Vattna smart i sommar

Oavsett om du odlar i krukor, i lådor eller på friland så är vattningen avgörande för hur dina växter mår. Välvattnade växter trivs och har en bättre förmåga att tillgodogöra sig näringen i jorden än de växter som vattnas sällan eller oregelbundet. Hur ska du tänka kring vattningen för att dina växter ska må bra? Här får du trädgårdsjournalist Ulrika Flodin Furås bästa tips!

nyvattnad daggkåpa2

Så här vattnar du smart i trädgården:

De växter som vattnas sällan och som växer i jord som ofta torkar ut blir stressade och växer sämre. På till exempel gurka och tomat går det att se om plantan vattnats ojämt: en gurka som är smal i ena änden och normaltjock i den andra har vattnats dåligt. Pistillröta på tomat är också ett resultat på otillräcklig vattning. Pistillröta är när yttersta änden på tomaten är mörkbrun hård och platt. Hur som helst så är både gurkan och tomaten är helt ok att äta.

plant app

Vattna morgon eller kväll

Undvik att vattna mitt på dagen när solen står som högst, för då dunstar en hel del av vattnet bort och du har vattnat förgäves.

Vattning i skymningen1
vattning i skymningen2

Vattna när det ska regna

Det kanske låter märkligt, att vattna innan regn, men om jorden redan är fuktig när regnet kommer så är jorden mer mottaglig för regnet, dess porer har öppnat sig och kan ta emot vattnet. Om det kommer ett störtregn och jorden är snustorr, så kommer mycket av regnvattnet att bara rinna bort, utan att jorden hinner ta emot det.

Vattna rikligt

Ett praktiskt mått att ha i huvudet när man vattnar är 30 liter vatten per kvadratmeter. Ungefär så mycket vatten behövs för att vattnet ska tränga djupt ner i jorden. Är det krukor du vattnar så kan du tänka att krukan ska bli full med vatten. Att sluta vattna när vatten rinner ut i fatet under krukan kan vara lurigt, eftersom vattnet i fatet kan ha runnit förbi torr jord i krukan, jord som inte hunnit suga upp vattnet. Ett sätt att komma runt detta kan vara att vattna krukorna i tre varv. Den första omgången gör att jorden börjar bli mottaglig för vattnet, under de bägge andra vattningarna tar så jorden upp vattnet.

Vattna rikligt och gärna nära plantans rötter

Så ser du om du vattnat tillräckligt

Ibland tycker man att man vattnat massor, och så krafsar man bort det översta blöta lagret med jord och upptäcker att jorden är snustorr bara en centimeter under det översta lagret. Det är bara att vattna vidare ända tills du ser att även jorden djupare ner är blöt. Då har du vattnat tillräckligt. Man kan också köpa en fuktmätare och sticka ner i jorden för att se hur fuktig den är.

vattna odlingarna i sommar

Vattna efter resan

Om du varit borta några dagar och ingen hjälpt dig att vattna, så kanske jorden är torrare än vanligt, då kommer det också ta längre tid än vanligt att vattna, eftersom den snustorra jorden till en början inte kan ta upp vattnet som vanligt. Ha tålamod, nästa gång du vattnar kommer det gå fortare.

Rötterna mår bättre i fuktig jord

Om jorden djupt nere är jämnt fuktig så söker sig växternas rötter nedåt i jorden, något som gör växten tåligare mot uttorkning. Rötterna till växter som vattnas sällan, ojämt eller för lite söker sig uppåt i sin jakt efter vatten. Ytliga rötter gör växten känsligare mot uttorkning.

Mullrik jord och biokol

En mullrik jord har bättre förmåga att lagra vatten, så mylla gärna regelbundet ner tillexempel blad i jorden, så förmultnar den i jorden och blir till mull. Du kan också tillsätta lite biokol i din jord, även i krukor, biokolen som har en förmåga att lagra både näring och vatten blir som ett slags extrabatteri i jorden.

Täck jorden

Om du täcker jorden så dunstar mindre vatten bort. Du kan ha snäckor eller stenar, eller välja att täckodla med till exempel gräsklipp, så ger du samtidigt dina växter näring. Gräsklipp är rikt på till exempel kväve.

Vattenreservoar i botten

Odlar du i lådor eller krukor kan du ha en liten reservoar med vatten i botten. Gör ett dräneringshål cirka tio centimeter upp på kruk- eller lådkanten. Ha lecakulor, krukskärvor eller grenar i botten, så samlas vattnet där. Grenarna förmultnar också långsamt och bidrar på så sätt även till att jorden blir rik på mikroliv.

Samla regnvatten

Ställ ut hinkar, tunnor och kärl för att samla regnvatten. Det är praktiskt att ha till hands när du vattnar med vattenkanna.

800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: ULRIKA FLODIN FURÅS

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.