Spara på vattnet genom att vattna smart

Vatten är en förutsättning för liv sägs det och det stämmer bra in även i våra trädgårdar. Många trädgårdsväxter kräver bevattning under sommarhalvåret. Det är dock ingen nyhet att vårt klimat förändras och att vi troligtvis kommer att vara tvungna att anpassa oss till torrare och varmare vårar och somrar under de kommande åren. Det finns mycket man kan göra för att minska sin vattenförbrukning och i dessa tider är det dags att tänka smartare kring bevattning. Här kommer några tips både för att vattna smartare och minska behovet av vattning.

vattenkanna pelargon

Många av oss lägger ner mycket tid i trädgården och har svårt att tänka oss att inte kunna vattna med gott samvete. Genom att spara vatten på olika sätt, odla klokt och använda ändamålsenliga bevattningssystem kan man komma långt.

Samla och spara vatten

Att samla vatten under tider på året när det inte är vattenbrist är ett klokt sätt att hushålla med vattnet, för visst är det väl onödigt lyxigt att vattna trädgården med renat dricksvatten?

Det finns många olika sorters kärl att samla regnvatten i. I en liten trädgård klarar man sig med ett par tunnor vid stuprören medans man i större trädgårdar med grönsaksodling kanske ska investera i tankar att samla vatten i. Det finns många smarta samlingskärl att ha både ovan jord och nedgrävda i marken. Många växter tycker om att vattnas med regnvatten, eftersom de föredrar regnvattnets pH framför det renade kranvattnet.

För att spara vatten kan man också ta för vana att vattna växterna med det sista i vattenglasen som man annars häller i vasken, vattnet från vaser och från exempelvis barnpooler, istället för att bara hälla ut det.

Bevattningssystem

Det finns många smarta bevattningssystem som kan kopplas både till vattenkärl och till kranar. Systemen är ofta designade på ett sätt som gör bevattningen optimal genom att vattna nära växternas rötter, till skillnad från exempelvis vattenspridare eller bevattning med slang där det krävs mycket vatten för att få samma effekt.

Systemen bygger ofta på någon slags kontrollpanel dit särskilda slangar kopplas. För stora ytor och trädgårdsland passar ofta droppslang eller fuktslang, medan man i en krukodling kanske hellre ska satsa på ett bevattningssystem med droppmunstycken som droppar lite vatten i taget ner i krukan.

Droppslang 

Fuktslang 

Kruka med droppbevattning 

Slangkopplingar 

Täckodling – en vattenbesparande odlingsmetod

Genom att täcka jorden med olika typer av organiskt material minskas avdunstningen och så även behovet av vatten. Materialet läggs som ett lock vilket gör att jorden hålls fuktig. Exempel på täckmaterial är gräsklipp, hö, ensilage, löv och andra nedbrytbara material.

Större odlingar använder ofta markduk och liknande över jorden både för att minimera ogräset men också för att bibehålla fukten i marken.

Välj dina strider och dina växter

Finns det mycket att vattna i trädgården får man lära sig att prioritera det som bäst behöver det. Även en etablerad gräsmatta kommer i de allra flesta trädgårdar alltid att bli bränd och gul under juli/ augusti, men den repar sig snabbt och blir snart grön igen, även utan bevattning. Stora träd har också ofta god kapacitet att hitta vatten genom sina stora rotsystem så även här kan man spara in på vattningen.

Att välja rätt växter till rätt plats är också ett sätt att spara på vattnet. Det finns gott om växter som klarar mycket torra lägen när de väl är etablerade, vilket kan vara klokt att satsa på istället för att försöka hålla liv i vattenkrävande växter på dessa växtplatser.

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.