Odla ätbart och ytsmart på balkongen

Du kan ytmaximera din köksträdgård på balkongen och på så vis få både mer skörd och grönska. Du kan odla tätt och i olika lager. Det du bör tänka på är att tät odling, med mycket växter i samma kruka eller låda behöver mycket näring.

1-800x400px-gardenize-asiatiskt-blad

Uppstammad bärbuske i kruka och smultron eller sallat under

Att ha en uppstammad bärbuske på balkongen är som att ha ett litet träd. Det ger ett vackert blickfång samtidigt som busken ger bär, både vinbär och krusbär går utmärkt att odla på balkongen. En bonus är att vinbär och krusbär är rika på pollen och nektar och att de blommar väldigt tidigt på säsongen. Genom det är de särskilt viktiga för våra pollinerare. Uppstammade bärbuskar går att köpa på nätet eller handelsträdgårdar. Under den uppstammade bärbusken kan du plantera smultron, eller så kan du så sallat. Smultronen kommer tillbaka år efter år, sallat kan du så på våren och sedan variera med andra sådder, som asiatisk mizunakål eller rädisa. Välj sådant som inte har djupa rötter. Ett ytterligare alternativ är att så kryddväxter under, som koriander eller persilja.

Asiatiskt bladgrönt
På sensommaren, när du skördat tillexempel potatis, kan du så asiatiska bladgrönsaker på samma plats. De växer långt in på hösten och du kan skörda in i november. Här på bilden växer komatsuna. Tidigare under säsongen växte det bondbönor i samma låda. Kom ihåg att tillföra näring till jorden när du sår nytt. 

Odla det som växer snabbt bredvid det som växer långsamt

om du på din balkong får plats med en pallkrage är din balkong liten, så kanske du ändå får plats med en halv pallkrage. En halv eller hel pallkrage är inte så mycket odlingsyta, men om du planerar smart kan du få ut en dubbel skörd. Välj att så något som växer fort bredvid något som växer långsamt, till exempel spenat och mangold. På våren sår du varannan rad, en rad spenat och en rad mangold. Så med 10 cm mellan raderna. Spenaten växer snabbt, lagom till när du skördat den så börjar mangolden växa till.

3-800x1000px-gardenize-palmkal-odlingslada-ulrika-flodin-furas

Palmkål
Palmkål, som också kallas svartkål i en odlingslåda tillsammans med kryddtagetes, matlök och jätteverbena. När man odlar så här tätt behöver man tillsätta mycket näring i jorden. 

Du kan testa liknande kombinationer

som rädisa och mangold, sallat och grönkål. Många föredrar att förodla grönkål inomhus, likaså sallat, men det går utmärkt att på våren, när jorden blivit uppvärmd så direkt i jorden. Medan rädisa och sallat växer snabbt, så växer mangold och grönkål långsamt. De går bägge att skörda efter hand, medan bladen ännu är spröda. Eller så väntar man med skörd tills plantorna vuxit till sig i slutet av sommaren och i början av september. Både mangold och grönkål är tvååriga. Så du kan fortsätta att skörda dem kommande vår. Om du vill kan du också låta en planta gå i blom, från fröställningarna kan du sedan skörda eget frö.

4-800x1000px-gardenize-potatis-groddad-forodlad-ulrika-flodin-furas

Serieodla hela säsongen

En annan metod är att odla olika grödor efter varandra på samma plats. Till exempel kan du först odla potatis, välj en tidig sort, som Amadine. Förodlar/groddar du potatisen i jord så får du tidigare skörd. När du skördat potatisen kan du så asiatiska bladgrönsaker. Asiatiska bladgrönsaker är ett samlingsnamn och det finns många olika smakrika bladgrönsaker att välja mellan, gemensamt har de att de används flitigt i det asiatiska köket och att de försätter att växa långt in på hösten även när det börjar bli kallare och ljuset är svagare. Pröva till exempel blomselleri, aiatisk kål, komatsuna, pak shoi eller misuna. Bredså över hela odlingsytan, lägg ett tunt lager jord ovanpå och vattna. Alternativt kan du så i rader med 10 cm mellan varje för och rad.

5-800x600px-gardenize-radisor-morotter

Rädisor och morot
Här växer rädisa och morot bredvid varandra. Det är ungefär tio centimeter mellan raderna. Rädisorna bli skördeklara långt före morötterna. När rädisorna skördats har morötterna gott om yta att breda ut sig på. 

Kål och potatis ska man undvika att odla i samma jord år efter år efter år. Anledningen till detta är att sjukdomar som klumprotssjuka, som drabbar kålplantor, och potatisbladmögel, är svampsjukdomar som sprids via jorden.

6-800x1000px-gardenize-uppstammad-krusbar-pumpa-ulrika-flodin-furas

Uppstammad krusbär
Har man en uppstammad bärbuske, som krusbäret här, kan man även odla något under, som sallat, smultron, eller varför inte pumpa. 

800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: ULRIKA FLODIN FURÅS

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.