Ta tillvara på vårblommorna

Vi är många som vill tänka mer på hållbarhet i flera avseenden och det finns mycket man kan göra för att bli bättre på det även som odlare. Nu är det aktuellt med påskliljor, penséer, tulpaner och andra vårdblommor. Underbart, men många av vårens blommor köps och planteras i krukor för att sedan slängas på komposten när det är dags att göra plats för sommarblommorna. De allra flesta vårblommande växterna i butiken är faktiskt fleråriga. Ge istället dina överblommade vårblommor en andra chans genom att plantera dem i rabatten så kommer de igen nästa år. Vissa sorter kan till och blomma en gång till samma år om de klipps ner efter blomningen. Ett mer hållbart sätt att odla som ger glädje under lång tid.

Pensée – tålig och tacksam perenn

Ingen vår utan penséer! Penséer är nog en av våra vanligaste vårblommor som pryder var och varannan utomhuskruka under våren. Penséer är frosttåliga och blommar villigt trots att nätterna fortfarande är kalla. Penséer har tyvärr blivit riktiga ”slit- och släng”-blommor. Det är vanligt att när penséerna börjar se tråkiga ut byts de ut och slängs på komposten. Det är sällan man ser krukor med penséer under sommarmånaderna. För att förlänga livet på de vårplanterade penséerna kan man klippa ner dem när de blommat över så kommer de att blomma om under sommaren. Man kan också sätta ut dem i landet för att blomma om där och sedan komma igen nästa år.

Vill man undvika att köpa penséer som transporterats långt kan man så egna. Penséer går utmärkt att odla själv och det finns flera olika sorter hos fröfirmorna. Fröna sås under sensommaren eller hösten för tidig vårblomning.

Narcisser – blomvilliga och fina till snitt

Narcisser, alltså snödroppar, påskliljor och pingstliljor med flera är fleråriga och det går utmärkt att plantera överblommade lökar i trädgårdslanden när de gjort sitt i krukorna. Narcisser gillar sol och står gärna i mullrik och fuktig jord. Gödsla med benmjöl eller lökgödsel för återkommande blomning. Narcisserna vill inte vattnas på lökarna utan i jorden runt omkring. De ogillas av rådjur så chansen är stor att de får vara ifred. Många narcisser sprider sig och kan bilda mattor med färgglada blommor i trädgården. Man kan också gräva upp lökarna ibland för att bryta loss sidolökarna de bildar och plantera på en ny plats.

Många narcisser är vackra som snittblommor så det är guld värt att ha många i trädgården så man kan kosta på sig att plocka in en bukett.

Tulpaner – välj sorter med omsorg

Många tulpaner är, till skillnad från vad många tror, vanligtvis ettåriga och blommar endast första året. Många moderna lökar är inte framtagna för att blomma om. Det finns dock fleråriga sorter som med fördel även kan planteras i krukor. Vill man satsa på fleråriga tulpaner kan man titta extra efter sorter av botaniska tulpaner eller Darwinhybrider. Äldre tulpansorter brukar också vara en säkert kort.

Vilken sort man än väljer kan man alltid testa att plantera ut dem i trädgården för att se om de återkommer nästa år. Ett tips är att plantera tulpanlökar i krukor på hösten och låta dem stå ute under tak under vintern för att sedan blomma under våren.

 

Andra vårblommor som är fleråriga är krokus, primula, tusensköna, pärlhyacint och kungsängslilja. Planteras vårblommorna ut i trädgården varje år får man snart en vacker vårträdgård med blommor att njuta av länge.

Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.