla tomater - Gardenize

2. Vitlök, för skörd nästa sommar

Vitlök planteras med fördel sent på året, gärna slutet av oktober eller i november. Tänk på att köpa utsäde, alltså de lökar du tar klyftor ifrån för att plantera, i trädgårdsbutiker och inte i mataffären. Vitlkök från mataffären kan vara behandlade för att inte gro eller ha med sig sjukdomar.

Vitlök är ganska enkelt att odla och att bli självförsörjande på. Räkna ut hur många vitlökar som går åt på ett år, och plantera så många klyftor. Varje klyfta blir en lök, och du kan med fördel plantera några extra för att ha marginal om något går fel. Hemmaodlade vitlökar blir ofta lite mindre än de i affären och inte like starka, men de blir minst lika goda. Här kan du läsa mer om att odla vitlök.

3.    Vitlök, för skörd av blast

Vet du om att man kan äta blasten på vitlöken? De smakar milt av vitlök och ger en extra smaknyans i matlagningen. Du kan använda blasten tex på en smörgås, i en sallad eller fräsa i stekpannan till en omelett.

När du vill odla vitlök för blasten, så kan du göra det i krukor med vanlig planteringsjord, som du placerar inomhus eller utomhus. Fyll krukan till hälften med jord, separera vitlöksklyftorna och tryck ner dem försiktigt med spetsiga toppen upp. Fyll på med mer jord och tryck till. Du kan sätta klyftorna med ca 5 cm mellanrum. När blasten vuxit sig till 10-15 cm kan du skörda något eller några blad från varje planta, och sen vattna med näring, och förhoppningsvis fortsätter plantorna att leverera nya blad för ytterligare skörd.

Höstsådd machesallat - Gardenize

4. Snabbväxande bladgrönt

Om man har tillgång till växthus eller vill så på friland i oktober, satsa gärna på gröna blad som har kort utvecklingstid och som trivs när det är lite svalare. Du kan till exempel så:

  • Machesallat/vintersallat ute på friland eller i krukor
  • Spenat i växthus eller i kruka i ett uterum.

Kom ihåg att vattna och gödsla, särskilt om du planterar i krukor eller växthus där det inte regnar.

Ärtskott odla året om - Gardenize

5. Ärtskott

Nu är även tiden för att odla ärtskott perfekt. Ärtskott är enkelt att lyckas med, och det behövs ingen avancerad utrustning. Fyll en plastbytta eller avklippt mjölkpaket med jord, vattna, lägga på ärtorna och täck försiktigt med lite genomskinlig plast (för att få ett mini-växthus).

Viktigt: Kom ihåg att tråget du odlar i måste ha hål i botten, så att inte vattnet blir stående, och att även täckplasten behöver ha hål och kunna släppa in och ut luft. Om det blir för tätt så kan det börja mögla eller ruttna och det är inte trevligt!

Själva ärtorna som du odlar köper du i vanlig mataffär. Alltså helt vanliga torra gula ärtor, sådana som man använder till ärtsoppa. Och helst ekologiska så klart.

 

Lycka till!

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.