Lättodlade grönsaker på balkongen

Rädisor, sallat, potatis och blomsterböna. Det finns mycket ätbart du kan odla på balkongen och som du kan skörda under hela säsongen. Skörden blir inte stor, men smaken av det balkongodlade är desto större. Att bjuda på nyskördade rädisor är oslagbart.

Vad du kan odla på din balkong beror på hur många soltimmar du har och hur varmt eller blåsigt det är. På en stekhet balkong fungerar det utmärkt att odla tomater. I solgasset trivs också basilika. På en skuggig balkong kan du välja att odla potatis och mangold… Mitt tips är att du prövar dig fram för att se vad som trivs på din balkong. Här kommer några tips på lättodlade och roliga grönsaker att börja med.

Lattodlade gronsaker

Rädisor

Rädisor kan man aldrig får för mycket av, och de man odlar själv har en krispighet man sällan hittar hos köperädisor. Det är också kort tid, bara cirka sex veckor från sådd till skörd, perfekt för den otålige. Dessutom kan man så dem i omgångar hela säsongen, med undantag för den varmaste månaden. Så dem i en vanlig balkonglåda, cirka 1 cm ner i jorden med 3 cm mellanrum och håll jorden fuktig. Efter en vecka sticker det första bladen upp. Låt inte jorden torka ut för då riskerar rädisorna att bli träiga. Rädisor funkar i de flesta lägen.

2-800x1000px-gardenize-radisa

Rädisa är roligt och tacksamt att odla, de blir skördeklara snabbt och går att sås i flera omgångar under säsongen. Deras rotsystem är litet så de passar att sås i en blomlåda. 

Potatis

Potatis är roligt och tacksamt att odla. Bra storlek på en kruka är en av en murarhinks storlek. Fyll krukan med 20 cm jord och placera potatisen i mitten. Fyll på med 10 cm jord till. När potatisblasten sticker upp en bit, fyller du på med 10 cm jord till, upprepa detta ett par gånger till. När potatisens stam täcks med jord, så får potatisplantan bättre rotsystem och därmed fler potatisknölar. Vattna rikligt och regelbundet. Potatis funkar utmärkt att odla i skuggiga lägen.

3-800x1000px-gardenize-potatis-ulrika-flodin-fursad

En förgroddad och förodlad potatis redo att sättas ut i en stor hink.

Blomsterböna

Om du vill ha en lummig, blommande och grönskande balkong som dessutom ger skörd, kan du välja att odla blomsterböna. För att få en tidig start så kan du förkultivera blomsterbönor inne på fönsterbläcket och sedan planera ut dem i maj när det börjar bli varmare. Eller så kan du så dem direkt ute i maj, ungefär när jorden håller 12 grader. Så/Sätt tre plantor i en 15 literskruka. När plantan tagit fart och börjar växa behöver den växtstöd, kanske har du en spaljé den kan växa emot, eller så kan du sätta tre höga blompinnar (till exempel 1,5 meter långa) i krukan och binda ihop dem högst upp, och låta blombönan klättra på den. Så småningom börjar de blomma och när bönorna kommer kan du sedan skörda dem, förvälla dem och ha dem i en sallad. Blombönor trivs bäst i soliga lägen och där det är vindstilla.

Sallat

vanlig bladsallat eller romansallat är enkelt att odla på balkongen och kan sås i omgångar under hela säsongen, men undantag för när det är riktigt varmt, då kan sallatsfröerna ha svårt att gro. Pröva dig fram till dina sallatsfavoriter. Så till exempel i en balkonglåda. Jag brukar bredså sallat, det vill säga jag strösslar frön över hela jordytan, ungefär så att den är 1 cm mellan varje frö. Sedan lägger jag ett tunt lager jord ovan och vattnar. Vattna kontinuerligt så att jorden inte torkar ut, om någon vecka börjar det första bladparet sticka upp. Sallat funkar att odla i de flesta lägen.

4-800x1000px-gardenize-romansallat-ulrika-flodin-furas

Romansallat är en trevlig sallat att odla som ger skörd över en lång säsong.

Mangold

Mangold är en odlingsvärd grönsak som sällan finns i butiken. Den är lätt att odla och får sällan skadegörare. Så i rader i en balkonglåda, ha 10 cm mellan varje frö. Sätt fröna 2 cm ner i jorden. Vattna kontinuerligt. Mangold tar ganska lång tid på sig att växa, sköra ett blad i taget och låt plantan växa vidare. Mangold är tvåårig. År två går den i blom, men tills den går i blom kan du fortsätta skörda bladen. Mangold trivs i de flesta lägen.

Ärtor

Ta vanliga torkade gula ärtor (välj ekologiska, de har bättre grobarhet) och bredså på en bricka du fyllt med jord. Vattna kontinuerligt. Efter någon vecka kommer skott som du kans körda efter hand. Du kan också så ärtor i en stor kruka, cirka åtta frön i en 15 literskruka. Låt ärtorna klättra längs pinnar du hittat i naturen, skörda ärtskidorna medan de är små, eller vänta tills ärtorna vuxit färdigt. Ärtor tål de flesta lägen, men inte för mörkt.

Allmänna tips

Använd den jord du har i krukor och balkonglådor, blanda ut den med vanlig köpejord. Vattna regelbundet och mycket. Välvattnade växter blir godare och växter bättre. Är din balkong jätteblåsig kan det vara svårt att få dina grönsaker att trivas. Pröva att göra ett vindskydd till den plats där du vill ha din balkongköksträdgård och pröva dig fram till vilka växter som trivs. Kom ihåg att gröna fingrar är något man får medans man odlar och funderar över varför vissa växter trivs och andra inte, varför man misslyckas med en grönsak och lyckas med en annan.

Rädisor odla själv Gardenize
800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.