Pollinerar-vänliga växter på balkongen

Hur kan du hjälpa pollinatörer? Det är underbart att sitta på balkongen och betrakta hur bin, humlor och fjärilar flyger från blomma till blomma. Men i dag är 40 procent av världens insekter på nedgång och en tredjedel är utrotningshotade. Främsta orsaken till att de dör är svält. Om vi odlar nektar och pollenrika blommor på balkongen hjälper vi våra pollinatörer att överleva. Varje blomma är viktig.

Solros och humla

Om ett bi på sin jakt efter pollen och nektar hittar blommorna på din balkong flyger den sedan hem till bikupan och berättar för de andra var maten finns, den gör det genom att dansa för de andra bina. Genom dansen visar den i vilken riktning blommorna finns. Och snart kommer fler bin till din balkong. Visst är det finurligt. Och så har det varit i miljontals år.

Men nu har vårat sätt att bruka jorden gjort att bina och de andra pollinerarna minskar i antal. Bekämpningsmedel som används i det konventionella jordbruket, för att döda skadegörare har också påverkat bin och humlor. Ett av dessa medel var neonikotinoider som tack och lov förbjöds 2020. Omfattande studier bland annat på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) visade att humlornas reproduktion minskade om de lever nära ett fält som besprutades med bekämpningsmedel som innehöll neonikotinoider. Tack och lov är som sagt just det här medlet inte längre tillåtet, men skadan är skedd och det är viktigt att nya bekämpningsmedel skadeverkningar studeras noga. En ytterligare orsak till att antalet insekter minskar är den konventionella jordbrukets monokulturer och stora åkerarealer med samma gröda, till exempel raps. Mat i överflöd finns för pollinatörerna när rapsen blommar, men när den blommat ut blir det istället matbrist. De dikesrenar och naturliga öar där det växte en mångfald av blommor som blommade hela säsongen har försvunnit i jakt på yta att odla upp. Bekämpningsmedel mot ogräset i jordbruket kan också skada eller döda blommande växter som pollinatörerna livnär sig på. Ett exempel på det är rapsfjärilen vars larver just livnär sig på åkerogräs som besprutas.

vallmo hungarian blue

Här är det på sin plats att påpeka att all jordbruksbygd naturligtvis inte ser ut på det här viset. Det finns många lantbruk som odlar mer mångfaldsrikt och med rikt blommande dikes-, åker-, och vägrenar.

Tyvärr är det inte bara bristen på blommor i jordbrukslandskapet som gör livet knepigt för pollinatörerna. Stora asfalterade eller på annat sätt hårdgjorda ytor gör också livet surt. En pollinatör måste ha gröna ytor för att ta sig fram i landskapet och för att hitta mat, och det är här din balkong kommer in. I städernas parker, trädgårdar, kolonilotter – och balkonger, kan vi tillsammans skapa en rik biologiska mångfald. Det är också helt oslagbart att uppleva surret och betrakta insekternas aktivitet.

När du väljer blommor är det bra att tänka på under vilken tidpunkt de blommar. Välj så att du har något som blommar från tidig vår till sen höst. Du kan ha vårlökar, som krokus, i en kruka. I en annan kruka kan du ha en julros. Julrosen blommar tidigt och tål kyla väl. Även bärbuskar blommar tidigt och en uppstammad krusbärs- eller vinbärsbuske på balkongen är bra att plantera, dessutom ger den dig bär i juli-augusti. Njut också av sommarens överflöd av blommor även på balkongen. Du kan så sommarblommor som gurkört, rosenskära, ringblommor, vallmo och honungsfacelia i krukor, så till exempel i samma kruka som du har krokuslökarna i. Plantera eller så perenner som bolltistel, malva, färgkulla, kantnepeta, stäppsalvia, ros, vitklöver, solhatt, gräslök och andra kryddörter. Solhatten blommar långt in på hösten. Om du klipper ner de vissnande delarna på gurkört och ringblomma så kommer de igen och blommar långt in på hösten. Du kan också komplettera höstblomningen med en kruka kinesisk kärleksört.

Tänk också på att ställa ut en skål med vatten till pollinatörerna, när det är torrt eller varmt behöver de mycket att dricka. Tänk på att lägga ut något de kan landa på och dricka ifrån, som stenar, glaskulor eller snäckor.

Tips på blommor och buskar för pollinatörerna

 • Malva är rik på nektar och mycket rik på pollen.
 • Solros är rik på både pollen och nektar.
 • Dahlia har nektar och är rik på pollen, välj enkla blommor så hittar insekterna lättare. Välj enkelblommande dahlior, det vill säga blommor som inte är fyllda med kronblad. Ibland har dessa mindre pollen och nektar, och det är svårare för insekten att hitta till det pollen och den nektar som finns. Detsamma gäller för rosor.
 • Gurkört är mycket rik både på pollen och nektar.
 • Lökblommor, som gräslök och kirgislök har pollen och är rika på nektar.
 • Vallmo är mycket rik på pollen.
 • Ringblommor har nektar och pollen och lång blomningssäsong.
 • Julros är rik på nektar och pollen.
Kirgislök

Några av våra viktigaste pollinatörer

 • Honungsbin
 • Humlor
 • Solitärbin
 • Blomfluga
 • Spyfluga
 • Fjärilar
 • Gräsgrön guldbagge
  med flera

Pollen är protein
Nektar ger energi

julros

Skuggig balkong

 • Julros
 • Röda vinbär
 • Trädgårdsnäva
 • Brunnäva
 • Ramslök
Gurkört och bi

Solig balkong

 • Bolltistel
 • Solhatt
 • Solros
 • Lavendel
 • Timjan
 • Oregano
800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.