Beskärning – så lyckas du

Sensommaren är en bra tid för beskärning och många träd och buskar kan beskäras nu. Beskärning gynnar tillväxten och fruktsättningen och ger växterna bättre motståndskraft mot ohyra och sjukdomar. För att lyckas bra med beskärning finns vissa saker som kan vara bra att tänka på. Här kommer några tips för ett bra resultat.

Varför är det bra att beskära?

Man kan fundera på varför man ska lägga tid och energi på att beskära trädgårdsväxterna. Ingen beskär växterna i naturen och de klarar sig ju alldeles utmärkt? Och visst är det så, man måste egentligen inte beskära utan det görs främst för att få växterna att se ut som man vill, växa på ett visst sätt eller för att styra form och storlek. När det kommer till fruktträd och bärbuskar är huvudsyftet oftast att få mer frukt eller bär eller hålla nere storleken så att det blir lätt att plocka frukterna. Beskärning gör också att luft och ljus når hela växten bättre vilket gör det svårare för olika skadeinsekter och växtsjukdomar att få fäste.

När bör man beskära?

Man får ofta höra att man ska beskära vissa träd under JAS-månaderna. JAS står för juli, augusti, september och då beskärs med fördel kärnfrukter som plommon och körsbärsträd och även andra träd som är lite känsligare som lönn och valnöt med flera.

Vårvintern är en bra tid för beskärning av exempelvis äppelträd och päronträd eftersom det är lättare att se formen och få en helhetsbild av trädet när det inte har några löv. Vissa menar att beskärning på vårvintern gör också trädet mindre benäget att skjuta mängder av skott.

Man kan också beskära under andra tider på året men generellt är det bra att låta träden vara när våren kommit igång ordentlig och på vintern när det är minusgrader. Annars riskerar man att göra mer skada än nytta.

Hur beskär man?

Det finns några generella tumregler när det kommer till beskärning som är bra att hålla i minnet:

  • Ta bort grenar som växer inåt eller korsar andra grenar.
  • Behåll endast ett toppskott för att trädet ska få en vacker krona.
  • Klipp grenarna så nära stammen det går för att inte skapa korta ”stubbar” som kan drabbas av sjukdomar. Tunnare grenar kapas i grenklykan.
  • Ta bort döda och skadade grenar direkt när du upptäcker dem.
  • Ta bort grenar som skaver och riskerar att skada trädets bark.
  • Ta inte för mycket – ofta svarar då trädet med att skjuta fler skott.

Till unga träd som behöver uppbyggnadsbeskärning eller träd som inte beskurits på länge kan det vara värt att anlita en arborist, trädgårdsmästare eller annan kunnig person för att få hjälp.

Viktigt vid all beskärning är att använda vassa och väl rengjorda verktyg.

Äppelträd

Ta tillvara på materialet

Kör inte till tippen med materialet som klippts bort. Växtmaterialet kan till exempel användas för att bottna i odlingslådor för att fylla ut och skapa god dränering.

 

Grenar och kvistar kan även klippas ner eller flisas i kompostkvarn och användas som täckmaterial. Träflis ska dock inte myllas ner i jorden eftersom nedbrytningen är näringskrävande och riskerar att ta mycket näring från odlingsjorden.

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.