Fyra trädgårdssysslor att göra i november

November är ofta en grå och mörk månad där mycket tid spenderas inomhus. Ibland kan det ändå vara skönt att ge sig ut en stund i trädgården. Här tipsar jag om fyra saker man kan göra i november för att förbereda trädgården för vintern och lägga grunden till en bra trädgårdsvår.

Höstlöv

1. Ta vara på löven

Höstlöven är en riktig guldgruva som kan användas på många olika sätt.

De kan läggas för att täcka marken runt känsliga växters rötter. Jag brukar täcka till exempel jorden runt buddlejor, rosor och klematis med löv. Löven förmultnar sedan och ger fin mull till jorden.

Jag som täckodlar lägger gärna löv på bäddarna i köksträdgården så att de ger maskar och mikroliv föda under vintern. I gengäld blir jorden berikad och gödslad.

Man kan också låta löven ligga kvar på gräsmattan för att skapa fin gödning till gräset. Vill man påskynda den processen kan man köra ett par varv med gräsklipparen över löven så de sönderdelas. Vill man ändå räfsa upp löven från gräsmattan kan de läggas på komposten.

2. Ta hand om trädgårdsredskapen

Trädgårdsredskapen har ofta en tuff tillvaro och får hantera många utmaningar. Jord, stenar och ovarsam hantering leder till att de blir slitna och slöa. Ofta glöms de utomhus emellanåt och är det lätt att de blir rostiga och tråkiga.

Olja in träskaft och rengör verktyg från växtdelar och jord. Metalldelar kan oljas med lämplig olja och finns det ytlig rost på redskapen kan den tas bort med stålborste och sandpapper. Viktigt är dock att olja in redskapen efteråt.

Verktygen kan behöva slipas för att återfå sin skärpa. Detta kan man göra själv eller lämna in till någon som slipar dem.

Genom att ta hand om spadar, sekatörer, grepar och andra trädgårdsredskap förlänger man livslängden avsevärt. Det känns också extra bra att ta fram redskapen igen på våren.

3. Klipp ner och rensa bland jordgubbarna

För att lättare kunna hålla jordgubbslandet i schack kan man klippa ner blasten och ta bort alla revor som sprider sig med långa utlöpare. Glöm inte att ta tillvara på de nya små plantorna som växer på utlöparna om jordgubbslandet behöver föryngras. En bra tumregel är att byta ut de äldsta plantorna systematiskt efter ungefär tre – fyra år. Jordgubbsplantor ger ofta bäst skörd år två- tre.

jordgubbsplanta

4. Töm vattentunnor och slangar

Vattenfyllda tunnor och slangar som ligger ute kan lätt frysa sönder så töm dessa på vatten och förvara frostfritt.

plants card view

Fördelar, Gardenize plus:

  • Lagra så många bilder du vill. Du kan tex följa dina odlingar från frö till skörd, i en bildserie.
  • Rita på bilderna, så du kan markera var du planterade respektive växt.
  • Använd Gardenize på datorn, där du lättare kan göra längre anteckningar och se dina bilder i större format.

Vill du testa Gardenize plus?

Bästa sättet att göra det är att logga in på ditt konto via datorn och teckna dig för ett ett-årsabonnemang. Det gör du här:

Jenny Löfström

Gästbloggare: Jenny Löfström

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.