Lyckas med bärbuskar

Ingen trädgård är väl komplett utan bärbuskar? Det är underbart lyxigt att kunna skörda färska bär och det är svårt att få för mycket. Våren är en bra tid att plantera nya bärbuskar och trädgårdshandeln är fylld med olika sorter. Här är en presentation av de vanligaste bärbuskarna, men det finns såklart en uppsjö med andra sorter att välja på.

Amerikanska blåbär

Bärbuskar är nästan alltid en bra investering och de är överlag lättskötta och tacksamma. Några saker skiljer dem åt, så det kan vara bra att ha lite koll på beskärning och vilken växtplats som är bäst för att få ett riktigt lyckat resultat.

Vinbär

Vinbärsbuskar finns i var och varannan trädgård och det är lätt att förstå varför många gillar dessa lättskötta buskar. Några år efter plantering kan man räkna med riklig skörd och de c-vitaminrika bären kan användas till mycket.

Vinbär trivs på många olika växtplatser, men vill ha mullrik jord och gillar inte torka. Det är därför en bra idé att täcka jorden runt busken med organiskt material. Vinbärsbuskar beskärs på hösten och då kan man även passa på att ta sticklingar. Beskärningen görs genom att man gallrar bort äldre skott och skott som växer nedåt eller inåt för att skapa en luftig buske.

Vinbärsbuskar går utmärkt att använda som häckväxt.

Vinbärsbuske 

Björnbär

Björnbär är en riktig solälskare och trivs bäst i söderläge mot en varm vägg. Buskarna blir med tiden mycket stora, om de trivs, och kan ge mängder med bär. Trädgårdsbjörnbär är lite känsliga för kyla och behöver täckas på vintern om man bor i zon 3 eller mer. Bären kommer på fjolårsskotten och busken ska alltså inte klippas ner på våren utan först efter skörd.

Björnbär vill ha näringsrik jord och ganska mycket vatten om våren och sommaren blir torr.

Hallon

Hallon är ett bär som är svårt att få för mycket av. Det är lyxigt att ha tillgång till färska hallon från trädgården och de går att använda till mycket.

Hallon gillar soliga växtplatser med en jordmån åt det surare hållet. Det är klokt att plantera hallon lite avsides där man kan klippa med gräsklippare runt om, eftersom de gärna sprider sig genom att skicka ut rotskott. Det kan såklart vara välkommet om man önskar fler plantor, men man kanske inte vill ha hallonskott i alla omkringliggande rabatter vilket annars är risken.

Hallon delas ofta upp i sommarhallon och hösthallon och namnen skvallrar om när de kan väntas ge skörd. Skötselmässigt skiljer de sig inte mycket åt, förutom att hösthallonen ska klippas ner helt på våren eftersom de ger skörd på årsskotten och sommarhallonen får bär på föregående årsskott och därför ska endast de skott som gett bär under sommaren klippas bort. Hösthallonen klarar inte heller lika höga odlingszoner.

Hallonbuskar 

Amerikanska blåbär

Amerikanska blåbär har verkligen blivit populära på senare år och har blivit en självklar bärbuske hos många. De flesta sorter blir ungefär en meter höga och har lite annorlunda krav än övriga bärbuskar. De vill nämligen stå i sur jord eller gödslad torv. I trädgårdshandeln finns särskild blåbärsjord att köpa men det går lika bra med andra sorter med lågt pH.

Amerikanska blåbär vill stå soligt och ha relativt mycket vatten. Man bör också plantera minst två olika sorter, eftersom de oftast inte är självfertila.

Amerikanska blåbär är stora och läckra och beroende på sort kan de skördas under lång tid på sommaren.

Amerikanska blåbär 

Plats för fler bärbuskar?

En annan fin sak med bärbuskar är att många är lätta att föröka för att få fler. Det finns olika sätt att föröka dem på och finns det plats för fler kan det vara roligt att testa. Läs mer om sticklingar här: Ta egna sticklingar, så här gör du – Gardenize

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.