Dags att så luktärt

Med en underbar doft och som ett magiskt vackert inslag i trädgården är luktärter mångas favorit. Du minns kanske barndommens somrar med underbart doftande buketter i mormors eller farmors trädgård? Det bästa med luktärten är kanske ändå att ju fler blommor du plockar, ju fler får du. Så här gör du för att skörda många härliga blommor i din trädgård, din kolonilott eller på din balkong!

sa-lukart

Våra bästa tips för att lyckas med luktärter

plant app

9 tips när du ska så luktärt

 1. Använd djupa krukor att så i och packa jorden ordentligt. Använd vanlig planteringsjord.
  Blötlägg inte fröerna, då kan de ruttna istället för att gro.
 2. Vattna ordentligt och så sedan, gärna flera frön i varje kruka.
 3. Lägg på 2-3 cm jord.
 4. Ställ krukan i en plastpåse med påsens öppningen uppåt. Alltså inte som ett litet miniväxthus med tak.
 5. Låt gro inomhus i värmen.
 6. När fröplantorna fått två riktiga blad, s.k. karaktärsblad, utöver de första bladen som visar sig, s.k. hjärtblad kan man toppa plantan. Toppa precis ovanför ett bladpar. Då förgrenar den sig och får en rikligare blomning.
 7. Ställ ut i kylan när de är ca 10 cm höga. Luktärten är en härdig anuell och tål ända ner till 8 minusgrader! Men ta in om det blir kallare än så eller om kylan håller i sig både dag och natt.
 8. När det är dags att plantera, ta ut jordklumpen ut krukan och dela upp alla plantor som har grott. Försök få med så mycket rötter som tillhör varje planta. Det sägs ibland att luktärternas rötter är väldigt känsliga men den här behandlingen fixar de om man är lite varsam.
 9. Plantera i krukor, rabatter pallkragar och odlingsbäddar i näringsrik jord. Planterar du i rabatt, släng ner lite hönsgödsel i planteringsgropen.

Stalltipset för att så luktärt är att göra det i vecka 12 om du bor i södra delarna av Sverige. Lägg på någon till några veckor beroende hur långt norr ut du bor. Efter två veckor är det bra om det går att ställa ut dem så då bör den värsta vintern vara över. Lägg in en påminnelse redan nu i din Gardenize-app, så blir du påmind när tiden är inne för att så. Tänk på att ha dina notifikationer påslagna så du får påminnelsen!

5 bonustips för luktärter

 1. Testa att kallså enligt ovan men låt fröerna gro utomhus i växthus eller varmt, skyddat soligt läge. Stora förvaringslådor i genomskinlig plast kan man kan göra om till små miniväxthus.
 2. Gödsla regelbundet under säsongen med flytande näring, t.ex. nässelvatten eller hönsgödsel upplöst i vatten. Eller om du har bråttom, släng på lite hönsgödsel på jorden kring plantorna och krafsa ner.
 3. Plocka, plocka, plocka och njut. Ju mer du plockar desto mer blommor.
 4. Om du inte hinner med att plocka och det bildas ärtskidor – knipsa bort ärtskidorna. När luktärten har bildat ärtor tycker den att den är klar och kommer inte sätta fler blommor.
 5. Om du inte han plocka ärtskidorna och de hann utvecklas till ärtor – plocka ärtskidorna när de är helt mogna och testa att så ärtorna nästa säsong. Spännande att se vilken färg och form det blir eftersom luktärter inte är fröresistenta och antagligen inte kommer att ha samma färg som sin mamma.

Fler tips på vad du kan göra i trädgården just nu hittar du här.

Luktärt Cupani
Luktärt Cupani
Luktärt Painted Lady
Luktärt Painted Lady
Luktärt Windsor
Luktärt Windsor

Dokumentera i Gardenize

Det finns många fantastiska sorter av luktärter och det är kul att variera sig. Kom ihåg att notera alla dina olika sorter i Gardenize och gör anteckningar som beskriver varje sort för sig. Kanske tar du även fröer till nästa år, och då är ju det helt klart värt att notera som en växtplats kallad: ”Fröförråd”. Lycka till med dina luktärter.

Garden App Gardenize
Gardenize trädgårdsapp - en odlarkompis gröna fingrar och med fotografiskt minne och

Gardenize trädgårdsdagbok

Gardenize fungerar både på webben och som app i din mobil. Skapa ett konto och ladda ner Gardenize till iPhone eller Android så har du alltid din trädgårdsinformation lätt tillgänglig – var du än befinner dig!

Spara alla noteringar och foton om dina växter, växtplatser och trädgårdsaktiviteter på ett och samma ställe – i Gardenize.

Läs också:

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.