Så här bygger du din egen spaljé

Odlingssäsongen har smugit i gång så smått med de allra tidigaste sådderna men än så länge är marken stelfrusen och det är för mörkt och kallt att dra i gång något större trädgårdsprojekt. Vill du ändå göra något trädgårdsrelaterat kommer här en beskrivning på hur du bygger en enkel spaljé av reglar och armeringsnät. Denna spaljé går att anpassa och utveckla hur man vill och den är enkel nog för vem som helst att bygga. Beskrivningen som följer blir en spaljé som passar perfekt i en pallkrage eller annan odlingslåda, eller varför inte fristående i trädgårdslandet?

spaljén

Bygg ditt eget växtstöd till trädgårdens växter

Den färdiga spaljén blir cirka 1,35 meter hög och 0,85 meter bred och kostar ungefär 300 kronor att bygga. Allt som behövs finns i bygghandeln. På många ställen kan de också hjälpa till att såga till brädor i önskat mått mot en mindre avgift. Smidigt om du vill slippa göra det själv eller vill kunna lasta allting enkelt i bilen.

Du behöver:

Litet armeringsnät (1,20 x 0,8 m)
Två jordankare 48 mm x 600 mm
Reglar 45 mm x 45 mm
Valfri utomhusfärg och pensel
Såg
Skruvdragare
Skruv för utomhusbruk
Märlor/ krampor
Hammare
Tumstock eller måttband

spaljén

Gör så här:

  1. Mät ut och såga reglarna i tre delar, två längder i 150 cm och en längd i 73 cm. För en högre spaljé går det att göra längderna längre än 150 cm men då blir mellanrummet större mellan jord och armeringsnät och klättrande växter kan behöva hjälp att hitta rätt i början. Annars går det bra att skarva med mer armeringsnät.
  2. Måla reglarna med två till tre lager valfri utomhusfärg – jag använder mig av svart slamfärg.
  3. När reglarna målats och har torkat är det dags att bygga ramen till spaljén. Lägg ut de långa reglarna parallellt bredvid varandra med lite mellanrum och lägg den kortare regeln i överkant mellan de båda reglarna.
  4. Skruva ihop ramen med långa skruv som tål utomhusbruk. Förborra gärna hål för skruvarna eftersom ändträet lätt spricker. Lägg ramen plant på marken och fäst nätet på ramen med märlor/ krampor. Det går också bra att mäta ut och borra hål i ramen för att fästa nätet inuti för den som vill.
spaljén
spaljén

Jag tycker att det är lättast att montera jordankare på plats genom att slå ner dem i marken på avsedd plats och därefter passa in träändarna. Sedan skruvas spaljén fast när jag är nöjd med placeringen. Det går såklart att fästa jordankare i spaljén först och trycka ner hela konstruktionen i marken men det kan vara svårt att få ner spaljé och ankare tillräckligt långt om jorden är hård eller stenig.

Lycka till med bygget!

 

Tips! Vill du ha en mer motståndskraftig spaljé så köper du tryckimpregnerade reglar. Dessa kan dock inte målas första året utan behöver torka minst en säsong innan målning kan ske.

spaljén
Jenny Löfström

GÄSTBLOGGARE: JENNY LÖFSTRÖM

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

En odlarkompis med gröna fingrar och fotografiskt minne

Gardenize är en app för trädgård och odling som hjälper dig att överblicka, förstå och utveckla din trädgård och dina odlingar.

Ordning och reda gör det enklare att lyckas och Gardenize strukturerar all information och gör den sökbar. Du får dessutom tips och inspiration av andra Gardenizers över hela världen.

Gardenize är gratis att använda. Du kan ladda appen från App Store eller Google Play, eller skapa ett konto direkt i webbappen i din webbläsare.

Lär känna Gardenize bättre här.

Frågor och Svar Gardenize

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.