Fyra tips för balkongodlingen

Att lyckas med sin balkongodling är inte svårt, det finns några saker man bör utgå ifrån när man balkongodlar. Det första är hur klimatet är på din balkong, blåser det ofta och mycket? Blir den jättevarm när solen skiner? Är den oftast i skugga? En blåsig solig balkong är det knepigaste att odla på, många växter blir stressade av blåst, vinden och solen torkar ut jorden och du måste vattna ofta. En skuggig balkong i lä kan ha bättre odlingsförutsättningar, om man väljer växter som trivs i skugga. Oavsett hur förutsättningarna är på din balkong behöver växterna alltid näring, generösa odlingskärl och vatten.

1-800x400px-gardenize-balkongodling

Välj växter

Utgå från din balkongs mikroklimat när du väljer växter och grönsaker att odla. På den blåsiga balkongen trivs växter som i det naturliga växer på vindutsatta platser, som havtorn och strandkål… Många av de här växterna har orden strand, hav och fjäll i sina namn. En del gräs trivs också på den blåsiga balkongen. Är din balkong jättevarm soliga sommardagar kan du odla tomat, gurka, melon, chili, basilika med mera på den bara du kommer ihåg att vattna mycket. På en skuggig balkong trivs skuggväxter som träjon och funkia, grönsaker som mangold, potatis och kål. Testa dig fram för att hitta de växter som trivs hos dig.

2-800x1000px-gardenize-grasklipp-i-krukaL

Gräsklipp ger mycket näring till växterna. Om du har en gräsyta nära dig så kan du hämta lite gräsklipp och lägga i ett några centimeter tjockt lager i krukan. Gräskippet gör också att jorden inte torkar ut lika lätt. 

Krukor och odlingslådor

Odlingen på balkongen är mer väderutsatt än odlingen nere på marken, inte minst för att det ofta blåser mer. Eftersom blåst och sol torkar ut jorden i krukorna är det bra att ha stora odlingskärl. Mer jord håller vattnet längre. Då får också växternas rötter gott om plats. Blöt jord väger mycket, så om du tänker anlägga en stor odling måste ha koll på balkongens bärighet innan du skrider till verket. Terrakottakrukor är snyggt, men gör att jorden torkar ut fort. Mörka krukor samlar värme, som gör att vatten dunstar och rötterna kanske får det för varmt. Satsa på stora 15-20-literskrukor och dubbla pallkragar/höga odlingslådor. Väljer du pallkragar så kan du ha en presenning botten, fäst presenningen en bit upp på pallkragekanten.

Gurka fungerar bra att odla i kruka på en solig balkong. Plantan vill ha mycket näring och vatten, gurkplantor som vattnas ojämnt riskerar att ge bittra gurkor. Gurka är också roligt för man kan skörda dem under en lång säsong.

Jord och näring

Återanvänd jord år från år. På hösten kan du hälla ner gammal krukjord i en säck, det är helt ok om rötter och växtdelar följer med. (Bara växten inte är ett ogräs eller har drabbats av en sjukdom, då måste de slängas). När du sedan använder den gamla jorden kan du blanda den med köpt planteringsjord. Komplettera med stallgödsel *) från ko eller häst. Om du har kanin eller marsvin kan du använda detta. (Är gödseln obrunnen, det vill säga färsk, kan du lagra den i säckar några månader innan du använder den.) Ha jord- och näringssäckarna till exempel i två på varandra staplade halva pallkragar med en träskiva överst, så får du en extra sittplats eller bänk. Bor du nära en gräsyta kan du hämta gräsklipp när gräsmattan är nyklippt. Lägg ett lager gräsklipp på jorden i krukan, eller lägg det i säcken med gammal krukjord. Gräsklipp innehåller massor med näring. Dock ska perenner inte ges näring efter juli, för mycket framförallt kväve, gör det svårare för perennerna att förbereda sig för vintern. Men grönsaker behöver näring hela säsongen. Istället för att slänga vissna växtdelar kan du under sommarsäsongen mylla ner växtdelarna direkt i krukjorden, det gör att jordens mikroliv hålls levande och det gillar växterna. Att använda gammal jord, gräsklipp och annan grönmassa är ett sätt att odla hållbart och använda resurser som finns runt ikring oss, att odla både ekologiskt och ekonomiskt.

*) i stallgödsel, liksom i flytande ekologisk näring kan det finnas rester av pyralider, bekämpningsmedel som används i det konventionella jordbruket. Pyralider fördärvar vissa växter, som chili och tomat. Undvik produkter som innehåller vinass, som är en rest från sockerbetesodling som innehåller spår av pyralider.

Om du har en blåsig balkong kan du plantera havtorn i stora krukor (cirka 30 liters) För att få bär behöver du en hanplanta och en honplanta. 

Vattning

Vattna dina växter kontinuerligt, plantor som ömsom övervattnas, ömsom får stå ovattnade blir stressade och växer sämre. Olika växter behöver olika mängder vatten, en del vill att jorden ska torka ut innan de vattnas igen – som pelargoner. Andra växter, som tomat, vill ha jämn fuktighet i jorden. När du vattnar ska du se till att jorden är helt genomvattnad. Det gör du enklast genom att kolla om det bara är översta lagret i krukan som är blöt, eller om jorden längre ner också är blöt. Täck bar jord så dunstar inte vattnet lika snabbt. Använd snäckskal eller stenar till exempel, eller gräsklipp, som ju även ger näring. Du kan fixa en vattenreservoar längst ner i krukan eller lådan genom att göra dräneringshål en dm upp på kanten. (Har krukan dräneringshål i botten kan du täcka för dem). Ha sedan lecakulor, stenar eller liknande i botten, och lägg på ett tunt metallnät eller kanske myggnät över innan du häller på jorden. Kom alltid ihåg att ha ett rejält fat under krukor och lådor så att vatten inte rinner ner till grannen under. Undvik att vattna mitt på dagen, för då dunstar det mesta av det du vattnat bort.

Strandkål är en perenn kål som går att odla på soliga vindutsatta platser. Dess blad är godast att skörda under tidig vår. 

800x1000px-gardenize-ulrika-flodin-furas

GÄSTSKRIBENT: Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås är trädgårdsjournalist, författare, fotograf och stadsodlare. Hon är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården, auktoriserad guide och arbetar praktiskt med trädgård i museieträdgårdarna vid Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet. Hemma på balkongen och uteplatsen trängs grödorna, Ulrika gillar att odla ytsmart och att bjuda in naturen, som humlor och bin – och hon vill gärna inspirera andra till att också skapa gröna oaser.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne.

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.