Skapa en vinterfin trädgård

När trädgården ligger i dvala under vintern spenderas mycket tid inomhus men glöm inte bort trädgården under vintern. Även om snön lyser med sin frånvaro på många håll i landet så finns det flera sätt att skapa mysiga små hörn fyllda med julstämning. Här tipsar jag om olika sätt att göra trädgården vinterfin.

en vinterfin trädgård

Pryda trapp och farstukvist

Husets entré hamnar ofta i blickfånget och kan därför vara ett bra ställe att börja med. Med små medel skapas lätt en trivsam och inbjudande känsla. Klä in trappräcken med granris och lägg några grankvistar på- eller nedanför trappen. Man kan också göra fina arrangemang att ställa på trappen eller uteplatsen genom att sätta ner kvistar av exempelvis granris eller tallris i krukor och dekorera med kottar, mossa eller annat vackert från naturen.

Julrosor, små granar och andra barrväxter är också fina att sätta i krukor vid entrén. Hyacinter i kruka klarar sig också bra utomhus så länge det inte blir för kallt. Blir det kallare än ett par minusgrader är det bra att ta in hyacinterna eller skydda dem på annat sätt. Vill man vara säker på att de blommar är det bäst att ha dem inne men hyacinter i knopp i fina krukor med mossa och andra dekorationer är jättefint att ha ute!

Att binda kransar är ett trevligt pyssel och det kan göras på så många olika sätt. Här finns det utrymme för kreativitet! Håll utkik efter vackra kvistar, kottar, bär och fröställningar i trädgården och i naturen och kombinera till fina kreationer. Gör själv från grunden eller köp färdiga stommar att klä. Det finns också en uppsjö av vackra kransar i trädgårdshandeln för den som vill lägga tiden på annat. Förutom att hänga kransar på dörren så är det också fint på till exempel väggar, räcken och grindar.

Dekorera med ljus

Ljus i olika former lyser upp vintermörkret och skapar stämningsfull julkänsla. Det finns ett stort utbud av olika ljusslingor, lyktor och andra lysande dekorationer att använda i trädgården. Ljussättningar på olika ställen i trädgården gör verkligen stor skillnad under den mörka tiden på året. Adventsstjärnor och ljusslingor för utomhusbruk är också jättefint att hänga upp i växthuset eller ett i träd.

Ett tips är att tänka ett steg längre med trädgårdsbelysningen och satsa på mer permanenta belysningslösningar. Att belysa träd och buskar eller andra platser kan göra mycket för trädgårdens intryck under de mörka månaderna, passa på att gå ut en runda och titta var i trädgården det kan behövas extra ljus.

en vinterfin trädgård

Gran både ute och inne

Varför begränsa sig till att enbart ha julgran inomhus under vintern? En gran på altanen eller i trädgården kan vara ett fint tillskott. Utegranar och andra täta växter utomhus kan också ge välkommet skydd för småfåglar under vintern.

Sittplatser i trädgården under vintern

De flesta utemöbler är kanske undanplockade för säsongen men behåll gärna en cafégrupp eller trädgårdsbänk ute. Lättillgängliga sittplatser ute, även vintertid, bjuder in till korvgrillning eller en mugg med glögg eller choklad under vinterns vackra dagar.

Jenny Löfström

Gästbloggare: Jenny Löfström

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

FÖLJ UPP DINA ODLINGAR MED GARDENIZE TRÄDGÅRDSAPP

Om du odlar många olika tomatsorter, är Gardenize toppen för att hålla koll på vilka som blir dina favoriter eller inte. Genom att noter hur mycket skörd du får, och hur du tycke att olika sorter smakar, kan du enkelt gå tillbaka till dina noteringar nästa säsong, och följa upp vilken som är värd att odla igen.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Keep a garden journal