Hej trädgårdsvän, vi vill hjälpa dig att lyckas i trädgården! I vår trädgårdsapp kan du samla allt om din trädgård på ett ställe. Ladda ner Gardenize trädgårdsapp här

Odla tomater inomhus

Redo för en ny utmaning? Oavsett om du har fullt i skafferierna eller ej, så kanske du är sugen på att fortsätta med att odla eget och ätbart och vill anta en liten lagom utmaning – att odla tomater inomhus. Trots att färska tomater hör sommaren till så kan man locka fram dem även andra tider på året. Tomater vill ju ha ljus, värme, vatten och näring och om man kan erbjuda det så går det faktiskt att odla egna tomater även på vintern, om än i liten skala. Så här gör du för att njuta egenodlade tomater under vintern.

header-tomat-vilma-tinytim

5 tips för att odla tomater inne på hösten och vintern. 

Dagarna blir kortare, mörkret kommer tidigare för var dag och trädgården går i vila. Om man i vårt nordiska klimat vill vara självförsörjande gäller det att man har planerat ordentligt redan för ett år sen och tagit hand om skörden och lagrat i matkällare, förråd, kyl och frys. Tomaterna från i somras har du kanske lagt in, ätit i goda sallader eller gjort chutney av? Nu gäller det att ta steget vidare, inget klår de där färska tomaterna man gärna njuter året om

1. Välj sort med omsorg 

Tomater som får plats att växa utomhus eller i växthus kan lätt bli 2 meter höga. Det lämpar sig inte direkt för inomhusodling. Så leta upp sorter som är småväxta, så kallade dvärgplantor, som kan odlas i kruka och som inte blir mer än 40-50 cm höga. Här är tre förslag: 

  • Tiny Tim 
  • Vilma 
  • Minibel

2. Tänk på krukstorleken 

När man sår tomater, så börjar man ofta i små krukor, och planterar sen om successivt till större krukor. Här kan du läsa mer om hur du väljer krukor till dina tomater. 

Även när det rör sig om dvärgtomater behöver du planera för att ha tillräckligt stora krukor till dina tomater i slutändan. Välj gärna 5 eller 10 liters krukor, så att rötterna får plats att frodas.  

Sadd-av-tomater-i--sma-krukor

3. Tänk på ljuset

Plantorna kommer vilja ha ljus, andars dukar de under. Med dagens ledbelysning går det att med gott samvete ha lampor lysande över plantorna även på vintern. De vill gärna ha ljus 10-12 timmar om dagen, så sätt på en timer. Tänk även på att ljuskällan skall vara förhållandevis nära plantornas bladverk för att ge effekt, det räcker inte med att ha takbelysningen i gång. 

Vill du lyckas med att odla tomater året om?

Lägg in dina växter i Gardenize appen för att hålla koll och följa upp dina odlingar. För att få extra hjälp kan du lägga till påminnelser för när du ska ge tomaterna näring eller när du ska vattna dem. Du kan även lägga till när du planterade om och när första tomaten kom, så du kan jämföra med nästa år och ha möjlighet att göra det bättre då. Lägg in dina tomater här!

4. Glöm inte att vattna 

Som alltid med alla inomhusväxter så gäller det att vattna regelbundet. Ställ gärna in en återkommande påminnelse i Gardenize om att titta till plantorna dagligen, för att se om de behöver vatten.

 

5. Gödsla med flytande näringslösning 

Många som odlar är ofta väldigt nöjda i början, när de ser hur de små plantorna växer och utvecklas. Men efter ett tag så händer något och de små plantorna stoppar i växten, det känns om att inget händer trots att man vattnar och vattnar. Då är det dags att ge plantorna mat! Trots att krukväxter ofta vill ha mindre näring under den mörka delen av året, så kommer plantor som skall utvecklas att behöva näring. Från det att tomatplantorna är en decimeter höga eller så, är det dags att vattna med näringslösning 1 gång i veckan. Lägg in det som påminnelse i Gardenize så ska du se att dina tomater frodas.

Tomat odlad inne

När plantorna börjar blomma och utveckla fruktämnen är det hög tid att mata med flytande näring.
Foto: Jenny Rydebrink

Så vad har vi kommit fram till när det gäller inomhusodling av tomater? 

  • Välj rätt tomatsort 
  • Använd tillräckligt stora krukor 
  • Att extra ljus är ett måste 
  • Se till att vattna regelbundet 
  • Glöm inte att gödsla  

Lycka till och fortsätt odla året om!  

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.