Trädgårdsåret 2021 – så här minns vi dig!

Ännu ett år förbi och vi minns tillbaka på odlingsåret som gått med värme. Vi minns vad som fungerade bra och vi minns vad som fungerade mindre bra i trädgården. Allt är noterat i våra trädgårdsappar så det inte går i glömska till nästa år och vi kan lära oss från det som varit. Här delar vi med oss vad trädgårdsåret 2021 gjorde för oss hos Gardenize och vilka tre blommor och grönsaker som trendade i appen under året!

Ljung frostbiten trädgård

Jennys trädgård

Följ Jenny i Gardenize appen på: Jenny Rydebrink

 

För min del började trädgårdsåret 2021 ganska försiktigt. Jag har de tidigare åren varit tidigt ute med att så chilis och mina tomatfröer, men i år höll jag mig ända tills mars innan de första fröerna hamnade i jorden. En positiv överraskning kom när jag luckrade jorden i potatislandet, för att förbereda vårplanteringen, då hittade jag flera fina potatisar som blivit kvar från förra året – Det verkar inte spela någon roll hur noga man letar när man skördar, det blir alltid några kvar!

 

En riktig höjdpunkt var när de små dvärgträden av persika ’Bonanza’ och nektarin ’Nectarina’ blommade redan 27 mars. De står i varsin stor kruka utanför växthuset, där de ramar in entrén. Eftersom de blommar så tidigt på säsongen, så har jag lagt ut en liten pensel, som jag använder för att hjälpa till med pollineringen. I slutet av sommaren så kunde vi skörda några små frukter, men de var ganska hårda och sura. Min lärdom till nästa säsong är att förutom att hjälpa till med pollineringen vara bättre på att gödsla. Plantor i krukor behöver mycket näring, eftersom de inte kan plocka upp någon utifrån, de har bara tillgång till det som finns i sin kruka.

Nästa år blir det bästa året

Vi har även ett ganska nyplanterat äppleträd. Det måste vi se till att vattna bättre nästa säsong. Små träd har små rotsystem, och når inte så långt som äldre plantor. I år fick det gula blad alldeles för tidigt på säsongen.

 

Slutligen blev jag i år hårt straffad för att jag slarvade med att kupa potatisarna. Särskilt bland de stora sparrispotatisarna som växte så fint, fick jag plocka bort många knölar. Men å andra sidan har jag lagt dem i matkällaren och kan använda dem som sättpotatis nästa år!

 

Slutligen måste jag säga att jag är väldigt stolt över min fina blomsterrabatt. Den heter ”Flowerbed” på mitt gardenize-konto, och den är placerad i utkanten av tomten, mot gatan där många promenerar förbi och berömmer blomsterprakten. Det har till och med kommit förbi personer, som tog bilen dit för att titta på den, när man inte kunnat gå på grund av en knäskada, då sträcker man på sig lite extra. Kolla gärna in mitt konto i Gardenize, så ser du vad jag har fyllt rabatten med och bläddra bland alla 25 bilder, och se hur rabatten har förändrats över tid.

Snittblommor

Josefins trädgård 

Följ Josefin i Gardenize appen på: Hypergardener

 

Odlingsåret 2021 var både framgång och motgång. Jag testade en mängd nya snittblomssorter. En riktig lättodlad pärla var Roseneternellen, Helipterum roseum. Särskilt den vita sorten ’Pierrot’ blev urtjusig som torkad i buketter och arrangemang. En annan höjdare var gurkan som stortrivdes i värmen. Men jag lärde mig hur viktig jämn vattning är, särskilt när fruktämnena utvecklas. Den första jag skördade var så bitter att den inte gick att äta. Som tur var ordnade det upp sig. För första gången drabbades jag av pistillröta på några av mina tomatplantor som jag också har lärt mig främst beror på dålig vattning vid fruktsättning. Det gör att plantan får svårt att ta upp kalium som är superviktigt just vid fruktsättningen. Bättring nästa år!

En annan rätt trist bekantskap var Dahlia mosaic virus. Jag tog flera kort på de plantor som såg skumma ut och dokumenterade i Gardenize. Till sist lyckades jag identifiera boven. Viruset kan smitta mellan plantor om växtsaft kommer i kontakt med varandra. Det är superviktigt att isolera de smittade plantorna direkt så att viruset inte får chans att smitta ner fler. Vi minns väl alla det här med R-talet. Jag planerar att skriva ett litet inlägg om detta så att vi inte råkar sprida vidare sjukdomen till våra vänner i vår när det är dags att dela med sig av sina älsklingar.

Det var mycket snack och skriverier om pyralidrester i ekologiska gödselämnen och jordsubstrat. Och jag tyckte att vissa av mina växter betedde sig på ett sätt som jag inte kände igen. Både tomater och kinaastrar fick inte den där tillväxten som jag brukar tycka mig se och bladen såg konstiga ut. Om det berodde på pyralidrester eller inte är så klart jättesvårt att svara på, men jag kommer vara mer aktsam och dokumentera än mer under nästa säsong.

Cecilias trädgård

Följ Cecilia i Gardenize appen på: Cecilia Lindström Gardenize

Hemma hos mig hittar du en ganska utmanande trädgård med kuperad terräng, mycket vind från havet och öppna ytor som kan bli väldigt varma om sommaren. Här gäller det att planera.

Cecilia Gardenize

I säsongen som var känner jag mig extra nöjd med tomaterna i landet, de jag inte planterade! Plötsligt dignade det med tomater i mitt trädgårdsland, goda röda plommontomater! Misstänker att det kan vara kompostens fel…tack för det! Inför nästa säsong så kommer jag behöva plantera dessa tomater med förhoppning om ett lika bra resultat, har sparat frön och är helt klar för start!

Jag hittade även bra potatissorter och planterade dem en bra tid, det var nog det mest lyckade jag fick njuta av i trädgården i år! Potatissorterna hittar du i min trädgård i Gardenize om du är nyfiken. Jag har försökt blanda mellan sommar och höstsorter, och inför nästa säsong ska jag även försöka få med en lite mjöligare sort. Min dröm är att vara mesta möjliga självförsörjande, och även fast det är nästintill omöjligt på den ytan jag har och med mina förvaringsmöjligheter, så hade det varit kul att kunna äta sin egen potatis i alla fall stora delar av året.

Sen så har vi det som inte gick så bra. Zucchinin ville bara inte i säsongen som var, fick två pyttesmå färdigutvecklade där jag annars har fått tiotals bautastora! En av mina favoriträtter i den här världen är zucchinisoppa med västerbottenost, och i den vill man ju så klart ha sin egenodlade zucchini. Lägger redan upp planer om nästa års zucchini och har köpt två olika sorter som ska planteras i år.

Mina planterade tomater gick heller inte strålande om jag ska vara ärlig, här ska jag komma ihåg till kommande säsong att jag ska lösa bevattningen så att den blir jämnare, och jag ska även placera tomaterna lite annorlunda i trädgården för att få bättre ljus. Med mina älskade San Marzano tomater har jag en plan om att addera äggskal i jorden då jag hört att det är ett hett tips, har sparat äggskal hela långa vintern för detta ändamål – till min familjs stora förtret!

Nu kan den nya odlingssäsongen bara komma tycker jag, det kommer ju bli den bästa någonsin!

Barn vattnar blomma

Gardenize topp tre!

Det är inte bara vi på Gardenize som varit flitiga i trädgårdsappen, det har ju så klart alla ni Gardenizers där ute också varit! Vi blir så inspirerade av alla era växter och trädgårdar, och här kan ni se vad som trendade under året som varit!

 

Topp 3 blommor i Gardenize 2021:

  1. Dahlia – Café au lait
  2. Hosta
  3. Ros

 

Topp 3 grönsaker i Gardenize 2021:

  1. Tomat – Gardeners Delight
  2. Basilika
  3. Sallad

 

Har du trädgårdsfrågor eller funderingar är det bara att chatta med oss i Gardenize-appen, vi älskar att prata trädgård. Lycka till med det nya odlingsåret!

Dahlia cafe au lait

Dahlia – Café au lait

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.