Lyckas med din julstjärna

Vad vore en jul utan julens vackraste julblomma – julstjärna? Tillsammans med levande stearinljus och lysande adventsstjärnor skapar denna färgklick den perfekta julkänslan. Julstjärnan kan vara lite krånglig att ta hand om och är känslig för vårt kalla nordiska klimat. Har du också köpt ljuvligt vackra julstjärnor som efter bara några dagar hopplöst slokat och tappat bladen? Lugn, här kommer fem tips som hjälper dig lyckas med dina julstjärnor och få dem att hålla sig vackra hela julhelgen!

Julstjärna så här överlever den - poinsettia

Vackraste julblomman – Julstjärnan!

En jul utan julstjärnor är som midsommar utan blomsterkrans. För när mörkret omsluter oss mer och mer, då behöver vi ljus och färg för att pigga upp tillvaron. Och så enkelt vi gör det med blommor och blad i form av den mexikanska kompisen – julstjärnan.

Julstjärnan, som härstammar från Mexico, kom till Europa under 1800-talet och växter vilt i Nordamerika där den kan blir riktigt stora buskar. Men de sorter vi har i våra butiker i Sverige, är framtagna för att fungera som krukväxter och blir inte så stora.

Den vanligaste julstjärnan, är den med klarröda blommor som matchar tomtens dräkt, men i färgskalan finns en hel buffé av färger från vitt, till alla nyanser av rosa, aprikos och till och med tvåfärgade sorter.  Om du är ute efter dessa mer ovanliga färger, så se till att vara ute i god tid, för de tar ofta slut i butikerna.

How to care for Pointsettias

Julstjärna – Euphorbia pulcherrima

5 tips för att lyckas med dina julstjärnor

Här är en lista med vanliga orsaker till att julstjärnorna dör i förtid, och hur du gör för att undvika dem.

 

1. Välj rätt i butiken

Julstjärnor är känsliga för kyla och vinddrag. Så när du är i butiken, se till att välja de exemplar som står skyddat och ser friska ut. Om plantorna säljs nära entrén är det ett varningstecken, liksom det är om det finns stark ventilation i butiken som blåser på de känsliga växterna. Om julstjärnor säljs utomhus, så går det bort helt och hållet.

Känn även på jorden i krukan. Den skall vara fuktig, men inte blöt.

 

2. Transportera rätt

Julstjärnor gillar inte kyla, inte ens en kort stund, så när du valt dina plantor och skall ta med dem hem så är det viktigt att du packar in dem ordentligt. Och här gäller det att inte slarva, även om det bara är några meter till bilen eller tills du är hemma, så se till att skydda med ett ordentligt lager papper och tejpa igen öppningarna. Kom ihåg, växten kommer från Mexico och gillar inte att frysa!

 

3. Tänk på ljuset

Liksom de flesta plantor, vill julstjärnan ha ljus för att må bra. Det är ganska vanligt att man ser vackra arrangemang med julstjärnor som huserar blickfång, mitt på matsalsbordet eller på en skänk invid väggen. Tyvärr är dessa placeringar ofta för långt in i rummet dit det lilla solljuset vi får inte når, och snart lider plantan av sin brist på ljus, vilket leder till att blommor och blad tappar färg eller faller av.

För att kompensera bristen på dagsljus, så kan man gärna placera en lampa som lyser på och belyser växten. Då mår växten bättre och du ser den dessutom så att du kan glädjas åt dess färgprakt.

 

4. Vattna lagom

Om du vattnar lite grand, varje dag så kommer din blomma att må bra. Du kan med fördel vattna med ljummet vatten, och ev även tillsätta några droppar näringslösning i vattnet. Kom ihåg att plantan inte vill torka ut helt, men inte heller bli dränkt och stå med rötterna i blöt. Så små lagomma doser är bäst.

 

5. Undvik drag och kall luft

Slutligen, så är knepet för att behålla blommorna vackra under lång tid, att hålla dem borta från kyla och drag. Undvik placeringar nära en ytterdörr eller fönster som öppnas ofta, och håll dem borta från ventilation eller luftpumpar som cirkulerar luften och gör att det blåser på bladen.

 

Slutligen vill slår vi ett slag för de svenskodlade julstjärnorna. Om du väljer dem i butiken så blir transporterna kortare, och risken för att plantorna utsatts för kyla på vägen mycket mindre! Lycka till och hoppas du får en färgglad jul!

Fakta: Julstjärna

  • Läge: Inomhus
  • Vatten: Måttligt och regelbundet
  • Blomfärg: Vita, rosa, aprikosa, röda, flerfärgade
  • Vetenskapligt namn: Euphorbia pulcherrima
  • Härdighet: Säsongskrukväxt.
Lyckas med julstjärna

Mer lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.