Älskade klätterväxter

Klätterväxter klär in balkongen och skapar en ombonad grön känsla, har man en större balkong kan klätterväxter också skapa rumsavgränsningar. Grönskan fungerar även som insynsskydd och skapar hörn med lä. Att odla på höjden är dessutom roligt och man utnyttjar balkongytan maximalt.

Sätt att plantera Klätterväxter

Har du det för blåsigt på balkongen mår de klätterväxterna bättre av att ha ett vindskydd mellan sig och blåsten, då är det vindskyddet du klär in i grönska istället för att låta växten själv stoppa vinden. Det är få växter som trivs i stark vind.

Vill du göra en rumsavskiljare på balkongen kan du använda en låda som du sätter klätterstöd i. Om du vill möblera om ibland på balkongen, kanske för att ställa upp ett långbord, kan det vara praktiskt att sätta hjul på lådan.

Hyresvärden eller bostadsrättsföreningen vill oftast inte att växter klättrar direkt på fasaden, så det är en fördel att sätta upp klätterstöd i lådan. Armeringsjärn och armeringsgaller är både snyggt och lätthanterligt. I bygghandeln kan du köpa dessa i behändiga, lättransporterade storlekar.

Plantera eller så dina klättrare i rejält tilltagna krukor på 30 till 50 liter. Gödsla dina klätterväxter på våren, vattna dem rikligt och regelbundet. Täckodla gärna med gröngödsling under första hälften av säsongen. Till hösten kan du täcka jorden med höstlöv, som du myllar ner i krukjorden när våren kommit.

Gurka Pony liten vid armeringsjärn_Ulrika Flodin Furås

 Gurka Pony som klättrar på armeringsjärn.

Tips på klätterväxter för balkongen

Rosor – (Rosa)

En favorit är Austinrosor som trivs bra i rejält tilltagna krukor. På vår uteplats har vi Austinrosen ’Sweet Juliet’ som blommar rikligt och doftar underbart. Skär ner den en tredjedel varje vår när björken har fått musöron. Klipp gärna ovanför ett öga som går utåt. Ta bort svaga tunna grenar och döda grenar. Om plantan får bladlöss så ta bort dessa kontinuerligt, spola antingen försiktigt med vatten, eller spraya med såpavatten (en del såpa nio delar vatten) Skölj bort såpavattnet följande dag. Undvik att spraya såpa på nyckelpigor och nyckelpigelarver.

Klematis – Klematis (Clematis) ’Paul Farges’

Även kallad ’Summer Snow’, och fungerar utmärkt i en rejält tilltagen kruka eller låda. Klipp ner den om våren om du vill att plantan ska bli kortare och bredare. Vill du att den ska växa långt, tex på ett rep över balkongen, kan du låta bli att beskära den mycket. Paul Farges är översållad med små vita blommor som blommar rikligt hela säsongen.

Humle – (Humulus lupulus)

Humle är en favorit i krukodlingen och det är roligt att låta den slingra sig till exempel längs en girlang med kulörta lyktor. Om hösten dör hela plantan, men till nästa vår sticker nya humleskott upp. Ta bort förra årets växtdelar innan årets humle börjar växa. Humle kan drabbas av bladlöss, så håll ett öga på plantan. Bekämpa bladlössen på samma sätt som bladlössen på rosor.

Guldhumle – (Humulus lupulus)

Guldhumle är den av växterna i den här förteckningen som trivs i skugga. Den växer inte lika intensivt som humlen och är lite mer elegant. Dessutom har den en vacker limegul färg på sina blad som livar upp och är vacker mot omgivande grönska.

Minikiwi (Acrinidia kolomikta)

Som namnet antyder ger minikiwin små bär med underbar kiwismak, de mognar i augusti är lite större än krusbär. Minikiwi är härdigare än vad man kan tro. Jag har sett plantor med bär så långt upp som Piteå. För att det ska bli bär behöver man en hon- och en hanplanta. På våren har hanplantans blad en vacker pärlemorskimrande färg på bladspetsarna, därför kallas den också kameleontbuske. Minikiwin kan ta några år på sig att ta fart, men när rötterna etablerat sig så växer den på.

Staketdruva – (Vitis labrusca)

Till skillnad från vanlig vindruva (Vitis vinifera) trivs staketdruvan bäst i surare jord (rhododendronjord). Vi har odlat sorten ’Zilga’ som växer generöst och ger röda druvor, skördar du dem när de är övermogna är de underbart goda. Staketdruvan har också ett mycket vackert bladverk.

Björnbär – (Rubus subg. Rubus)

Björnbär är ju egentligen ingen klättrare, men björnbär får skott/grenar som sträcker sig långt och som man kan leda in i en spaljé. På så sätt kan björnbärsbusken bilda en fin grön vägg. Klipp bort döda grenar på våren. Välj taggfria sorter (taggiga sorter är knepiga att ha att göra med). Vi odlar ’Loch Tay E’ som är en taggfri sort vars välsmakande bär mognar tidigt, i augusti. (E:et i namnet står för Elitplanta vilket betyder att den är lämpad för nordiskt klimat, svenskodlad och en sort som är sjukdomsfri). Björnbär fungerar främst i zon 1-2.

Några klättrande grönsaker

Gurka – (Cucumis sativus)

Att odla gurka är väldigt roligt. Testa att odla vanlig västeråsgurka. ’Pony’ eller en någon annat sort, som ger smågurkor. Plantan vill ha massor med vatten (en gurka består ju av ungefär 95 procent vatten) och näring. Gurkor trivs inte där det är blåsigt och vill helst vara i full sol.

Ärtor – (Pisum sativum)

Ärtor är lättodlade och vackra och det finns flera olika att odla, sockerärtor, märgärtor, gråärtor… Men det går lika bra att så vanliga ekologiska gula ärtor från matbutiken, sådana man använder till ärtsoppa.

Ärtplanta i kruka

Gurka Pony i kruka

Blomsterböna – (Phaseolus coccineus)

Blomsterbönan växer sig gärna hög, tillexempel kan den vara fin att ha klängandes upp på en tripod av tre höga bambustörar i en kruka. Blommorna är vackra, vitorangea eller orange. Bönorna är jättegoda. Koka dem dock innan du äter dem.

Vaxböna, skärböna, brytböna – (Phaseolus vulgaris)

Bönor är roliga att odla, det är vackra plantor som dessutom ger en god skörd. Det finns en hel uppsjö att välja på med sorter som har olika form och färg. De kanske inte växer lika högt som blomsterbönan, men de ger mer bönor.

Bonustips – klätterväxter

Bön- och ärtväxter har förmågan att samla kväve ur luften som de sedan, med hjälp av bakterier lagrar i små ansamlingar på rötterna, som nästa års växter i odlingarna har nytta av.

800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.