10 saker du kan så i juli

Sommar, semester och tid i trädgården. Det är ofta då man kommer på att det vore roligt att så något, men kanske tänker att nu är det för sent. Nej då! Det finns massor med goda saker du kan så i juli för att skörda senare under sensommaren eller hösten. Knepet är att välja fröer och sorter som har kort utvecklingstid, och som hinner utvecklas innan mörkret och kylan kommer tillbaka.

10 ätbara grönsaker du kan så i juli:

1. Sommarmorot

Sommarmorötter växer snabbt, och passar därför bra att så även när det är kort tid kvar av säsongen. Prova gärna en frömix med olikfärgade sorter, och du kommer få en härlig variation av lila, vita, gula och orange morötter.

2. Rädisor

Även rädisor utvecklas snabbt, och kan bli skördeklara på några få veckor, och alltså ger snabbt resultat. För att få krispiga och goda rädisor, så tänk på att ge mycket vatten.

Rädisor odla själv Gardenize

3. Sallat

Så länge det inte är för varmt kan man så sallat, sallatens frön gror inte om det är över 20 grader. Ett tips är att vattna jorden med iskallt vatten innan man sår. Du kan även prova att så i skuggiga lägen. Välj gärna sallatssorter där man skördar blad snarare än sallad som skall bilda huvuden.

4. Pak choi

Pak choi är en trevlig liten kålsort, som ofta används i asiatisk matlagning. De krispiga och matiga stjälkarna är perfekta att snabbt steka i en wok, och krydda med vitlök och soja. Enligt odlingsanvisningarna skall pak choi direktsås under perioden juli till september, så med andra ord ett utmärkt sommarfrö!

5. Sockerärter

På många sockerärter står det att de kan sås fram till juni, men eftersom ärter är snabbväxande fungerar det ofta att så dem även i juli. Välj en varm växtplats med lucker jord som du vattnar ordentligt innan sådd. Håll sedan fuktigt tills fröna grott. Vissa sorter kan behöva stöttning efter hand som de växer, skörda baljorna regelbundet så kommer det nya.

6. Rucola, eller senapskål

Rucola eller senapskål som den också heter, är kryddiga blad som ger sting åt sallader, pastarätter eller på toppen av en pizza. Att odla egen rucola är ett prisvärt och miljövänligt alternativ till att köpa de små bladen i plastpåsar i butiker. Så gärna nya rucolafrön med jämna mellanrum, tex varje vecka, och sköra de späda bladen efter hand. Kom ihåg att inte slarva med vattningen!

7. Basilika

Basilika gillar sol och värme och går bra att så i krukor, vilket gör den bra att odla på balkonger, altaner och terrasser. Placera gärna krukorna i närheten av köket eller uteplatsen, så att du lätt kan plocka lite blad till matlagning eller garnering.

Vattna och gödsla regelbundet och skörda kvistar strax över ett bladpar, så kommer det komma nya grenar med färska blad som du kan använda, och plantan kan leva vidare länge. När det blir mörkt och kallt på hösten kan du prova att ta in plantan och placera i ett ljus fönster, så fortsätter plantan leva och leverera ett tag till.

8. Dill

Dill funkar ofta bra att så tidigt på året, men det finns sorter som även går att så i juli, och därmed kan skördas sent in på hösten. Håll sådden fuktig tills fröna grott.

9. Bönor

Bönor växer fort och kan med fördel sås i flera omgångar. De gillar dessutom varm jord över 15 grader, så på sommaren går det bra att så direkt i landet utan att förodla inomhus. Bönor finns i en mängd olika färger, former och höjder, så prova gärna flera olika och testa vilken eller vilka sorter som passar dig bäst. Tänk på att inte så bönorna för tätt och att sorter som blir lite högre kan behöva stöttas upp, i takt med att de växer.

10. Potatis, tidiga sorter

Hur sent kan du sätta potatis? Det vanligaste är att man sätter potatis på våren och skördar efter hand under sommaren. Men vill du testa en utmaning kan du prova att sätta potatis i juli, för att njuta av färsk, härlig potatis under hösten. Om du sätter potatis i juli, så se då till att välja en tidig sort, en vårpotatis. Det är dessa som har den snabbaste utvecklingstiden, vilket behövs för att knölarna skall hinna utvecklas.

När det kommer till att odla potatis så tänk på att köpa sättpotatis som är avsedd för odling, inte de som finns i mataffären. De från mataffären kan vara behandlade på sätt som gör att de inte växer, eller kommer med sjukdomar till din jord.

Lycka till med dina sommarsådder!

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.