När är det dags att så sommarblommor och grönsaker?

Annueller är i dess rätta bemärkelse är en växt som fullbordar sin livscykel på en säsong. I Sverige kallar vi lite slarvigt alla växter som inte överlever vintern här för annueller trots att de i själva verket är fleråriga, d.v.s. perenna, i området där de härstammar. Vill man ha vackra växter som ger blommor och riklig skörd hela sommaren så bör man veta lite mer om hur man ska så, plantera och ta hand om annueller. Vem vill inte ha en äng med vackra sommarblommor i sin trädgård?

dahlias planting flowering

Härdiga, halvhärdiga och känsliga annueller.

På engelska grupperas annueller in i ”hardy” (härdiga), ”half-hardy” (halvhärdiga) och ”tender” (känsliga) beroende på hur känsliga de är för temperaturväxlingar över och under noll grader, alltså vår- och höstfrost, och hur väl de klarar lägre perioder med låga temperaturer.

På bilden nedan ser vi Dahlia i förgrunden, och i bakgrunden jätteeterneller och lejongap efter höstens första nattfrost. Det blir oerhört tydligt vem som klarar kyla och frost bäst.

Hardy and tender annuals

Härdiga sommarblommor och grönsaker 

Härdiga annueller tål några minusgrader och frost och kan därför sås eller planteras ut tidigt på våren eller sås redan under hösten direkt på växtplatsen året innan. Fröer tål långa perioder av kyla och kan för vissa arter vara bra för grobarheten, s.k. stratifiering.

Många härdiga sommarblommor blommar mindre i mitten av sommaren när det är som varmast. Det är dessa växter som lämpar sig riktigt bra för kallsådd redan på vårvintern.

Exempel på härdiga grönsaker och sommarblommor:

 • Kål
 • Ruccola
 • Spenat
 • Ringblomma
 • Luktärter
 • Solrosor
Rocket sallad baby plant

Halvhärdiga sommarblommor och grönsaker

Halvhärdiga annueller tål inte frost särskilt bra men klarar temperaturer precis under nollan under några timmar. Vanligtvis förkultiverar man dem inomhus för att blomning och tillväxt ska komma i gång snabbare. Utplantering görs efter datum för sista frosten när jorden och luften fortfarande är sval till kall.

Precis som för härdiga annueller blommar halvhärdiga annueller som rikast på försommar och sensommar/höst. De här växterna kan man så inomhus rätt tidigt och sedan flytta ut i kallväxthus när våren kommer för att göra plats för plantor på tillväxt inomhus. Solens strålar är ännu inte så starka och avhärdningen brukar gå enklare. Men se upp för eventuella frostknäppar och skydda med fiberduk om du inte har möjlighet att flytta in över natten.

De lämpar sig också för kallsådd tidigt på våren. Men har de grott måste man se upp om fröerna har grott och temperaturen drar sig under nollan. Inträffar det, vilket ändå är rätt vanligt i mars – april, måste de få flytta in i värmen eller skyddas med en värmevakt.

Exempel på halvhärdiga grönsaker och sommarblommor:

 • Sallat – de flesta, vissa sorter kan vara härdiga
 • Betor och mangold
 • Persilja
 • Blomstertobak
 • Tagetes
 • Lejongap
Lejongap Snapdragon Antirrhinum majus Madame Butterfly Double Bronze

Känsliga sommarblommor och grönsaker

Känsliga annueller klarar inte temperaturer under nollan och bör inte planteras ut förrän jorden och luften har värmts upp. Allra helst ska nattemperaturer inte ligga under 10 ° C, men det kan vara svårt att hålla sig till i Sverige.

De allra flesta förkultiveras inomhus för att plantan ska hinna blomma och ge tidigare skörd under säsongen. Så inte dess älsklingar för tidigt. Ta reda på vad förkultiveringstiden är och räkna bakåt från det datum du har tillräckligt varmt där du odlar. Växer de ur sina krukor, bildar rotsnurr och får kämpa om utrymme och ljus så tar de flera veckor innan tillväxten kommer i gång efter utplantering.

Exempel på känsliga grönsaker och sommarblommor:

 • Tomat
 • Chili
 • Gurka
 • Rosenskära
 • Kinaaster
 • Zinnia
Cherry tomatoes in greenhouse

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP.

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar. Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen. Du kan ladda ner Gardenize från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i vår webb app i din webbläsare. Lär känna Gardenize bättre här.

Gardenize garden app

Fler lästips från Gardenize

Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.