TOPP TIO PÅ BALKONGEN, UTEPLATSEN OCH TERRASSEN

Det finns några växter som det är lätt att återkomma till och som det kan vara svårt att vara utan på uteplatsen. Det är växter som ger en vacker grönska och som är tacksamma att odla. De flesta favoriterna har också blommor fyllda av nektar och pollen för pollinatörerna, och många av plantorna är också ätbara.

Jätteverbena med mera Nacka forum Ulrika Flodin Furås

Lättodlade grönsaker på balkongen

Basilika ’Yemenite’

Den här är ett måste – basilika ’Yemenite’, den är tålig och blommar länge länge. Yemenite älskas också av bin och humlor. Basilika trivs i solen men funkar också i halvskugga. Skott av den rotar sig lätt, klipp av kvistar och sätt i vatten. Basilika är en ettårig växt och övervintrar således inte. Det finns en snarlik sort om heter ’Magic Mountain’ som också är vacker. Både plantorna av Yemenite och Magic mountain blir stora och tar för sig. Den djupa lila färgen på bladen är snygg mot andra växters gröna blad.

Basilika Yemenite Ulrika Flodin Furås

Basilika ’Yemenite’ den finns en snarlik som heter ’Magic Mountain’ som också är vacker.

Hallon

Hallon är roligt att ha på balkongen eller uteplatsen. Om man har lite mer plats kan man ha två plantor, ett sommarhallon, som ger bär under sommaren och ett hösthallon, som ger bär under hösten. Odla hallonen i 30-literskrukor. Hallonens skott lever i två år och vill du göra det enkelt så tar du bara bort de döda skotten och låter de andra vara. Sommarhallonen ger bär på andra årets skott och du kan klippa bort andraårsskotten när de gett bär. Hösthallonen ger bär både på årsskotten och på andra årets skott. Hallon trivs i solen. För att hösthallonen ska hinna mogna på hösten måste plantan stå varmt, till exempel nära en vägg. Hösthallonen hinner inte mogna i de norra delarna av landet.

Hallon i krukaUlrika Flodin Furås

Den här hallonplantan har vuxit i sin kruka i drygt tio år utan att planteras om. Varje vår får den stallgödsel och under sommaren får den en massa gräsklipp.  

Jätteverbena

Jätteverbena gillas av pollinerarna och blommar långt in på hösten. Den är också ganska torktålig, vilket är ett plus på balkonger med stark sol. Jätteverbenan har långa stjälkar och eftersom den blir hög går det utmärkt att odla något under den, till exempel sallat. Höjden gör också att grönskan på balkongen blir spännande, det är också fint när jätteverbenans blommor vippar i vinden. Antingen kan du köpa småplantor eller så kan du förså den, men det måste du göra tidigt på våren.

Jätteverbena med mera Nacka forum Ulrika Flodin Furås

Här växer jätteverbenan tillsammans med citronmeliss och rudbeckia. Jätteverbenans längd gör att hela planteringen får mer volym.

Pelaräppelträd

Att ha ett litet äppelträd på balkongen är trevligt. Ett pelaräppelträd är ett bra alternativ om man har ont om utrymme. Det är som ett fruktträd utan grenar. Pelaräppelträdets frukter växer direkt på stammen. Man måste hålla efter det lite, det vill säga klippa de kvistar och grenar som kan vilja växa ut. Plantera pelaräppelträdeti en rejäl kruka, minst 30 liter, gärna mer.

Pelaräppelträd Dzin Ulrika Flodin Furås

Varför inte plantera ett litet äppelträd i en kruka på balkongen. Det här är ett pelaräppelträd av sorten ’Dzin’. Flera grenar har släppts upp, för att få mer frukt.

Klematis ’Summer snow’

Klematis ’Summer snow’ eller ’Paul Farges’ som den också heter, kan, när den tar fart och börjar växa, klä in en hel fasad. Den är tacksam och lättskött. Det finns ju många olika klematis och somliga ska beskäras på olika sätt. Summer snow kan man beskära om man vill, då blir den kortare och bredare. Eller så skippar man beskärningen, då blir den smalare och längre. Om du väljer att beskära så gör det tidigt på våren. Den är ganska risig på våren och det kan se ut som om den dött, men när värmen kommer sätter den nya skott. Summer snow blommar med små vita blommor hela sommaren. Plantera den i en 30-literskruka eller mer.

Uteplatsen med summersnow mm Ulrika Flodin Furås

Längs husfasaden på uteplatsen växer Summer snow, en klematis som lättodlad klematis som fungerar bra att ha i kruka och som växer generöst.

Röda vinbär

En uppstammad bärbuske, av till exempel röda vinbär, är perfekt på balkongen. Den är nästan som ett miniträd och det röda vinbärets knallröda bärklasar livar upp. Röda vinbär kan stå i solen, men funkar också utmärkt på en skuggig balkong. Plantera i en väl tilltagen kruka, 20-30 liter. Under vinbärsbusken kan du så eller plantera något lågväxande, som spenat, eller varför inte rädisor. Ett annat alternativ är att så sommarblommor som ringblommor och honungsfacelia, som bägge gillas av våra pollinatörer. Apropå pollinatörer så är vinbärets blommor bland de första på våren och därför extra viktiga för de bin och humlor som är ute och flyger tidigt på säsongen.

Blomsterböna

Det är roligt att odla blomsterböna, inte minst för att en ranka kan bli bortåt sex meter lång. Några plantor blomsterböna kan klä in hela din balkong. Det finns flera sorters blomsterböna, de flesta av dem har vit-orangea blommor och som så småningom ger ätbara bönor. Koka de färska bönorna och ha dem i en sallad. Blommorna gillas av pollinatörerna. Trivs i sol och sol/halvskugga. Blomsterbönan tillhör också de växter som fångar kväve ur luften. Kvävet lagras sedan av små bakterier i ansamlingar på plantans rötter. När växten dör stannar kvävet kvar i jorden – och ger näring till nästa säsongs växter. Kväve är ju ett av växternas viktigaste näringsämnen.

Jordärtskocka

Om du köper ekologiska jordärtskockor i mataffären kan du ta tre av knölarna och plantera i en 30-literskruka. Snart gror skockorna och det växer upp höga plantor som liknar solros. Jordärtskockan är också släkt med solrosen. Det är inte alla sorters jordärtskockor som blommar, men en del får fina gula blommor i toppen. Jordärtskocka skördas från november och framåt.

Månadssmultron

Månadssmultron är en lättodlad favorit som ger bär hela säsongen och som tacksamt dyker upp vår efter vår. Du kan odla den som marktäckare i krukor eller lådor där det växer något högväxt. Eller i blomlådor. Det finns sorter som revar sig mycket, vilket gör att det hänger ner småplantor i revor över balkonglådan eller krukan. Smultronblommorna uppskattas också av pollinatörerna. Växer i sol/halvskugga och skugga.

Zucchini

En zucchiniplanta ger många zucchinis. Det är plantans honblommor som ger zucchini men innan honblommorna kommer så är plantan full av hanblommor som är ätbara och tillexempel kan stekas med olivolja och salt. Hanblommorna känns igen på att de inte har något fruktämne mellan blomma och stjälk, medan honblommorna har det i form av en rund liten boll som så småningom blir en zucchini. Så direkt i krukan när jorden håller cirka 12 grader. En planta per 15 literskruka.

800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.