Ta tillvara på skörden och så nytt för sen skörd

Under sensommaren går trädgårdsarbetet in i en ny fas och det är dags att skörda och ta hand om skörden. Fruktträden dignar och landen är fulla med grönsaker och det kan vara svårt att veta vad man ska göra med allt. Här kommer några tips för att göra det mesta möjliga av skörden och för att förlänga skördetiden även till senhöst och vinter.

Vitkål

Egenodlad vitkål

Lagring av grönsaker och rotfrukter

Frysen fylls snabbt med olika brytbönor, förvällda bladgrönsaker och majs. Därför kan det vara bra med alternativa sätt att lagra sin skörd inför vintern.
Rotsaker som lagras inomhus läggs med fördel i backar eller lådor fyllda med torv eller sand. Backarna ställs sedan i ett svalt utrymme till exempel i jordkällare, källare eller förråd. Bäddas backarna in ordentligt med till exempel halm, gamla mattor eller annat isolerande material kan de till och med stå utomhus eller i kallväxthus under vintern.
I de lägre odlingszonerna kan vissa grönsaker också stå kvar i landet för att kunna skördas under vinter och vår. Exempel på sådana grönsaker är brysselkål, svartkål, grönkål och purjolök. Jordärtskockan behöver inte heller lagras inomhus utan går att skörda i landet ända fram till våren.

Potatis

Potatis i förvaring

Torka för lagring

Att torka grönsaker, frukt, kryddor och bär är ett bra sätt att kunna njuta av sommarens överflöd länge. Vill man torka mycket kan det vara värt att investera i en torkmaskin, men mycket går att torka utan maskin. Ugnen duger oftast utmärkt till det mesta man vill torka och i vissa fall räcker det att bara lufttorka.
Lök och kryddor läggs luftigt eller hängs upp i knippen. Sparas blasten på löken kan man efter torkning fläta ihop lökarna till en vacker fläta.
Bär och frukter kan torkas till nyttiga godbitar och ger somrig smak till exempelvis müsli eller äts som de är. Några favoriter att torka är plommon och äpplen. Att torka tomater är också otroligt gott och väldigt användbart. Torkade tomater kan läggas i olja eller frysas och blir väldigt goda i matlagningen.
Örter, chili och olika löksorter lämpar sig extra bra till olika örtsalt och buljonger som ger god smak till maten under hela året. Önskat innehåll mixas till en puré som sedan torkas och vill man göra örtsalt blandas purén med salt innan torkningen. När purén torkat mixas eller mortlas den till ett pulver.
Av chili görs chilisalt eller chiliflakes. Chili går, förövrigt, även utmärkt att hacka och frysa in.

Glöm inte att gödsla och så nytt

Allt eftersom det uppstår luckor i grönsakslanden är det bra att fylla på med nytt. Har man inte plantor att fylla på med, finns ändå saker som går att så direkt trots att det är sent på säsongen. Under sensommaren går det bra att så exempelvis grönkål, svartkål, dill, spenat och sallat. Perenner kan också med fördel sås på sensommaren/ hösten. Innan sådd är det dock bra att fylla på med näring efter att sommarens växter tagit det de behöver.
Ett annat sätt att vårda odlingsjorden är att så in gröngödslingsväxter som hinner komma upp en bra bit innan frosten. Gröngödslingsväxter kallas de växter som tillför jorden nyttigheter på olika sätt. Exempel på gröngödslingsväxter är honungsfacelia, blodklöver och lucern. Gröngödslingsväxterna ska inte gå i frö utan slås av innan frösättningen. Växtmaterialet används sedan som täckmaterial till odlingarna eller myllas ner i jorden inför vintern.

Gröngödslingsväxt - honungsfacelia

Gröngödslingsväxt – honungsfacelia

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.